یکی از استانداردهای آشپزخانه، اندازه های استاندارد کابینت آشپزخانه است که نقش کلیدی در دسترسی ساده به تمام فضاهای تعریفشده در آن دارد. ما از کابینتها برای فضاسازی در آشپزخانههای امروزی خود استفاده میکنیم. این فضاها به گونهای هستند که میتوانند به ترتیبی هدفمند حجم قابل توجهی از محیط آشپزخانه را دربرگرفته و عاری از هر گونه اختلال در جریان عادی این فضای خانگی، طیف بزرگی از نیازهای ما را تأمین نمایند. به همین خاطراندازه دقیق کابینت ایدهآل از ابعادی منطقی برخوردار است. ابعادی که بتواند سطح دسترسی کاملی ایجاد کرده باشد و در عین حال با یک چیدمان مناسب و البته زیبا در فضای آشپزخانه تعریف شده باشد.
در تعیین اندازه های استاندارد کابینت آشپزخانه ملاک کلی، اندازه قد یک فرد عادی میباشد. به این ترتیب، تمام چیدمان عناصر حاکم بر هر کابینتی را براساس این معیار اندازهگیری میکنند. اما چگونه میتوانیم یک معیار کلی از قد انسانی را مطرح کنیم؟ در واقع، برای تشریح قد یک فرد عادی، ملاک را در میزان سطح دسترسی فرد قرار دادهاند. به این ترتیب، حداکثر ارتفاعی که یک فرد عادی بدون هر زحمتی میتواند به آن دسترسی داشته باشد، حداکثر ارتفاع دید کامل افراد در یک حالت عادی و همچنین، تعیین سطح کار به طوری که افراد با کمترین زحمتی بتوانند بر روی آنها اقدام به فعالیتهای آشپزی کنند، جنبههای جدی در اندازه نصب کابینت خواهند بود.
به این ترتیب، در نگاه به اندازه های استاندارد کابینت آشپزخانه، مقدار میانگین قد افراد را در عدد 160 سانتیمتر در نظر گرفتهاند. این عدد با توجه به میانگین قد بانوان انتخاب شده است. اگر کابینت برای مصرف عموم آقایان طراحی شود، این اندازه به عدد 170 تغییر خواهد کرد؛ اما ما همچنان در نیاز عمومی برای بانوان برای اندازه دقیق کابینت خواهیم ماند. به این صورت، حداکثر ارتفاع دسترسی به طور میانگین185 سانتیمتر و سطح میز کار با رعایت تمام نکات راحتی در کار در محدوده عددی 89الی 91٫5 سانتیمتر قرار خواهد گرفت.
هر کابینت در فضای آشپزخانه با کنار هم قرار گرفتن بخشهای مختلف ایجاد میشود. بخشهای کلیدی مانند کابینتهای زمینی، کابینتهای دیواری، کابینت دور یخچال، کابینت زیر سینک و… از جمله موارد اصلی محسوب میشوند. در ابعاد استاندارد کابینت آشپزخانه لازم است دو وجه کلی را در نظر بگیریم.
اندازه دقیق کابینت استاندارد هر یک از فضاهای کابینتی چه مقدار است؟
اندازه نصب کابینتها در کنار هم چگونه میباشد؟
برای هر کدام از این دو پرسش مطرحشده، اندازه دقیق کابینت ذکر شده است. اندازههایی که در گام اول با هدف خلق ابعاد استاندارد کابینت آشپزخانه مطرح هستند و در گام دوم میخواهند تا این فضاهای کابینتی را در یک چیدمان استاندارد در کنار یکدیگر مستقر سازند.
ابعاد حاکم بر کابینت سینک نیز تابع ابعاد کابینتهای زمینی است. با این تفاوت که طول کابینت سینک نمیتواند کمتر از 90 سانتیمتر باشد. به هر صورت، مناسب ترین ارتفاع سینک آشپزخانه دقیقا همان ارتفاع میز کار آشپزخانهای است. ارتفاعی که در آن هر فرد با قد میانگین بتواند عاری از هرگونه زحمتی به انجام فعالیت بپردازد. در مناسبترین ارتفاع سینک آشپزخانه رسیدن به حداکثر سطح دسترسی به تمام المانهای حاضر در فضا ملاک اصلی است. اینکه فرد بتواند به راحتی در کنار سینک قرار گرفته و تسلط کافی به سینک و شیر آب و دیگر ملزومات داشته باشد.
نصب دقیق همراه با اندازه های استاندارد کابینتهای دیواری تقریبا چالشبرانگیزترین بخش در طراحی هر کابینتی محسوب میشود؛ چرا که در این فضا از کابینتها محل دسترسی سختتر بوده و هر گونه اهمال در ابعاد استاندارد آن، میتواند تبعات منفی بر کارایی کابینت داشته باشد. طول کابینتهای دیواری در اندازههای متنوع از 30 الی 120 سانتیمتر تعریف شده است؛ اما عمق آنها، با عمق کابینتهای زمینی، کاملاً مرتبط است؛ چرا که آنها نباید مزاحمتی برای کار بر سطح پیشخوان کابینتهای زمینی ایجاد کنند. لکن خیلی نمیتوانیم عمق این فضاهای کابینتی را کوچک گرفته، سطح کارایی آنها را تحت تاثیر قرار دهیم.
عمق استاندارد برای طراحی کابینتهای دیواری غالباً در اعداد مابین 30 الی 40 سانتیمتر در نظر گرفته میشوند. عمق بیشتر، فضای بزرگتر برای نگهداری از ملزومات آشپزخانه میسازد؛ اما با موقعیت نصب در ارتفاع عملا سطح دسترسی سختتری برای دیواره انتهای کار فراهم خواهد نمود. ابعاد استاندارد برای ارتفاع کابینتهای دیواری برابر با 50 الی 90 سانتیمتر بسته به نوع آشپزخانه و یا ارتفاع سقف و شاید طراحی کابینت خواهد بود.
در چیدمان فضاهای کابینتی در کنار یکدیگر لازم است تا برخی ابعاد استاندارد را رعایت کنیم. این ابعاد با هدف سطح دسترسی کامل به تمام المانهای کابینتی، عدم تداخل کابینتها با یکدیگر، عدم ایجاد محدودیتهای حرکتی و ایجاد یک هارمونی در فضای آشپزخانه انتخاب شدهاند.محوریت کلی در انتخاب این اعداد در ابعاد استاندارد کابینت آشپزخانه رسیدن به فضایی است که هر فردی بتواند به راحتی در آشپزخانه اقدام به انجام فعالیتهای عادی نماید.برای رسیدن به اندازه های استاندارد کابینت آشپزخانه در چیدمان اصولی فضاهای کابینتی به یک نقطه مرجع نیاز داریم. برای این منظور کف تمام شده آشپزخانه را به عنوان مرجع اندازه گیریهای خود در نظر میگیریم.
در اندازه های استاندارد کابینت، تعیین فاصله بین کابینت بالا و پایین نکات متعددی نقش بازی میکنند. غالبا این عدد بسته به ارتفاع میز کار پیشخوان اندکی دچار تغییر خواهد شد. به هر صورت، طبق معیارهای تعریف شده در ابعاد استاندارد کابینت آشپزخانه خط افق متوسط برای افراد اعم از بانوان و یا آقایان برابر با 156 سانتیمتر در نظر گرفته شده است و با در نظر گرفتن میز کار 90 سانتیمتری، فاصله بین کابینت بالا و پایین باید به نحوی انتخاب شود که افراد بدون نیاز به ابزاری خاص و یا سعی در افزایش قد، توانایی مشاهده محتویات طبقه اول از کابینت دیواری را داشته باشند.
به این ترتیب، رسیدن به عدد استاندارد 45 سانتیمتری که گاها تا 40 سانتیمتر کاهش پیدا میکند، برای انتخاب فاصله بین دو کابینت محدوده مطمئنی به نظر میرسد. اصولاً این ارتفاع را نباید در اعداد کمتر از 40 سانتیمتر در نظر گرفت؛ چرا که در ارتفاع کمتر از آن فرد قادر نیست تا دید کاملی از تمام صفحه کار، یعنی همان پیشخوان کابینت داشته باشد.از طرفی، انتخاب فاصله استاندارد بین کابینت زمینی و دیواری بیشتر از 45 سانتیمتر، احتمال عدم دسترسی کامل همه افراد را به چالش خواهد کشید.
سینک ظرفشویی از اصلیترین المانهای حاکم در اندازه های استاندارد کابینت آشپزخانه میباشد؛ چرا که قسمت بزرگی از فعالیتهای فضای آشپزخانه حول محوریت این فضا انجام میگیرد. لذا درک صحیح از ابعاد استاندارد کابینت آشپزخانه در تنظیم کامل سینک با تمام متعلقات آن، بخش مهمی از تعیین ابعاد را در بر خواهد گرفت.
مهمترین نکته حضور پنجره در مقابل سینک کابینتی است. اکثر طراحان فضاهای خانگی علاقه دارند تا سینک ظرفشویی در زیر پنجره باشد. لکن باید ارتفاع سطح سینک را به مقدار 10 سانتیمتر پایینتر از قاب پنجره در نظر بگیرید.
اگر پنجره کار شده فاقد شرایط استاندارد است، بهتر است قبل از شروع طراحی کابینت، اقدامی برای اصلاح موقعیت پنجره انجام دهید. سینک یک فضای ضروری با حجم فعالیت بالا است. از این رو، نیاز به فضای کار تعریف شدهای دارد.طبق اندازه های استاندارد کابینت، لازم است تا به ازای 61 سانتیمتر از هر طرف کاسه سینک، فضای اختصاصی برای آن در نظر گرفته باشید. همان طور که قید شد، مناسب ترین ارتفاع سینک آشپزخانه همان ارتفاع تعریف شده در میز کار آشپزخانه، برابر با 89 تا 91 سانتیمتر میباشد.
تعیین اندازه های استاندارد کابینت دور یخچال نیز از چالشهای جدی در کابینتهای امروزی است؛ چرا که یخچالها در سایزهای همگون طراحی نمیشوند. یخچال معمولی، یخچال دوقلو، یک یخچال سایدبایساید، همگی، در سایزهای کاملاً متفاوت از یکدیگر هستند.از طرفی ممکن است این ایده در ذهنها بیاید که کابینت دور یخچال را برای بزرگترین مدل یخچال در نظر میگیریم. به این ترتیب، توانستهایم یخچال را در فضای مذکور جای دهیم؛ اما آیا در این اقدام نگرشی بر زیباسازی فضای آشپزخانه و یا استفاده بهینه از فضای غالباً محدود در آشپزخانه شده است؟ طبیعتا نه!
برای آنکه انواع یخچال در فضای کابینت آشپزخانه جای بگیرند و در عین حال زیبایی فضا هم حفظ شود، باید طبق الگوی اندازه های استاندارد کابینت پیش رفت. در این الگو، عمق یخچال، ملاک جدی در تصمیمگیری برای ابعاد نیست؛ بلکه ارتفاع در کنار عرض یخچال ابعاد اصلی در طراحی را مشخص میکنند.
برای این منظور دو تعریف جامع از یخچالها مطرح میشد: یخچالهای معمولی در کنار مدلهای ساید.
تعیین ارتفاع کابینت برای هر دو مدل با توجه به حضور یک قفسه در بالای یخچال برابر با 213 سانتیمتر است. این عدد شامل ارتفاع 180سانتیمتری برای یخچال و ارتفاع 33 سانتیمتری استاندارد برای قفسه بالاسری میباشد؛اما در عرض، دو الگوی طراحی پیش روی ما قرار دارد: عرض کابینت برای یخچالهای ساده برابر با عدد 66 سانتیمتر و برای یخچالهای ساید 90 سانتیمتر است. کابینت هر یخچال با شرایط طراحی خاص نیاز به تعیین ابعاد اختصاصی در طراحی دارد.
ملاحظات در تعیین اندازه های استاندارد کابینت آشپزخانه تقریبا شفاف و دقیق میباشد؛ اما در عمل با توجه به انواع فضاهای گاها محدود در بسیاری از آشپزخانهها، رسیدن به تمامی این اندازه استاندارد، یک چالش جدی در طراحی است.در چنین حالتی است که در سفارش کابینت، پای هنر و تجربه طراح و کابینتساز به میان میآید که کابینت ایدهآل را با توجه به تمام المانهای زیبایی شناسی در دکوراسیون، با محوریت کارایی و البته رسیدن به ابعاد استاندارد طراحی و اجرا کند .شما برای این منظور میتوانید به بخش متخصصین کابینت مجله چیدانه مراجعه فرمایید.
مطالب بیشتر: