زندگی در خانهای فاقد حیاط در گذشتهای نه چندان دور برای ایرانیها کاملا دور از ذهن به نظر میرسید. حیاط نه تنها محوطهای سبز که یکی از فضاهای عملکردی مهم خانه برای گردهمایی، پخت و پز، استراحت، و البته بازی کودکان بود. متاسفانه در چند دهه گذشته به دلیل افزایش قیمت زمین و افزایش تراکم مسکونی در شهرهای بزرگ، امکان ساخت و مالکیت خانههای ویلایی در این شهرها روز به روز کمتر شده و رویای زندگی در خانهی حیاط دار برای اکثر خانوادهها دور از دسترس به نظر میرسد.
و اما خانه ای برای کودکی پریا که توسط معمار خلاق “امیر حسین رفعتی" در شهر شیراز مجددا طراحی و اجرا شده است، با این مطلب از چیدانه همراه باشید تا به گوشه و کنار پروژه سری بزنیم و به بررسی جنبه های مختلف آن بپردازیم.
مطالب بیشتر: بازسازی خانه در مشهد، “هفته پنجم، یک بازسازی"
مطالب بیشتر: عکس خانه مدرن چوبی، خانه دوستدار در لاهیجان
خانهی پریا در یکی از محلههای مرکزی شیراز قرار دارد و حدود شصت سال پیش ساخته شده است، زمانی که اولین خانههای شیرازی با طرح مدرن احداث میشدهاند.
دیوارهای باربر آجری با ملات آهک سازه ساختمان را تشکیل میدهند. سقف تراز نخست با طاق ضربی پوشانده شده و سقف نهایی آن شیروانی با خرپاهای چوبی و پوشش ورق گالوانیزه است.
مطالب بیشتر: خانه باغ کوچک و زیبا، خانه کوچه ی ماهک مازندران
عکس قبل و بعد طرح بازسازی خانه پریا
اما والدین پریا کارفرمایان پروژه بازسازی خانه شیراز بر اساس خاطرات کودکی خود مایل بودند تا فرزندشان هم امکان رشد در خانهای حیاط دار را داشته باشد. و با توجه به محدودیتهای ذکر شده در مورد طرح بازسازی خانه، تصمیم گرفتند خانهای قدیمی را خریداری کرده و آن را برای طراحی دوباره و بازسازی در اختیار مشاور قرار دهند. خانه پریا در زمان تحویل به مشاور متروکه و به شدت فرسوده بود. کارفرما میخواست طرح بازسازی خانه به گونهای انجام شود تا نقشه ساختمان و امکانات آن پاسخگوی زندگی مدرن امروزی باشد.
مطالب بیشتر: خانه ویلا جدید، طراحی خاص ویلا سفید در اصفهان
عکس قبل و بعد طرح بازسازی خانه
گرچه چنین ساختمانهایی عموما تخریب میشوند و جای خود را به آپارتمانهای 3،4 طبقه میدهند، ولی ما عقیده داشتیم که این خانه و نظایر آن، نماینده بخشی از تاریخ و فرهنگ معماری شهر شیراز هستند و باید حفظ شوند. لذا علاوه بر تامین نیازهای عملکردی کارفرما، تلاش شد تا خانهی پریا به الگویی برای نمونههای مشابه تبدیل شود و مالکین خانههای محله را به بازسازی و حفظ بنا تشویق کند.
مطالب بیشتر: دیزاین زیرزمین کوشک خانه، اصلا بهش نمیاد زیرزمین باشه!
پلان طبقه همکف قبل از طرح بازسازی خانه از سه اتاق و یک هال کوچک ورودی تشکیل میشد. اما کارفرما مایل بود در حین بازسازی خانه شیراز در طبقه همکف فضایی برای پذیرایی از مهمان در ارتباط با نهارخوری و یک آشپزخانه داشته باشد.
با توجه به محدودیت ناشی از دیوارهای باربر، برای ایجاد چنین فضایی جابجایی پله ساختمان به ضلع دیگر بنا در دستورکار قرار گرفت. همچنین با حذف تیغهها و درها در طرح بازسازی خانه، آشپزخانه جدید و نهارخوری جایگزین سرویس بهداشتی و اتاقهای قدیمی شدند.
مطالب بیشتر: بازسازی مدرن خانه، پروژه خانه سفید نانسی
قبل و بعد از طرح بازسازی آشپزخانه خانه پریا
با طراحی پله جدید در بازسازی خانه شیراز، نقشه طبقهی اول نیز دچار تغییرات گسترده شد. در این طبقه با توجه به سازه چوبی و سبک سقف و نعداد کمتر دیوارهای باربر، تغییر پلان امکان پذیرتر بود. با ترکیب دو اتاق قدیمی رو به حیاط هنگام طرح بازسازی خانه، نشیمن خصوصی خانواده ایجاد شد که به بالکن رو به حیاط دسترسی دارد. دو اتاق خواب با پنجره رو به کوچه نیز جایگزین فضای هال و آشپزخانه قدیمی خانه ای برای کودکی پریا شدند. سرویس بهداشتی و آشپزخانه نیز دوباره در طرح بازسازی خانه طراحی و با توجه به پلان جدید جانمایی شدهاند.
مطالب بیشتر: خانه سفید در شهرک غرب
قبل و بعد از بازسازی راه پله خانه ای برای کودکی پریا
با دیدن بخشی از دیاگرام و برش خانه ای برای کودکی پریا، با جزییات بیشتری از طراحی این فضا آشنا خواهید شد و با بررسی پروفایل “امیر حسین رفعتی" می توانید تصاویر کامل تری از بخش های مختلف این پروژه مشاهده کنید.
مطالب بیشتر: خانه ویلایی در اصفهان، ویلای بی نظیر “حیاط"
نمای سیمان شسته قدیمی در مرحله اول طرح بازسازی خانه مورد مرمت قرار گرفت و سپس با پوشش رنگ قابل شستشو و عایق ماندگار در چند مرحله رنگ آمیزی شد. پنجره های قدیمی با نمونههای دوجداره جدید در خانه ای برای کودکی پریا جایگزین شدند و پرده های متخلخل آلومنیومی بر روی آنها نصب شد. این پردهها میزان تابش آفتاب از سمت غرب را کاهش میدهند و در عین حال تعدادی لولههای تاسیساتی که از بالای پنجرهها خارج میشوند را از نظر مخفی میکنند.
برای اینکه بتوانید پروژه ی خود را در بخش پروژه های برجسته چیدانه با نام خودتان ثبت کنید کافی است، عکس پروژه و مشخصات خود را به تلگرام چیدانه ۰۹۰۳۵۵۵۰۱۴۸ ارسال کنید.