اینجا خانه ماست. خانهای با زیربنای هنر و احساس، خشت و خاکی از عشق و فضایی مملو از مهربانی. خانهای که هر گوشه آن با فکر و هنر معمارش به ثمر نشسته است و در عصر مدرنیته امروزی رنگ و بوی ایرانی خود را حفظ کرده است. خانهای که در نگاه اول، روح زندگی و سلیقه صاحبش را به رخ میکشد. آری خانه ما همینجاست! یک میزبان تمامعیار. مهمانخانهام باش. مهمانی برای امروز و هر روز…
به دلیل ساخت قدیمی و فضای تاریک داخلی، قدم اول، تلاش برای احیای حس درونی فضا با بهکارگیری مصالح طبیعی چوبی بوده است، چوبی که حس سرزندگی و حیات مجدد به فضا بخشیده است. بهمنظور استفاده از نور طبیعی روز برای تقویت بخش مرکزی، اندک تغییراتی در بازشوها اعمال شده است. طراحی و چیدمان فضا و انتخاب مصالح با توجه به فرمت بنا، همینطور المانهای تزئینی و وسایل دکوراتیو بهگونهای انتخاب شده است تا روح خانه که همان آرامش بصری است حفظ شود. استفاده از نور با دمای رنگی 4000 کلوین، کنترل آن با تیرهای چوبی در فضای پاسیو و همچنین استفاده از گیاهان بهعنوان المانهایی از طبیعت، تغییرات متفاوت دیگری است که در این پروژه دیده میشود.
در نگاه اول معمار، ضعف پلان، فرسودگی بنا و کمبود نور در فضای میانی کاملا مشهود بوده است؛ به همین منظور در مراحل نوسازی، قدیمی بودن و استهلاک خانه، ایرادات تأسیسات برقی و مکانیکی و تحمیل مخارج خارج از برنامه از چالشهای اصلی پروژه بهحساب آمده است. علاوه بر این، عواملی نظیر استیجاری بودن محل، کمبود بودجه و محدودیت در اعمال تغییرات بنیادین، کار را برای گروه طراحی سختتر کرده است.
چوب طبیعی کاج از دیرباز به دلیل ظاهر گرم، هزینه کم و دوام و تنوع بالا محبوبیت زیادی در بازسازی و طراحی داخلی بهعنوان ترکیب دیوارها داشته است. در این پروژه، چوب طبیعی کاج بهعنوان مصالح اصلی، فضاهای زیادی را به آغوش کشیده است. بهرهمندی از رایحهای خوش در خانه، خلق فضایی دنج و گرم و همچنین هماهنگی چیدمان و وسایل، مدیون حضور این عنصر است. همانطور که در تصاویر گویا هست در بازسازی این خانه، حذف دیوارهای کاشیکاریشده در آشپزخانه و پاسیو و ورود کاج به فضا طراحی را چشمگیرتر کرده است. فضاهایی که از مصالح گرمی چون کاج بهره بردهاند تمایل دارند با لوازم و تزئینات ساده و همینطور رنگهای روشن که القاگر حس سبکی و خنکی دارند، ترکیب شوند. انتخاب رنگ کرم مبلمان، خود دلیلی بر حفظ حس تازگی است.
پاسیوی خانه بهعنوان نقطه عطف طراحی در نظر گرفته شده است. پاسیو و فضای چایخوری بهگونهای است که علاوه بر تعریف فضا بهعنوان نقطه عطف خانه، تداعیکننده حس و حال حیاطهای ایرانی باشد؛ بهاینترتیب، ارتباط بخش میانی خانه با عناصر بیرونی، هوای تازه و رطوبت بهطور کامل برقرار شده است. همچنین با تأکید بیشتر بر فضای نشیمن، صبحانه خوری، آشپزخانه و پاسیو بهعنوان فضاهایی که ساکنین بیشتر زمان خود را در آنها میگذرانند، تلاش شده است که کیفیت سبک زندگی را ارتقاء بخشیم.
برای دیدن نمونه پروژه های استودیو معماری آرش مدنی می توانید به پروفایل این گروه سر بزنید و از راه های ارتباطی آن نیز مطلع شوید.
منبع: مجله منزل | نویسنده و گزارشگر: فائزه رضایی