یکی از فاکتورهای مهم در افزایش سرعت پیشرفت و توسعه یافتگی یک کشور را بدون شک میتوان توان آن کشور در تأمین محصولات فولادی دانست. پیشرفتهترین کشورهای جهان برای تأمین این کالای ارزشمند یا از ذخایر داخلی خود استفاده میکنند و یا امکان تهیه سنگ اهن از کشورهای دیگر را به صورت تضمین شده فراهم آوردهاند. طبیعی است هرچه کشوری در معادن سنگ آهن و دیگر منابع معدنی غنیتر باشد، مسیر آسانتری برای پیشرفت را در پیش روی خود دارد.
کشورهای آسیایی نیز از همین قائده پیروی میکنند و خوشبختانه از نظر ذخیره و تولید محصولات فولادی از جایگاه خوبی در جهان برخوردار هستند. در ادامه به معرفی بزرگترین معادن سنگ آهن در آسیا خواهیم پرداخت و اهمیت این دخایر در تعیین قیمتهای جهانی را بررسی خواهیم کرد.
بعد از قاره استرالیا که در صدر جدول تولید آهن در جهان قرار دارد، بیشترین استخراج سنگ آهن از نظر وزنی مربوط به قاره آسیاست. همین موضوع باعث میشود کشورهای موجود در منطقه تاثیر بسیار زیادی بر بازار جهانی آهن و به دنبال آن صنایع مختلف داشته باشند. البته نباید فراموش کنید که تولید سنگ آهن بالا به معنی تولید محصولات فولادی نیست. بسیاری از این کشورها تکنولوژی ساخت این محصولات را ندارند و به سمت خام فروشی میروند.
از میان کشورهای آسیایی نیز کشورهایی چون هند، روسیه و کشورهای آسیای شرقی نسبت به کشورهای خاورمیانه در جایگاه بهتری قرار دارند که به صورت جزئی در ادامه به سهم هرکدام در این بازار استراتژیک خواهیم پرداخت. برای اطلاع از قیمت آهن آلات:
مشاهده بیشتر
https://ahanonline.com/
میتوانید به آدرس بالا مراجعه کنید و البته باید در نظر داشته باشید در حال حاضر این بازار به خصوص در کشورمان دچار نوسانات بسیار زیادی است. در ادامه بزرگترین معادن سنگ آهن در آسیا را به شما معرفی خواهیم کرد.
نمودار تولید سنگ آهن در جهان از سال 1904
چین با وجود کارخانجات متعدد فولادسازی، از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد جهان است که البته مواد اولیه خود را تا همین اواخر از کشورهای دیگر نظیر ایران و روسیه وارد میکرد.در پی افزایش قیمتهای حمل و نقل و سنگ آهن و همچنین کشف و بهرهبرداری از معادن سنگ آهن موجود در این کشور که باعث کوتاه شدن مسیر حمل و نقل سنگ آهن از معدن تا کارخانه شده و تا حد زیادی از هزینهها میکاهد، چین اکتشاف معادن سنگ آهن بیشتر را در دستور کار خود قرار داد و امروز در رتبه اول آسیا قرار دارد.این اقدامات به کاهش جهانی قیمت سنگ آهن منجر شد که طبعاً آن نیز میتواند بر کاهش قیمت محصولات آهنی مثل قیمت میلگرد:
https://ahanonline.com/product-category/میلگرد/قیمت-میلگرد/
که میتوانید از آدرس بالا برای اطلاع از آن استفاده کنید.
تسمه نقاله در حال استخراج سنگ آهن از معدن
یک شرکت دولتی هندی به نام NMDC از جمله بزرگترین تولیدکنندگان سنگ آهن در جهان است.
در کشور روسیه، برخلاف هند، معادن در اختیار بخش خصوصیاند؛ از جمله شرکتهایی چون متالواینوست، NLMK و…
از ویژگیهایی که این کشور را از نظر صنایع مربوط به آهنآلات خاص میسازد این است که روسیه علاوه بر آهن، در تولید فولاد نیز جایگاه خوبی دارد. نزدیک بودن محل تولید آهن و فولاد میتواند بر قیمت پروفیل:
https://ahanonline.com/product-category/انواع-پروفیل/پروفیل/
اثر مطلوبی داشته باشد.
استخراج سنگ آهن از معادن
البته طی سالهای گذشته، روسیه بیشتر آهن استخراج شده را به چین صادر کرده و چین از آن برای تولید فولاد استفاده میکرد. اما اخیراً چین با کشف معادن سنگ آهن خود، واردات سنگ آهن را کاهش داده و این امر باعث کاهش قیمت سنگ آهن روسیه شده است.
وقتی شرایط بازار و شرایط جغرافیایی برای هزینه زمان و سرمایه لازم جهت کشف معدن سنگ آهن مناسب باشد، زمینشناسان جستجوهای اولیه را شروع میکنند.
در جستجوهای اولیه، با توجه به شواهد ظاهری (همچون پوشش گیاهی، رنگ، شکل هندسی، علم پیدایش و…) و نمونهبرداری جهت آزمایشهای ژئوفیزیکی و ژئوشیمیایی اقدام به پیگیری وجود سنگ آهن میکنند.
بعد از اینکه وجود سنگ آهن در یک منطقه احراز شد، نوبت به مرحله اکتشاف میرسد. در این مرحله با توجه به محدوده گسترش سنگ آهن و عیار آن، ارزش استخراج آهن سنجیده میشود و در صورت معنادار بودن مقادیر، نواحی گسترش سنگ آهن که در مرحله اول تعیین شدهاند مورد بهرهبرداری قرار خواهند گرفت.
خوشبختانه ایران با اینکه در آسیا از جایگاه چندان مطلوبی برخوردار نیست، اما در میان کشورهای خاورمیانه از نظر سنگ آهن غنی است. این مسئله میتواند قیمت تیرآهن:
https://ahanonline.com/product-category/تیرآهن-و-هاش/تیرآهن/
در ایران را نسبت به سایر کشورهای خاورمیانه کاهش دهد. سنگ آهن ایران در جایگاه دهم دنیا و چهارم آسیا قرار دارد.
نمونهای از سنگ آهن استخراج شده
در تابستان سال گذشته (سال 98) معدن سنگ آهن هرمزگان کشف و به بهرهبرداری رسید. برای میسر شدن دسترسی به این معدن، پنج میلیون تن آوار از روی زمین برداشته و یک جاده هشت کیلومتری منتهی به آن کشیده شد. اینها علاوه بر آواربرداریها و جادههای داخلی معدن هستند.البته باید توجه نمود، کشف معدن علاوه بر این هزینهها، منجر به اشتغالزایی، ایجاد امکان صادرات یا حتی احداث کارخانه جهت بهرهبرداری از محصولات معدن و در نتیجه سود بیشتر و اشتغالزایی بیشتر خواهد شد.
سنگ آهن در طبیعت بر اساس شیوه تشکیل آن دستهبندی میشود:
باید توجه داشت که تمام کانیهای حاوی آهن شاید قابل استفاده نباشند. برای مثال کانیهای اکسیدی از انواع مناسب و قابل استفادهاند؛ این کانیها را در کارخانه تغییر میدهند تا تبدیل به سنگ آهن گندله یا کلوخه شوند.
برخی سنگ آهنها که عیار بالایی دارند برای تولید آهن و فولاد قابل استفاده نیستند؛ چراکه هرچه در آهن و فولاد میزان ناخالصی بیشتر باشد، محصول نهایی مقاومت بیشتری خواهد داشت. اما میتوان از این نوع سنگ آهن در موارد دیگری بهره برد.
جمع بندی
با توجه به آنچه در این مقاله گفته شد و مطالب تکمیلی در سایت (www.ahanonline.com) کشورهای آسیایی بخش زیادی از معادن سنگ آهن در جهان را در اختیار دارند که البته چین و روسیه را میتوان 2 تولید کننده اصلی فولاد در آسیا دانست. البته باید در نظر داشته باشید این کشورها نه تنها در آسیا بلکه در بین تمام کشورهای جهان از موقعیت خوبی برخوردار هستند و بخش بسیار زیادی از فولاد جهان را بر عهده دارند. همین موضوع باعث میشود که تغییرات تولید و سیاستهای صدراتی این دو کشور تغییرات قیمتهای جهانی را به همراه داشته باشد.
خوشبختانه ایران نیز از ذخایر مناسب آهن برخوردار است که برای مصرف داخلی کافی و در حجم محدود امکان صادرات نیز وجود دارد که البته استفاده بهینه از آن نیازمند برنامهریزی و سیاستهای دقیق و بلند مدت است.
منبع: www.pendaronline.com