زیبایی در پرتو نور و روشنایی است که به چشم می آید وگرنه در تاریکی، مفهومی ندارد. نکته ای که در مورد تأثیر نورپردازی بر بنای مسکونی باید بدانیم این است که نورپردازی علاوه بر جنبه زیبایی شناختی، دارای ابعاد عملکردی هم هست. استفاده از روشنایی در محیط های مسکونی در قدیم صرفا جنبه روشن کردن محیط را داشته است، اما هم اکنون جنبه های دیگری نیز به این بخش اضافه شده که از خطه آن ها می توان به نکات زیر اشاره کرد:
مطلب پیشنهادی : بهترین ایده ها برای نورپردازی دکوراسیون داخلی منزل
مهم ترین جنبه نورپردازی درست و مطلوب در دو وجه روشنایی محیط و روشنایی دکوراتیو، ایجاد بستری مناسب برای بهبود روند سکونت و بهبود خصوصیات روان شناختی محیط است. نور می تواند با برجسته ساختن بافت یا رنگ یک سطح کیفیت بهتری به آن ببخشد. نکته قابل توجه در مورد نورپردازی مصنوعی در فضاهای مسکونی لوکس این است که با کمک نورپردازی می توان فضایی را وسیع تر و یا کوچک تر نمایش داد و برای ایجاد حس لوکس بودن نیز می توان از این مهم کمک گرفت. نورپردازی، انواع مختلفی دارد که یکی از موارد قابل اشاره در فضاهای لوکس نورپردازی تأکیدی است که با روشن کردن یک دیوار یا وسیله گران به صورت تأکید بر جلوه و ارزش آن سطح یا وسیله می افزاید؛ در واقع این نورپردازی، جذابیت و تکرار می آفریند و تضاد را به فضا می افزاید.
مطلب پیشنهادی : ۸ اشتباه رایج در نورپردازی که نباید مرتکب شد!
افرادی که در سالن پذیرایی دور هم جمع می شوند باید نور را از مقابل و از هر دو طرف نسبت به صورت و نیم تنه دریافت کنند. فضاهای پذیرایی را نیز می توان به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم نورپردازی کرد. اگر میخواهید فقط از روش غیرمستقیم استفاده کنید باید توجه داشته باشید که سطوح دیوارها و سقف دارای ضریب انعکاس بالایی باشند. در روش نورپردازی مستقیم روش متداول قرار دادن منابع نوری در نقاط مرکزی سالن است. در استفاده از لوستر باید دو نکته را در نظر بگیرید:
این فضا از خانه بخشی است که اعضای خانواده بیشتر وقت خود را در آنجا سپری میکنند، در این بخش به تماشای تلویزیون میپردازند و یا با هم صحبت میکنند؛ بنابراین باید از نورپردازی استفاده نمود که باعث ایجاد خیرگی نگردد که این موضوع در پی خود خستگی چشم را هم به دنبال خواهد داشت. در این بخش نورپردازی غیرمستقیم بهترین روش نورپردازی است که نوری یکنواخت با سایههای یکدست می دهد. در نظر داشته باشید که چراغ هایی که برای نورپردازی استفاده میشوند نباید در محلی قرار گیرند که انعکاسشان بر روی صفحه تلویزیون ایجاد مزاحمت نماید.
مطلب پیشنهادی : انواع لامپ ها و روش های نورپردازی در دکوراسیون داخلی
برای نورپردازی میزهای ناهارخوری معمولا از چراغ های آویز در بالای آن که نور را مستقیما به سمت میز می تابانند استفاده می شود. برای خانه های لوکسی که از ظروف طلاکوب و خاص نظیر (ویلورین باخ و ورساچه دستساز) استفاده می کنند شدت روشنایی صفحه میز باید بیش تر از فضای اطراف آن باشد تا هم غذاهایی که سرو می شوند به راحتی دیده شوند و هم کیفیت و ظرافت ظرف ها به چشم بیایند. نکته ای که به اشتباه در دکوراسیون داخلی ما انجام می شود تمرکز روشنایی فقط روی سطح افقی میز است. در این حالت، صورت افراد دور میز در حالت نیم سایه قرار می گیرد که خطوط صورتشان را به شکلی ناخوشایندی درمی آورد، ازاین رو از چراغ هایی استفاده کنید که علاوه بر روشن کردن سطح میز به اطرافشان نیز نور بدهند.
برای اجسام قیمتی دکوراتیو باید از نورپردازی سه بعدی استفاده کنیم تا نور با ایجاد سایه در بخش های تورفته و بیرون آمده به جسم، بُعد بیش تری دهد و بر ابهت آن بیفزاید؛ در واقع سایه با ایجاد تضاد، جزئیات و لبه های جسم را نمایان می کند.
نورهایی که از روبه رو به این اجسام می تابند روی جسم، تولید سایه نمی کنند و باعث تخت به نظر رسیدن برجستگی آن می شوند. نورهایی که با زاویه به شی می تابند برجستگی ها را واضح تر نشان می دهند و بر سه بعدی بودن جسم تأکید دارند، ولی سایه های بلند ایجاد می کنند که باعث تیره تر دیده شدن شیء می شود؛ بنابراین باید از نور دیگری نیز استفاده کنیم که بر این سایه ها بتابد. وجود سایه های دومی که منبع نور جدید ایجاد می کند باعث می شود درک بهتری از جسم داشته باشیم و سه بعدی تر به نظر برسد.
اگر نور پخش به سطوح صیقلی بتابد بازتاب آن ها نیز بهصورت پخش خواهد بود؛ برای مثال ظروف نقره زیر نور پخش ممکن است پلاستیکی به نظر آیند. اگر نور مستقیم به این ظروف تابانده نشود سطحشان صیقلی به نظر نمی آید و اگر فقط با نور، روشن شوند ممکن است مات به نظر بیایند. در نورپردازی اجسام شیشه ای معمولا آن ها را مقابل یک پس زمینه نورانی قرار می دهند تا از بازتابش منبع نور در جسم جلوگیری شود. همچنین صفحه های زیرین آن ها را نیز از ورق های شیشه ای شفاف که از داخل روشن شده اند انتخاب تا بتوان آن ها را از زیر با نور پخش روشن کرد.
برای خواندن جدیدترین مطالب دکوراسیونی و دیدن خانه های زیبای ایرانی می توانید آخرین شماره مجله منزل را از کیوسک های روزنامه فروشی سراسر کشور تهیه کنید.
منبع : مجله منزل | نویسنده: مهشید رئیسی