طراحی مهدکودک از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ زیرا مهدکودک مکانی مناسب برای نگهداری کودکان و رشد و شکل گیری احساسات و خلاقیت های آن هاست. در دنیای پیشرفته امروز که توجه بسیاری به طراحی دکوراسیون مکان های مختلف می شود، مهد کودک ها نیز از این امر مستثنی نبوده و زمان و هزینه های بسیاری صرف طراحی و اجرای آن می گردد . با ما همراه باشید تا اصول طراحی مهد کودک، خانه دوم کودکان را با شما به اشتراک بگذاریم .
کودکی که در خانه بزرگ شده و در کنار خانواده رشد یافته است؛حال محیط آرام خانه که به آن خو گرفته را باید برای ساعاتی چند هر روزه رها کندو با همسالان غریبه خود در محیطی غریب رابطه برقرار کند.مطمئنا این ارتباط برای کودک خردسال آسان نخواهد بود.بنابراین با طراحی مناسب به کودک کمک کنید تا به آسانی با محیط رابطه برقرار کند با ما همراه باشید.
یکی از علل اصلی اهمیت ویژهی رعایت اصول طراحی در مهد کودک این است که کودکان تا پیش از ورود، تنها تجربهی زندگی در آغوش گرم خانواده را دارا هستند و در واقع اولین فضای اجتماعی که به صورت مستقل به آن پا میگذارند مهد کودک است، از اینرو اولین تجربه آنها از زندگی در اجتماع باید گرم و صمیمی باشد و احساس غریبگی و ترس را در آنها ایجاد نکند. از طرف دیگر میبایست به کودک کمک کند تا از لحاظ روحی آمادگی لازم برای ورود به فضای اجتماعی بزرگتر یعنی مدرسه را کسب کند.
از دیگر اصول مهم، حفظ امنیت و سلامت کودکان در هنگام حضور در این مکان است زیرا کودکان در این سن انرژی و کنجکاوی بالایی دارند و برای همین تمایل دارند تا مدام در فضا در حرکت کنند و در حال کشف و شهود باشند. کشف و شهود به رشد مغزی و یادگیری آنها کمک میکند و برای رشد آنها لازم و ضروری است، اما این کار بیخطر نیست برای همین استانداردهای خاصی باید هنگام طراحی در نظر گرفته شود تا با رعایت آنها بتوان کودکان را با خیال راحت در فضای مهد آزاد گذاشت تا بازی و رشد کنند.
این اصول عبارت اند از:
1_ قسمت کودک 2_ قسمت کارکنان 3_ قسمت والدین.
رنگ های گرم، مانند قرمز، زرد و نارنجی، بر سطح انرژی کودکان تاثیر می گذارند و باعث می شوند که پر نشاط و با انرژی باشند؛ برای مثال:
یکی از مهم ترین و حساس ترین موضوعات معماری و دکوراسیون برای کودکان ، طراحی صحیح مهدکودک می باشد . طراحی داخلی مهدکودک نیازمند بررسی های محیطی و ویژگی های روانشناسانه بسیار دقیق است تا محیطی که آماده می کنیم هماهنگ با خلق و خوی کودکان و مطابق با نیاز آموزشی و امنیتی آن ها باشد . همچنین ارائه فضایی شاد و هیجان انگیز با رنگ ها متنوع به همراه امکاناتی خلاقانه در دکوراسیون داخلی مهدکودک نقش به سزایی در رشد فکری و خلاقیت بچه ها دارد .متراژ فضا یکی از مهمترین عواملی است که بر روی طراحی مهد کودک تاثیر می گذارد ، اینکه شما چقدر فضا در اختیار دارید تا انواع ایده ها را اجرا کنید ، زمین شن ، استخر توپ ، کارگاه های مختلف سفال و چوب و رنگ . همه اینها مستلزم وجود فضای کافی است تا بتوان به جز کلاس و حیاط و دستشویی به مکان های متنوع دیگر هم فکر کرد.
طراحی یک مکان ایده آل برای آموزش و بازی کودکان، کار بسیار دشواری است و با این حال، عدۀ زیادی را به خود علاقمند کرده است.محیط آموزشی کودکان باید به گونه ای باشد که توانایی یادگیری شان را افزایش دهد و حس آرامش را در آن ها ایجاد کند. در ادامخ به بیان خصوصیات مهد کودک استاندارد می پردازیم.
فضای مهد کودک و دیگر مکان های آموزشی باید متناسب با روحیات کودکان باشد؛ به گونه ای که کودک در آن احساس آرامش و نشاط داشته باشد، خطری او را تهدید نکند و همچنین سبب افزایش قدرت یادگیری و تمرکز او شود.فضای داخلی مهد کودک، نه باید خیلی گسترده باشد و نه خیلی شلوغ و در هم ریخته، بلکه باید متناسب و مرتب باشد!فضای مهدکودک باید به گونه ای باشد که کودکان بتوانند به راحتی در آن حرکت و بازی کنند، برقصند و بپرند.
اجازه دهید محیط بیرون به داخل محیط آموزشی و کلاس ها راه داشته باشد؛ برای مثال، درختان و گیاهان طبیعی را وارد محیط آموزشی کنید و در صورت امکان، حیوانات و پرندگان را نیز به این فضا بیاورید.این طبیعت زیبا را به گونه ای طراحی کنید که در آن، میوه ها و گل های رنگارنگ رشد کنند. در هر کلاس، یک درخت بلند قرار دهید که بچه ها هر وقت دلشان خواست، بتوانند از آن بالا بروند.البته این تصویر خیلی ایده آل به نظر می رسد؛ اما اگر چنین شرایط و فرصتی را فراهم کنید، به رشد و نشاط کودکان کمک شایانی کرده اید.
در فضای آموزشی مختص به کودکان باید از صندلی ها و مبل های نرم و راحت استفاده کنید تا کودکان حس خوبی از نشستن روی آن ها داشته باشند؛ برای مثال بهتر است کاناپه هایی را فراهم کنید تا کودکان بتوانند بعد از یک روز سخت یا ورزش کردن، روی آن ها استراحت کنند و حتی چُرتی بزنند.همچنین مهدکودک نیز باید فضای مناسبی برای غذا خوردن کودکان داشته باشد، تا کودک بتواند به راحتی غذایش را بخورد و از غذا خوردن لذت ببرد.
جدیدترین تکنولوژی های مدرن را وارد محیط آموزشی کودکان کنید؛ مثلاً برای کودکان تبلت تهیه کنید و قسمتی از فضا را به استفاده از تبلت اختصاص دهید.از تبلت، هم می توانید جهت آموزش کودکان استفاده کنید و هم برای سرگرم کردنِ آن ها بهره ببرید.البته یادتان باشد که برای استفاده از تبلت باید محدودیت زمانی ایجاد کنید تا به سلامت جسم و روح او آسیب نزنید!
هر انسانی باید از همان دوران کودکی، معنای جمع و کار جمعی را به خوبی درک کند.با فراهم کردنِ فضای مناسبی برای انجام کارها و فعالیت های گروهی، می توانید کودکان را در این زمینه یاری کنید.
حیاط مهدکودک به اندازۀ داخل آن اهمیت دارد.این حیاط باید سرسبز و زیبا باشد و کودکان بتوانند به راحتی در آن بازی کنند.اگر در حیاط مهدکودک، استخری مناسب برای کودکان داشته باشید تا بتوانند در روزهای گرم در آن، آب بازی کنند، به شادی و هیجان آن ها خواهید افزود و فضایی برای لذت بردن بیشترشان فراهم می آورید.از همه مهم تر اینکه حیاط مهدکودک باید فضایی برای کباب کردن داشته باشد تا کودکان بتوانند گاهی در آنجا به همراه مربی شان کباب درست کنند و میهمانی کوچکی در کنار یکدیگر ترتیب بدهند و این گونه، تعامل و همکاری را نیز بیاموزند.
نورپردازی برای هر مکانی اهمیت دارد و مهدکودک نیز از این قاعده مستثنی نیست.نور آفتاب برای رشد کودکان بسیار ضروری است؛ از این رو، در طول روز، باید نور کافی به داخل مهدکودک بتابد و فضا، روشن و دلنشین باشد؛ علاوه بر این، پژوهش ها نشان داده اند که نور طبیعی بر یادگیری کودکان تاثیر می گذارد و باعث می شود همه چیز را زودتر بیاموزند.
فضای مهد کودک از لحاظ طراحی، موضوعی جذاب، چالشبرانگیز و در عین حال دوستداشتنی به نظر میرسد. چالشبرانگیز از این نظر که باید برای گروه سنی خاصی طراحی شود که نیازهای ویژه و حساسی دارند و استانداردهای طراحی مخصوص به خود را دارند که حتما باید رعایت شوند، زیرا این گروه سنی بسیار آسیبپذیر هستند و نیاز به مراقبت ویژه دارند. اگر کارفرمای پروژه مهد کودک هستید بهتر است در هنگام انتخاب طراح حتما از شرکتهای مشاوری استفاده کنید که در این زمینه تجربه و دانش کافی را دارا هستند. می توانید به بخش متخصصین معماری و دکوراسیون مجله چیدانه مراجعه فرمایید.
مطالب بیشتر: