مناسبت ها: در 17 مرداد ماه به بهانه روز خبرنگار می خواهیم ببینیم چگونه میتوان به جریان ژورنالیست معماری پیوست، حرفهای شد و تاثیر گذار بود؟ همراه با چیدانه با راهی که باید در آن قدم بگذارید آشنا شوید. در پاسخ باید گفت برای یک ژورنالیست، آشنایی با دانش معماری کافی است و برای یک معمار، داشتن مهارتهای ژورنالیستی و البته برای هردوی اینها تخیل بلندپروازانه و دغدغ تغییر جهان! پس بسته به اینکه از دروازۀ معماری وارد میشوید یا از ورودی روزنامهنگاری، حواستان به حوزۀ جدیدی باشد که میخواهید در آن عمل کنید.
برای روزنامه نگاران: شما عناصر و ارزشهای خبر را میشناسید و به خوبی میدانید که چگونه یک خبر هرم وارونه، تاریخی یا نرم خبر بنویسید، گزارش توصیفی تنظیم کنید یا گفتوگوی چالشی بگیرید؛ اما برای اینکه یک ژورنالیست معماری شوید باید تمام آنچه را که میدانید براساس ارزشهای و معیارهای حوزۀ معماری بازخوانی کنید و به کار بگیرید. برای مثال عنصر خبری “چه کسی؟" یکی از مهمترین عناصر این حوزه است، زیرا شما با هنر سرو کار دارید و در هنر تشخص هنری اثر وابسته به خالق آن است. بنابراین در هر بحث معمارانهای راجع به گرایشها، معرفی پروژه، یک رویداد مهم و یا یک مناسبت خاص باید از “چه کسی" شروع کنید. شما می توانید به بخش معماران برجسته و پروژه های برجسته معماری در آرشیو مطالب چیدانه بروید و با معماران و معماری معاصر ایران بیشتر آشنا شوید. اینجا عرصۀ جنگ سلیقهها و زیبایی شناسیها است پس اگر ذائقۀ حساسی ندارید وارد نشوید. برای اینکه بتوانید به خوبی دروازهبانی کنید و جریانساز شوید، باید شمّ هنری قوی داشته باشید و از گرایشهای اصلی، تمایزها و چالشهایشان مطلع باشید. اگر باخبر باشید داشتن یک موضوع برای شما کافی است تا با مهارتهای روزنامه نگارانۀ خود وارد بازی شوید.
مشاهده بیشتر
برای معماران: مهارتهای نویسندگیتان را بهبود ببخشید، وگرنه نخواهید توانست منظورتان را بگویید. شیوههای نگارش، الفبای روزنامهنگاری (عناصر خبر و ارزشهای خبری) و انواع خبرنویسی و گزارش نویسی را بیاموزید. با دقت معمارانۀ خود ساختاربندی متن را از مقدمه تا نتیجه گیری دنبال کنید و با خلاقیت هنریتان ساختارها را بشکنید. با ویراستاری آشنا شوید و لذت توضیح و نشر ایدۀ خود و دیگران را به زبان نوشتار بچشید. جستجوگری، جسارت و جاهطلبی از ویژگیهای لازم یک معمار و نیز یک روزنامهنگار است؛ پس از آنها بهره بگیرید و آنقدر بنویسید تا به نوشتن مسلط شوید. از مطلب 400 کلمهای شروع کنید و آن را به 1500 کلمه برسانید. روزنامهنگاری بیطرفانه، تحقیقی، موضعدار و تحلیلی را تجربه کنید تا بتوانید تواناییها و استعدادهای خود را شناسایی کرده و جایگاهتان را پیدا کنید. یادتان باشد که شما از زیر و بم این حوزه خبر دارید، پس میتوانید با هدفگیری نیازها و حساسیتهای آن بحث راه بیندازید و تاثیرگذار شوید، اگر مهارتهای روزنامهنگاری را داشته باشید.
چیدانه در مطالب گذشته خود به معرفی ۴ مجله معتبر معماری در ایران پرداخته است. با دین این مطلب وآشنایی با این کجلات بهتر می توانید با دنیای ژورنالیست معماری آشنا شوید.
برای روزنامه نگاران: معماری مدرن هنری است که بیش از هر حسی بر بینایی متمرکز شده، بنابراین مخاطبان شما اول عکسخوانند، بعد تیترخوان و درنهایت مطلب خوان. پس چاره چیست جز اینکه از حالت معمول سهم بیشتری به عکس بدهید. عکسها را هم باید بادقت انتخاب کنید. دید معمارانه داشتن در عکسها مهم است تا زاویهای از موضوع نمایش داده شود که نیاز ببینندۀ متخصص را برآورد و او را راضی کند. نور، رنگ و کیفیت تصاویر نیز بیش از حد متوسط اهمیت پیدا میکند و زبانی میشود که میتوانید با آن موضع خود را بیان کنید. حواستان باشد که هر تصویر نمایندۀ گرایشی و گزینش هر عکس بیانگر سلیقهای است، پس دقیق باشید و آگاهانه به ترکیب صفحات خود با انتخاب تصاویر جهت دهید. معماری سنتی، مدرن، پست مدرن و کلاسیک هرکدام مقتضیات تصویری خود را دارند. اگر تسلط کافی ندارید با یک معمار مشورت کنید و گاهی با یک عکاس معماری به عکاسی بروید. صفحهبندی و آرایش مطالب نیز میتواند مخاطب شما را تعیین کند. از تمام ابزارها و امکانات صفحهبندی، وب و چاپ برای دلچسبتر شدن تصویر خود استفاده کنید و به خاطر داشته باشید، شما با کسانی سروکار دارید که با یک نگاه، مربع را از مستطیلی نزدیک به مربع تشخیص میدهند و همانقدر که هماهنگی و زیبایی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد، اغتشاش بصری و بیدقتی اذیتشان میکند. پس به فرم بپردازید و با محتوا تکمیلش کنید.
برای دیدن هزاران عکس زیبا از معماری و دکوراسیون داخلی فضاهای ایرانی و خارجی سری به بخش گالری عکس چیدانه بزنید.
برای معماران: معماری سه بُعد دارد، اما کاغذ و مانیتور تنها دو بُعد را نمایش میدهند. پس به مقتضیات نمایش جهان معماری در دو بُعد آشنا شوید، تا بتوانید از بیشترین امکاناتش بهره بگیرید. چگونگی طراحی صفحات وب یا صفحهبندی روزنامه یا مجله و در نهایت طراحی صحنۀ فیلمبرداری همگی وابسته به عوامل گوناگونی هستند که باید آنها را بشناسید. اندازۀ صفحات مانیتور، استانداردهای صفحات وب، قطعهای صفحات کاغذ، چگونگی کار کردن دستگاههای تا و برش، طیف رنگها در وب، چاپ و فیلم، تنوع نوع کاغذ و فیلم و تکنیکهای عکاسی و … چیزهایی هستند که بسته به رسانۀ شما اهمیت پیدا میکنند و هرچه گستردهتر و عمیقتر درباره شان بدانید موفقتر عمل یخواهید کرد. شما معمار هستید و میدانید زیبا چیست؟ اما اگر میخواهید تصویر گویایی از یک بنای معماری زیبا نشان دهید مجبورید تاحدی از انواع چاپ، کاغذ چاپ، تنوع لنز و دوربین و مبحث نور در عکاسی سر دربیاورید، وگرنه عکس کنار مطلبتان در نهایت شما را راضی نخواهد کرد. همچنین آشنایی به نرم افزارهای گرافیک و صفحهآرایی و امکانات و محدودیتهای هرکدام توانایی اظهار نظر شما را در حد یک سردبیر ارتقا میدهد. پس برای اینکه در دفتر کار خود به جای غر زدن، بتوانید بگویید اشکال کار کجاست، دانش فنیتان را افزایش دهید.
برای روزنامه نگاران: همواره به خود یادآوری کنید که وارد یک میدان تخصصی شدید و باید به تاریخ، عناصر، معیارها و ارزشها و بازیگران آن آگاه باشید. پس از همین حالا شروع به مطالعه کنید و روحیۀ جستجوگر و انتقادی خود را با مستندات و دانشی که بدست میآورید هدایت نمایید. برای آنکه بتوانید در جلسات و همایشهای تخصصی تا آخر بحث طاقت بیاورید و در گزارش خود به نکات اصلی و دارای اولویت اشاره کنید، باید در جریان باشید. پس به کم اکتفا نکنید و زود به اظهار نظر نپردازید. تاریخ معماری، معماران بزرگ، آثار شاخص، گرایشهای اصلی و بحثهای جدید چیزهایی است که باید بدانید تا بتوانید در این حوزه مصاحبه بگیرید و گزارش تنظیم کنید.
مطلب پیشنهادی: معرفی کتاب های خواندنی طراحی دکوراسیون
برای معماران: شما میخواهید به روزنامهنگاری متمایل شوید و این وجه تمایز شما در معماری است. پس خصوصیات، مهارتها و دانش یک روزنامهنگار را پیدا کنید. کمی تاریخ روزنامه نگاری بخوانید و با روزنامه نگاران بزرگ و شگردها و فنون آنها آشنا شوید. کتاب روزنامهنگاری نوین اثر مشترک حسین قندی و نعیم بدیعی و روزنامه نگاری تخصصیِ حسین قندی میتواند کمک شایانی به شما بکند. همانطور که تحول معماری را با لوکوربوزیه پی گرفتید، ادبیات مدرن را هم با نویسندگان مدرن دنبال کنید؛ با مختصرنویسی جمالزاده، سادهنویسی جلال آلاحمد و زبان کوچه و بازار شاملو آغشته شوید و سعی کنید همچون دهخدا سختترینها را برای همگان بنویسید. زیاد بخوانید و زیادتر بنویسید. محافظه کار نباشید و نترسید! اگر از دالان این تمایزیابی به سلامت بگذرید منحصربفرد خواهید شد و آنگاه کمتر کسی میتواند با شما هماوردی کند. تکنیکهای مصاحبه، جدل چالشی، نقد حرفهای و خطابه را فرابگیرید و آن را به دانش معماری خود پیوند بزنید، خواهید دید که نوشتههای شما چقدر طرفدار پیدا میکند و تا چه حد تاثیرگذار میشوید.
در نهایت… جهان را از مرز محو میان این دو حوزه ببینید و آن را برای دیگران روایت کنید.
مطلب پیشنهادی: دنیای سحرآمیز عشق و شعر و معماری
اگر فضای متفاوتی در منزل یا محل کارتان دارید یا فکر می کنید دکور فضای تان ایده جالبی دارد که دوست دارید آن را به دیگران نشان دهید، علاقه خودتان را برای تهیه گزارش از منزل یا محل کارتان به چیدانه اعلام کنید.
مطلب پیشنهادی: ۵ اپلیکیشن برای دکوراسیون و معماری داخلی منزل و محل کار
تعهد و هدف سایت چیدانه به نمایش گذاشتن جالب توجهترین و خاصترین فضاهای ایران و دنیا در هر سبک و اندازهای است. اگر در فضایی خلاقانه یا رنگارنگ زندگی میکنید که پر از نشانههای شخصی شماست، عکسهای آن را در پروفایل چیدانه خود آپلود کرده و لینک آن را به chidaneh@gmail.com ارسال کنید. اگر ما تصمیم به مصاحبه و گفتگو با شما گرفتیم از این طریق با شما ارتباط برقرار خواهیم کرد.
مطالب موجود در سایت چیدانه توسط اعضای تحریریه این سایت، نویسندگانی که در زمینه طراحی تخصص دارند و به صورت آزاد با ما کار میکنند، و صاحبان فن و مشاغل مرتبط با دکوراسیون و معماری نوشته میشود. اگر شما هم دوست دارید جزء نویسندگان هفتگی ما شوید، لطفا به آدرس chidaneh@gmail.com یک ایمیل بزنید و در آن ما را از علائق و تجربیات خود در زمینه طراحی داخلی و معماری بگویید. همچنین در این ایمیل سه تا از بهترین مطالب خود را قرار دهید. اگر سوالی در این خصوص دارید می توانید آن را زیر همین مطلب مطرح کنید.
مطالب بیشتر: شهر کتاب الف، رنگی ترین شهر کتاب تهران شهر کتاب فرشته ، فضای لوکس فرهنگی مد و طراحی لباس با الهام از معماری ایرانی مد و طراحی لباس با الهام از معماری ایرانی در اینستاگرام
برداشت از: مدرسه همشهری |عکاس: عرفان شریف نژاد | گردآوری شده در تحریریه چیدانه