طراحی و چیدمان وسایل در هر خانه بهطورقطع گویای ذوق و سلیقه ساکنان آن است، بهویژه اگر مدتی برای آن وقت گذاشته باشند و با بررسی سایتها، صفحات اینستاگرام و مجلات مکتوب و مجازی متناسب با فضایی که در اختیار دارند، آنچه میخواهند را در ذهن پرورانده در قدم بعدی تهیه و در کنار هم قرار داده باشند. آنچه در خانه این زوج جوان؛ آقای آریا کلانی و خانم ساناز تهرانی هم بهخوبی مشهود است و در بدو ورود بهخوبی، شاهد آن هستیم. بهانهای که ما را دقایقی مهمان زوج جوان و خوشذوق این خانه میکند تا از هنر و خلاقیت خودشان در چیدمان و تهیه این وسایل بگویند.
مهمترین ویژگی که در چیدمان این خانه رعایت شده است، تناسب و همخوانی قابلتوجهی است که وسایل با یکدیگر دارند. رنگها بهخوبی کنار هم نشسته و نمایی یکدست و آرامشبخش را به بیننده ارائه میدهد. دکوراسیون خانه، بیشتر گرایش به سبک و سیاق مدرن دارد، البته چند المان هرچند کوچک هم از سبک سنتی در آن دیده میشود که قرار است توازن بیشتری را در فضا ایجاد کنند. جایگیری و هارمونی که همه وسایل با هم دارند، بهویژه اینکه فضایی باز و دلنشین را در خانه ایجاد کردهاند.
آقای کلانی برای ما میگوید که همسرش با بررسی مجلات و سایتهای بهروز دکوراسیون داخلی (مثل چیدانه و مجله منزل)، همچنین سایر منابع اروپایی، این چیدمان را طراحی کرده است و مهمتر اینکه برای تکتک وسایلِ خریداریشده و محل قرارگیری آنها بهخوبی و با دقت فکر شده، به عبارتی جانمایی و همچنین خرید هیچیک از وسایل خانه بهصورت اتفاقی نبوده است.
در لحظه ورود، جدا از سبک مدرن غالب در خانه، آنچه توجه را جلب میکند، رنگی است که سهم زیادی در دکوراسیون فضا دارد، وسایل و رنگآمیزی بیشتر محیط خانه به عبارتی پذیرایی، اتاق تلویزیون و تا حد زیادی آشپزخانه طوسی و سفید است، دلیل آن هم این است که در زمانی که دکوراسیون این خانه طراحی و وسایل خریداری میشد، این طیف رنگ، رنگ سال بوده، ضمن اینکه ازنظر آقا و خانم کلانی ویژگی مهم دیگر این انتخاب، این بوده که رنگهایی انتخابی در عین سادگی، شیک نیز هستند، البته نباید از ویژگیهای مثبت این دو رنگ در دکوراسیون خانه نیز غافل شد؛ بهطور مثال سفید، بازتاب تمامرنگها به شمار میرود و فضا را بازتر و درک افراد از آن را بیشتر میکند. بهنوعی دربرگیرنده پاکی، سادگی و پیچیدگی است. درباره طوسی هم باید گفت این رنگ، حامل اقتدار بوده و برای چشم هم بهراحتی قابلتشخیص است. همچنین رنگی خنثی به شمار میرود و بر این اساس بسیاری از طراحان از آن استفاده میکنند؛ بنابراین ساکنان این خانه هم بیشترین بهره را از رنگهای خنثی گرفتهاند؛ دو رنگ سفید و طوسی که اگر درگذر زمان، نظرشان هم تا حدی تغییر کرد بهراحتی بتوانند هر رنگ دیگری را به این مجموعه بیفزایند.
ناگفته نماند که در ابتدا رنگ فضای خانه سفید و قهوهای بوده است. قرنیزها و درها همه قهوهای بودند و این زوج خوشسلیقه و باذوق، رنگ آنها را تغییر دادهاند. آنها اگرچه ایده رنگ و انتخاب وسایل را از دو سال قبل از سکونت در این خانه در ذهن پروراندهاند، اما باید گفت خانه را حدود 6 تا 9 ماه زودتر اجاره کردهاند تا کارهایی که مدنظر داشتند را انجام دهند و ایدههایشان را اجرایی کنند.
همه خانه اما طوسی و سفید نیست؛ این را وقتی چنددقیقهای در خانه قدم میزنیم و به سایر فضاها سرک میکشیم، متوجه میشویم. ساکنان خانه برای زیباتر شدن محل زندگی خود و نشان دادن ذوق و خلاقیتشان ظرافت بسیاری را بهکاربردهاند. یکی از این ظرافتها مشارکت رنگ سوم در فضای TV ROOM یا همان اتاق تلویزیون است. اینجا رنگ سومی همقدم به میدان گذاشته، کمی تلفیق دو رنگ حاکم در این فضا را برهم زده و به همین سادگی جایی برای خودش باز کرده است. این رنگ سوم مشکی بوده و به نظر میرسد حضور خود را مدیون رنگی است که سیستم صوتی و تصویری دارند. تلفیقی از این سه رنگ در اکسسوریهای این بخش از خانه هم تکرار میشود؛ رنگی که نور را جذب میکند و تا حدی شکل رسمیتری به فضا میدهد. این را هم بگویم که این طیف رنگ در کنار سفید، تضاد خوبی ایجاد کرده و موجب شده تا فضاهای کوچک بزرگتر به نظر برسند. بههرحال، اتاق تلویزیون، فضایی است که آقای خانه بیشتر از سایر اتاقها آن را دوست دارد، البته وی معتقد است بیشتر مهمانانی که به خانه آنها میآیند هم از دیدن است فضا لذت برده با آن ارتباط برقرار میکند.
در کنار قاب عکسی که ترکیب رنگ در نظر گرفته شده برای اتاق تلویزیون را به تصویر میکشد، فرش تزئینی چرمی دایرهایشکل با همین ترکیب رنگ در کف آن، جا خوش کرده است که شاید جدا از بازی رنگ به نحو قابلتوجهی مجزا بودن این فضا از اتاق پذیرایی را به نمایش میگذارد؛ زیرا یکی از کارکردهای فرشهای مدور جداسازی فضا در دکوراسیون خانه یا هر مکان دیگری است که از آن استفاده میشود. ضمن اینکه با کمک این ایده میتوان فضاهای کوچک را کمی بزرگتر جلوه داد. به این دلیل که منحنی چنین فرشهایی چشم را مجاب میکند تا به فضای اطراف توجه بیشتری کند. همچنین بهنوعی نظم را به تصویر میکشد. فلسفهای که بهطورقطع در این اتاق نیز کاربرد داشته است.
وارد آشپزخانه که میشوی همخوانی کابینتها با رنگی که در دکوراسیون خانه مدنظر بوده، توجه را جلب میکند؛ آنچه موجب شده تا این واحد مسکونی در میان انتخابهایی که خانواده کلانی داشتهاند رتبه اول را به خود اختصاص دهد، البته در این فضا تا حدی از رنگ قرمز کمک گرفتهشده تا گرمایی را در محیط ایجاد کند، ضمن اینکه محیط آشپزخانه را تا حدی خاص کرده است. انتخاب وسایل و اکسسوریهایی با این رنگ، ترفندی بوده که بهکاررفته تا در رنگ سفید کابینتها و سیلور برخی وسایل گرمای خاص و تضاد جالبی را ایجاد کند. ضمن اینکه با این راهکار فضایی مینیمال و متفاوت در ذهن افرادی که وارد خانه میشوند ایجاد خواهد کرد.
در این خانه مبلمان، صندلیها و میز ناهارخوری، همه و همه برند چستر هستند، البته به گفته ساکنان خانه سبک انگلیسی در زمان طراحی و خرید وسایل چندان در ایران رایج نبوده و بنابراین آنها کمی برای تهیه مبلمان بهسختی افتادهاند و بعد از جستوجو و بررسیهای بسیار سرانجام از راه یکی از شرکتها که در زمینه مبلمان فعالیت میکرده وسایل موردنظرشان را به شرکتی در ترکیه سفارش دادهاند تا برای آنها مبلمان موردنظر را تهیه کند؛ کاری که برایشان بسیار هم پرهزینه بوده است، البته این زوج خوشذوق کمی خلاقیت را نیز چاشنی کارشان کردند و بسیاری از وسایل را با توجه به طراحی و سلیقه خود چیدمان کردند. نتیجه این شده که صندلیها، میزها، قابها و تمام آنچه در خانه وجود دارد خاص است. چینش آنها نیز بهنوعی خاص است؛ بهطور مثال مبلمان پذیرایی به پیروی از اصل احترام به مهمان در فرهنگ ایرانی در بالای اتاق پذیرایی قرارگرفته است. دیگر اینکه طراحی پایه و اولیه که شامل 85 درصد موارد میشود را خانم خانه انجام داده است، اما در همه موارد از همسر خود نیز نظرخواهی کرده است. آقای خانه از اعتماد به سلیقه همسرش هم میگوید و اینکه نتیجه خیلی خوبی از این اعتماد گرفته است.
در یک واحد مسکونی باید اتاقهای پذیرایی، خواب و همچنین آشپزخانه بهره کافی را از نور طبیعی ببرند؛ شاخصهای که این خانه نیز از آن بهرهمند است. اینجا نور از شمال وارد ضلع جنوبی خانه میشود به اعتقاد این زوج، بهترین نور برای پذیرایی بوده که در علم معماری هم به آن اشارهشده است. قدم بعدی در اینجا استفاده از پردههایی به رنگ روشن است. با توجه به اینکه پنجرهها کمی کوچک هستند، پنجرهها با پردهای بزرگ و یکتکه پوشانده شده که پارچه آن نیز حریری به رنگ سفید است تا نور را بهخوبی از خود رد میکند؛ ترفندی که بسیار کارساز است. روی آن نیز رو پردهای همخوان با رنگ مبلمان و ناهارخوری جا خوش کرده تا با سایر وسایل خانه نیز تضاد نداشته باشد. توجه داشته باشید! پرده، احساس وجود پنجرهای بزرگ را به افرادی القا میکند که وارد خانه میشوند و رو پردهایها نیز حالت دوتکه و تزئینی دارند.
در کنار نور طبیعی که روزها اتاق را روشن میکند در شب هم نور موردنیاز با لوسترها و آباژور تأمین میشود؛ لوسترهایی که نهچندان کلاسیک و نه زیاد سنتی یا مدرن هستند و به پیروی از سبک خانه، تلفیقی از سبک مدرن و سنتی را به نمایش گذاشتهاند. این سلیقه در انتخاب فرشها نیز رعایت شده است. فرشهای ریشهدار، نه فرشهای مدرن بدون ریشه که تا حدی حس وارد شدن به یکخانه ایرانی را به ذهن افراد متبادر میکند.
شاید متفاوتترین بخش این خانه بالکن سرپوشیدهای 12 متری باشد که کبابپز را در دل خود جایداده است و با کمک شیشههای مشبک و چند گلدان، شکل حیاطخلوتی دنج را به خود گرفته است. استفاده از چند اکسسوری خاص هم حس و حال دیگری به فضا داده است. اینجا یکگوشه دنج و البته متفاوت در این خانه است.
وارد اتاقخواب که میشوید، فضا بهکلی تغییر میکند؛ زیرا تدبیر بر این بوده که این فضا روشن، اما تا حدی شادتر و پرانرژیتر از فضای پذیرایی و اتاق تلویزیون باشد. ضمن اینکه حالتی دوستانه و صمیمی نیز در خود داشته باشد. نتیجه اینکه اینجا رنگ سفید همنشین کرم شده است.
اتاقخواب دوم که بیشتر کاربرد اتاق کار را دارد هم شما را وارد فضایی بهشدت متفاوت میکند. در این فضا از سه رنگ سفید، مشکی و قرمز استفادهشده است. این را هم بگویم که قرمز و مشکی در کنار هم انرژی یکدیگر را به تعادل میرسانند و بهنوعی توازن و آرامش را به ارمغان میآورند. در اینجا میتوان فضایی متفاوت را احساس کرد. این ترکیب رنگ در وسایل اتاق نیز تا حد زیادی رعایت شده است تا حالت خستهکننده برای این زوج در هنگام حضور طولانیمدت برای کار در این اتاق وجود نداشته باشد.
ورودی خانه هم جذابیت خاصی برای خود دارد که آن را مدیون جاکفشی توکار و کمد مهمان است. این دقیقا همان چیزی است که این زوج جوان، آن را شاخصه مهم ورودی خانه خود میدانند. اینگونه مهمانان هم راحتتر هستند؛ زیرا هنگام ورود، هم میتوانند وسایل خود ازجمله کفش، پالتو و… را در آن قرار بدهند و هم به طبع صاحبخانه مجبور نیست فضایی از خانه را به این کار اختصاص دهد که ممکن است تا حدی از نظم حاکم بر خانه کم کند.
آقای خانه از سلیقه و خلاقیت همسرش میگوید و اینکه بعدازاینکه در خانه مستقر شدهاند و مهمانان در این دو سال به خانهشان آمدهاند یا عکس خانه را دیدهاند، خیلیها ابتدا تصور کردهاند که طراحی حرفهای این سلیقه و چیدمان را اجرایی کرده است. وقتی هم با این موضوع که خانم خانه این کار را انجام داده است مواجه شدند، به چند کار طراحی خانه پیشنهاد دادهاند. تا جایی که انگیزهای شده تا وی در کلاسهای طراحی شرکت نماید و مدرک این رشته را بگیرد.
آخرین شماره مجله منزل با مطالب خواندنی را می توانید همین حالا از روش های زیر تهیه کنید:
◉ خرید اشتراک مجله منزل (نسخه چاپی): https://goo.gl/8rRgML ◉ خرید نسخه الکترونیکی از اپلیکیشن طاقچه: https://goo.gl/aDI9kB ◉ خرید نسخه الکترونیکی از اپلیکیشن فیدیبو: https://goo.gl/PvFvQc – همچنین شما می توانید شماره جدید ماهنامه منزل را هفته اول هر ماه از کیوسک های روزنامه فروشی سراسر کشور تهیه نمایید.
منبع: مجله منزل | نویسنده: الهام صادقی | عکاس: امیر صادقی