از مدت ها قبل منتظر بودم و روزشماری می کردم تا نمایشگاه کتاب تهران 97 که امسال، برخلاف چند سال اخیر در مصلی امام خمینی تهران برگزار شده فرا برسد و با ذوق و هیجانی همیشگی به سراغش بروم.
حالا سی و یکمین نمایشگاه کتاب تهران از 12 تا 22 اردیبهشت ماه (2-12 may) در مصلی امام خمینی در حال برگزاری است.
نمایشگاه کتاب امسال دارای تغییرات نسبتا زیادی نسبت به سال های پیش بود. اول از همه اینکه بنا بر دلایلی دوباره به محل قبلی خود؛ یعنی مصلی تهران برگشته بود و همین مسئله باعث افزوده شدن امکانات نسبتا جدید به محل برگزاری شده بود.
در ادامه این گزارش در وب سایت چیدانه همراه من باشید تا پا به پای هم در این فضا قدمی بزنیم.
مصلی امام خمینی در سال 1361 اقدام به تاسیس یافت و ناگفته نماند که طراح و البته معمار این بنا دکتر پرویز موید عهد بوده است. طولانی ترین محور طرح این بنا در جهت قبله قرار داشته و سایر ساختمان ها نیز به تبعیت از این محور در همین جهت قرار گرفته اند.
مصلی تهران دارای هفت گنبد است که از گنبدهای ایرانی و اصیل ما الهام گرفته شده اند. جالب است بدانید که گنبد اصلی ساختمان مصلی تهران از بزرگ ترین گنبدهای جهان اسلام به حساب می آید. این بنا دارای 5 ورودی اصلی است که هرکدام دارای دو گلدسته، یک ایوان و یک گنبد با معماری متفاوتی هستند.
مجموعه مصلی تهران دارای حوض و البته آب نماهای متعددی است که البته فضای سبز نیز در کنار آنها از اهمیت بسیاری برخوردار است. بخش های مختلف مصلی تهران:
وقتی سفر لذت بخشم به نمایشگاه کتاب را شروع کردم، اول از همه به سمت غرفه کودک و نوجوان رفتم. از همان ابتدا با ایده ها و طرح های جدید و جذابی رو به رو شدم که به نظرم برای جذب کودکان و نوجوانان به ادامه مسیر رنگارنگ در راهروهای ادبیات کودک، مناسب و کاربردی بود. با وجودی که به صورت کلی، طراحی غرفه ها ساده به نظر می رسید؛ اما با دقت به جزئیات می توانستم جذابیت های آنها را دریابم.
سعی کردم در این بخش با حوصله و دقت بیشتری پیش بروم. از همه غرفه ها با دقت می گذشتم و تازه ها را مرور می کردم. این بخش در دو قسمت کتاب های خارجی و عربی قابل رویت بود. اگر شما هم به مطالعه کتاب های خارجی علاقه زیادی دارید و یا با توجه به زمینه تحصیلی و کاری خود در این رابطه فعال هستید و به دنبال کتاب های مناسب خود می گردید می توانید به این بخش از نمایشگاه سری بزنید و کتاب های مورد نظر خود را تهیه کنید.
باید به این نکته هم اشاره کنم که وجود کتاب های دکوراسیون و کتاب های رشته معماری در این بخش، تنوع بالایی داشته و تعداد زیادی از غرفه ها را شامل می شد.
وقتی از کنار غرفه های این بخش می گذشتم و کتاب ها را نگاه می کردم، تنوع بالای آنها به خصوص برای مخاطبین همیشگی چیدانه توجهم را به خودش جلب کرده بود.
شما می توانید بهترین کتاب ها در زمینه های گیاهان خانگی، طراحی منظر و طراحی فضای سبز، طراحی دکوراسیون و فضای داخلی، خودتان بسازید، نمونه های تصاویر طراحی داخلی و … را در بخش ناشران خارجی نمایشگاه کتاب تهیه نمایید.
مطلب مرتبط: ۵ کتابخانه معتبر در تهران برای اهل کتاب
در این قسمت 10 کتاب منتخب معماری و دکوراسیون در سال 2018 که به نظر می رسد می توانید از نمایشگاه امسال تهیه نمایید را با هم مرور می کنیم:
وقتی پا به این بخش از نمایشگاه گذاشتم از شلوغی و تنوع بالای آن متعجب شدم. غرفه هایی که طبق معمول هرسال، پر رفت و آمد و پرهیاهو بودند کتاب هایی در سطوح بسیار متنوع و گسترده ای به نمایش و فروش گذاشته بودند. به نظر می آمد بخش ناشران کتب آموزشی در سی و یکمین نمایشگاه کتاب تهران امسال چیزی کم از سال های پیش نداشت و همچنان موفق بود.
می توان با جرأت گفت که ناشران کتب آموزشی نمایشگاه امسال می توانند خیال داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد معماری را از بابت تهیه کتاب های کنکور رشته معماری راحت کرده و سایر افراد را هم به داشتن شانس تهیه کتاب های مهم معماری و دکوراسیون خوشحال کند. پیشنهاد ما این است که برای آشنایی با بهترین و مهم ترین کتاب ها در زمینه معماری و دکوراسیون به مطالب کتاب « طراحی داخلی، کتابهای مفید دکوراسیونی کدامند؟! » و « معرفی کتاب های خواندنی طراحی دکوراسیون » سری بزنید.
وقتی در این بخش از نمایشگاه کتاب قدم می زدم و غرفه ها را نگاه می کنم، تنوع دی وی دی های آموزشی در رشته های معماری و طراحی دکوراسیون توجهم را به خود جلب کرد.
فیلم های آموزشی مختلفی در زمینه های فضای سبز، اعضای دکوراسیون داخلی مثل کابینت و… ، طراحی داخلی، آموزش اتوکد و نرم افزارهای این چنینی و … به خوبی در این بخش قابل خریداری هستند.
مطلب مرتبط: ۳ کتاب برای آشنایی با آثار معماران ایرانی و اصول طراحی داخلی
اگر بخواهیم چند نمونه از ناشران حوزه طراحی دکوراسیون و معماری را به شما معرفی کنیم که می توانید در نمایشگاه از آنها دیدن کنید می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
شاید بتوان گفت که یکی از پرطرفدارترین بخش های نمایشگاه کتاب هرساله، بخش ناشران عمومی و شبستان است. این بخش با تعداد بسیار بالای ناشران و غرفه هایی که به آنها اختصاص دارند بخش عظیمی از جمعیت را مهمان خود کرده است.
مطلب مرتبط: معرفی ۴ کتاب درباره رنگ در دکوراسیون و طراحی داخلی
امسال هم طبق سال های گذشته انتشارات بسیاری در این بخش فعالیت داشتند که مشهورترین و محبوب ترین های آنها می توان به انتشارات امیرکبیر، نشر چشمه، انتشارات مروارید، نشر آموت، نشر هیرمند، سروش، نشر افق، آستان قدس رضوی و… اشاره کرد.
با پیشرفت تکنولوژی طبیعتا انتظار می رود که در حوزه کتاب و کتاب خوانی نیز پیشرفت های دلنشینی حاصل شود. وقتی قدم به بخش کتاب های دیجیتال سی و یکمین نمایشگاه کتاب تهران شدم، محو تماشای غرفه های کتاب صوتی شدم. به نظرم ایده فوق العاده ای است که در این چند سال هم طرفداران مخصوص به خودش را هم پیدا کرده است. وقتی با یکی از این غرفه داران به گفت و گو نشستم عبارت جالبی را به کار برد که عجیب به دلم نشست. او بعد از ارائه توضیحات و کاتالوگ هایی از محصولاتشان گفت: « نوشِ گوشتون». بعد از آن به این فکر کردم که گوش های ما هم علاوه بر چشم و روحمان می تواند از کتاب تغذیه کند! و چه لذت بخش است اگر این عادت را در خودمان پرورش دهیم، به خصوص حالا که شاید خیلی از ما به دلیل مشغله های کاری و کمبود وقت می توانیم جای خالی مطالعه کتاب را با شنیدن آنها پر کنیم.
ناگفته نماند که در بخش کتاب های دیجیتال نمایشگاه کتاب علاوه بر غرفه های متعدد کتاب صوتی می توانید با دی وی دی های آموزشی در زمینه های مختلف، مقالات الکترونیکی و … نیز رو به رو شوید.
مطلب مرتبط: ۵ کتاب معماری و طراحی داخلی ترجمه محمد احمدی نژاد
وقتی از هر بخش نمایشگاه به قسمت های مختلف آن می رفتم متوجه ویژگی های مثبت و تغییراتی در محیط نمایشگاه شدم که لازم دانستم به آنها اشاره کنم. در بیشتر فضاهای نمایشگاه امسال برخلاف سال های گذشته ای که در مصلی برگزار می شد علاوه بر استراحتگاه، نیمکت ها و صندلی های بسیاری تعبیه شده بودند که آسایش بازدیدکنندگان را فراهم می کرد که به خودی خود مسئله حائز اهمیتی به حساب می آید.
علاوه بر این، وجود سامانه هوشمند نمایش مشخصات کتاب نیز تقریبا در سراسر بخش های نمایشگاه حضور داشت که می توانست کار بازدیدکنندگان را بسیار راحت تر و البته طبقه بندی شده تر و منظم تر نماید.
تعداد بالای سطل زباله و افرادی که بر مسئله تمیزی و پاکیزگی نمایشگاه نیز نظارت می کردند مسئله مهم و مثبت دیگری است که اشاره به آن خالی از لطف نیست. وجود غرفه های مواد غذایی نیز در سرسرا و محوطه نمایشگاه به وضوح به چشم می خورد که می توانست در احساس راحتی بازدیدکنندگان تاثیر بسزایی گذاشته و از امکانات نمایشگاه کتاب امسال به حساب آید.
حرکت جالب دیگری که در نمایشگاه کتاب تهران 97 توجه مرا به خودش جلب کرد وجود غرفه ای از کتاب های فور دامیز (for dummies) است. فور دامیز، مجموعه بزرگی از کتاب های آموزشی است که به شکل کاملا غیرپیچیده و بسیار مفهوم و واضح برای مخاطبین خودش که افرادی تازه وارد به حیطه علمی هستند کتاب هایی را نوشته و متشر می سازد. همانطور که در این تصویر نیز مشاهده می کنید جلد این کتاب ها معمولا زرد رنگ بوده و تصویر مردی یا صورتی مثلثی شکل بر روی آن قرار دارد.
راه های بسیاری برای وسایل نقلیه عمومی وجود دارد که شما بتوانید به راحتی به نمایشگاه کتاب تهران 97 واقع در مصلی امام خمینی برسید.
مترو: در نزدیکی مصلی تهران، دو ایستگاه متروی شهید بهشتی و هم چنین مصلی وجود دارند. ایستگاه مصلی بر روی خط یک و ایستگاه شهید بهشتی عم در محل تقاطع خطوط یک و سه مترو قرار دارند. در صورت نبودن در هرکدام از این خصوص، با تعویض خطوط مسیر خود می توانید به راحتی به آنها پیوسته و به نمایشگاه کتاب برسید.
اتوبوس: اتوبوس هایی که به شکل مستقیم به مصلی امام می رسند از این ایستگاه ها خواهند بود: ایستگاه میدان آزادی، ایستگاه صادقیه، ایستگاه تجریش، ایستگاه قیطریه، ایستگاه میدان امام حسین(ع)، ایستگاه خراسان، ایستگاه میدان انقلاب، ایستگاه میدان صنعت، ایستگاه میدان رسالت، ایستگاه هفت تیر و ایستگاه ونک.
تاکسی: برای رسیدن به نمایشگاه کتاب میتوانید از تاکسیها یا ونهایی که در میدان تجریش، میدان نوبنیاد، میدان صنعت، پایانه بیهقی، میدان رسالت، پایانه تهرانپارس، ترمینال آزادی، ترمینال جنوب، میدان راهآهن، پایانه خاوران، پایانه نعمتآباد و پایانه شاهد به نمایشگاه کتاب میروند، استفاده کنید.
برای دیدن تصاویر بیشتری از نمایشگاه کتاب تهران 97 می توانید اینجا کلیک کنید!
نویسنده و عکاس: طلوع حقیقت | تحریریه چیدانه