مصاحبههای شغلی در هر سازمانی مراحل مختلفی دارد و در هر کدام از این مراحل سوالات متفاوتی از کارجویان پرسیده میشود و حتی در برخی از آنها از کارجویان خواسته میشود تا تسکی را انجام دهند یا در تستهای مختلف هوش یا شخصیت شناسی شرکت کنند. این مراحل متفاوت مصاحبههای شغلی در سازمانها به دلیل تفاوت سیاستهای مدیریت منابع انسانی آنها است.
در این بین بسیاری از شرکتها از تست هوش در مصاحبههای شغلی و فرآیند استخدام خود استفاده میکنند؛ بهطوریکه برخی از آنها با تستهای چند گزینهای، هوش کارجویان را میسنجند و برخی دیگر با تسکها یا بازیهایی که نیاز به هوش بالایی دارند، این معیار را در کارجویان ارزیابی میکنند. در این مقاله قصد داریم اهمیت استفاده از این تستها را در مصاحبههای شغلی با هم بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.
بسیاری از مدیران و کارشناسان منابع انسانی از تست هوش در مصاحبه های شغلی خود استفاده میکنند. همچنین برخی دیگر از نتابج تستهای هوشی که در انواع سایتهای استخدامی آنلاین مانند سایت کاریابی جاب ویژن، ایران تلنت، کاربوم و… وجود دارند و کارجویان در آن شرکت کردهاند، استفاده میکنند. در هر دو صورت، این تستها معیارهای مختلفی را در کارجویان میسنجند که میتواند در تصمیمگیری برای استخدام آنها مفید باشد.
این تستها به کارفرمایان کمک میکند تا هوش یادگیری کارجویان را بسنجند. در این صورت میتوانند افرادی را استخدام کنند که هوش یادگیری بالایی دارند تا مرحله آموزش اولیه به او سریعتر انجام شود. همچنین معیارهای این تستهای هوش عملکرد شغلی افراد را به طور کلی پیشبینی میکنند. به سایر مزایای استفاده از تست هوش یا IQ در ادامه اشاره شده است.
مشاهده بیشتر
اگر به عنوان کارفرما به دنبال استخدام کارجویان در موقعیت شغلی خاصی هستید، میتوانید برخی از معیارهایی را که در این شغل اهمیت بالایی دارند، با استفاده از تست هوش بسنجید.
اگر قبل از هر مصاحبه شغلی از کارجویانی که رزومه آنها تایید شده است، تست هوش گرفته شود، تعداد آنها محدودتر خواهد شد و در زمان و هزینه شما برای برگزاری جلسه مصاحبه با آنها صرفهجویی میشود.
بسیاری از کارجویان در جلسات مصاحبه دچار استرس و اضطراب میشوند و به همین دلیل نمیتوانند مهارتهای واقعی خود را نشان بدهند. بااینحال، با گرفتن تست هوش از تمامی کارجویان میتوان مهارتهای آنها را بدون وجود استرس سنجید تا بتوانند خود واقعیشان را نشان بدهند.
تست های هوش انواع مختلفی دارند و معمولا هرکدام معیارهای مختلفی از هوش را در کارجویان میسنجند. برخی از رایجترین تستهای هوش که برای سنجش هوش کارجویان در مصاحبه شغلی استفاده میشود، عبارتاند از:
بسته به تست هوشی که در مصاحبه شغلی استفاده میشود، معیارهای سنجش میتواند متفاوت باشد. بااینحال، در ادامه برخی از رایجترین معیارهایی را که در اغلب تستهای هوش سنجیده میشوند، نام میبریم.
استدلال سیال توانایی حل مسائل به شکل انتزاعی است که نیازی به دانش قبلی ندارد. برای سنجش این معیار، الگوی ناقصی به کارجویان نشان داده میشود که باید آن را کامل کنند. همچنین جملات غیرممکن یا غیر قابل فهمی به آنها نشان داده میشود و باید دلیل غیرممکن بودن آنها را توضیح دهند.
توانایی حل مسئله به معنی توانایی استخراج اطلاعات مفید از انبوه دادهها و حل مسئله و پیدا کردن راهحل در کمترین زمان ممکن است. همچنین مهارتهای دیگری مانند دقت در بهکارگیری اعداد، رسیدن به پاسخ درست و توانایی تشخیص اطلاعات لازم برای حل یک مسئله زیرمجموعه توانایی حل مسئله محسوب میشوند.
استدلال کمی، مهارتهای ریاضی افراد را میسنجد. بسته به سطح کارجویان، سوالات این بخش میتواند شامل شمارش، جمع و تفریق اولیه یا در سطوح بالاتر، شامل مسائل پیچیده هندسه و منطق باشد. همچنین مفاهیم ریاضی در دو قالب کلامی و غیرکلامی در این تستها سنجیده میشوند.
یکی دیگر از معیارهای انواع تست هوش تصویری و غیرتصویری، توانایی استدلال منطقی است که به معنی توانایی تحلیل و تفسیر اطلاعات و دادهها و استفاده صحیح از استدلال منطقی است. همچنین توانایی تشخیص درست یا غلط بودن یک استدلال به کمک فرضهای ارائهشده و توانایی نتیجهگیری صحیح و منطقی از گزارهها در این بخش از تستهای هوش سنجیده میشوند.
حافظه فعال به فرایندهای متعددی گفته میشود که اطلاعات را در حافظه کوتاه مدت یک فرد جمع آوری، مرتب و تبدیل به سایر اطلاعات میکند. حافظه فعال غیرکلامی با استفاده از تکنیکهایی مانند بازی تمرکز که باید در آن فرد تصویری که قبلا ارائه شده را به خاطر بیاورد. سنجیده میشود.
برای آنکه نمرهای را که کارجویان از تستهای هوش دریافت میکنند، متوجه شوید، باید ابتدا به چگونگی طراحی تستهای IQ پی ببرید. در حقیقت به منظور ارزیابی و تفسیر درست نمرات آزمون، دانشمندانی که تستهای IQ را توسعه میدهند از فرآیندی به نام استانداردسازی برای نمرهدهی استفاده میکنند. استانداردسازی به این معناست که بعد از برگزاری تست هوش برای جمعیت خاصی از افراد، نمره آنها را بر اساس بالاترین نمرهای که دریافت شده است، گزارش میکنند.
مصاحبه های شغلی از بخشهای مختلفی تشکیل میشوند که بر اساس سیاست کارفرمایان و مدیران منابع انسانی سازمانها، میتوانند نسبت به سایر شرکتها متغیر باشند. بسیاری از سازمانها برای مصاحبههای شغلی خود از تستهای هوش یا نرم افزار هوشسنجی استفاده میکنند. همچنین در بسیاری از سایتهای کاریابی، کارجویان میتوانند به رایگان در این تستها شرکت کنند و کارفرمایان نتایج تستهای آنها را ببینند.
مزیت استفاده از تستهای هوش در مصاحبههای شغلی در این است که هم باعث صرفهجویی در وقت و زمان کارشناسان منابع انسانی میشود و میتوانند ارزیابی دقیقتری از کارجویان داشته باشند و هم باعث استخدام هدفمندتری خواهد شد.
در حالی که نمرات تستهای IQ میتواند اطلاعاتی را درباره تواناییهای یک فرد در حوزهای خاص نشان دهد، بسیار مهم است که عوامل دیگر مانند مهارتهای نرم و توسعه فردی، مهارت های ارتباطی، اعتماد به نفس، هوش هیجانی و عملکرد شغلی کارجویان را با استفاده از آزمون های روانشناسی یا سوالات مرتبط در مصاحبه شغلی مورد سنجش قرار دهید؛ زیرا آنها به اندازه ضریب هوشی اهمیت دارند.