عید نوروز یک نقطه عطف در هر سال از زندگی ما ایرانیان است، پر از خاطرات و روزهای خوبی که با تازگی و طراوت شروع میشود. یکی از ویژگیهای عید نوروز اجرای آداب و رسوم ویژه در هر منطقه از ایران است. از گذشتهها تاکنون نوروز در هر یک از شهرهای مختلف ایران دارای آداب و رسوم خاصی است که برخی از آنها به مرور کمرنگتر شده اما بعضی از آیین نوروزی در شهرهای مختلف ایران هنوز هم انجام میشوند. در این مطلب در مورد آداب و رسوم نوروز در برخی از شهرهای مختلف ایران صحبت کردهایم. با چیدانه همراه باشید.
عید نوروز، مهمترین و بزرگترین عید ایرانیان است که هر ساله با شروع بهار و از اولین روز فروردین آن را جشن میگیرند. همچنین برخی از کشورهای فلات ایران نیز این عید را جشن میگیرند. در برخی از کشورها مانند ایران و افغانستان که از گاهشمار هجری خورشیدی استفاده میشود، نوروز آغاز سال نو است اما در کشورهای آسیای میانه و قفقاز، تقویم میلادی متداول است و نوروز به عنوان آغاز فصل بهار جشن گرفته میشود.
از گذشتههای دور عموما آداب و رسوم نوروز در شهرهای مختلف؛ برای بهترشدن زندگی، بهبود درآمد خانواده، باز شدن بخت جوانان، دور شدن پلیدیها و آمدن خیر و برکت به زندگی انجام میگرفته است. اغلب این آداب و رسوم و جشنها از اسفندماه برای استقبال از نوروز شروع میشدند و حتی تا اواخر فروردین ادامه داشتند.
امروزه آداب و رسوم مشترکی مانند؛
در بین مناطق مختلف ایران برای استقبال از نوروز دیده میشود.
در ادامه مقاله آداب و رسوم ایرانیان در شهرهای تهران، خراسان، فارس، یزد، کرمان، هرمزگان، گیلان و آذربایجان شرقی را بررسی میکنیم.
مطلب پیشنهادی: عمو نوروز و ننه سرما، داستان قدیمی که حاجی فیروز با پای کوبی می خواند
کلمپه، شیرینی سنتی کرمان
مراسم نوروزخوانی در گیلان
مطلب پیشنهادی: تزیین سبزه عید نوروز، با این 36 مدل سنگ تمام بگذارید!
مراسم کوزه شکنی در خراسان
رقص خراسانی
آداب و رسوم نوروز در خراسان شمالی و رضوی و خراسان جنوبی تفاوتهایی با همدیگر دارند.
روشن کردن آتش در بام
رنگ کردن تخممرغ با پوست پیاز
مطلب پیشنهادی: 23 ایده جذاب برای تزیین تخممرغ رنگی
استفاده از برقع و رنگ کردن دستان زنان هرمزگان
در این مطلب با آداب و رسوم نوروزی در برخی از شهرهای ایران آشنا شدیم. بسیاری از آداب و رسوم نوروزی ایرانیان در حال تغییر و یا در حال از بین رفتن هستند. به همین جهت خوب است که در هر منطقهای که زندگی میکنیم مطالعهای راجع به آداب و رسوم نوروزی محله خود داشته باشیم و تا جایی که امکانپذیر است، آنها را به کار بریم تا این میراثِ معنوی و فرهنگی ایرانی تا سالها بعد و برای نسلهای آتی باقی بماند.