پروژه های برجسته: شاید شما هم از جمله کسانی هستید که فکر می کنید برای داشتن خانه ای با معماری زیبا و کاربردی لزوما آن خانه باید در منطقه ای گرانقیت، با مصالحی گران و با تکنولوژی خاص ساخته شود. چیدانه امروز سعی دارد این تصور شما را تغیر دهد و با ارائه نمونه ای موفق در یکی از مناطق متوسط تهران، به شما یادآوری کند که الزامی وجود ندارد که همه این شرایط فراهم باشد تا شما بتوانید خانه ای با معماری ایدآل و کاربردی داشته باشید.
خانه چهلگره، دارای ۵ طبقه و ۱۰ واحد مسکونی کوچک است که برای قشر تحصیلکرده، با درآمد متوسط و کم طراحی شده است. معماران حبیبه مجدآبادی و علیرضا مشهدیمیرزا در این طرح سعی دارند نشان دهند که معماری محصول مصالح گرانقیمت و یا تکنولوژی پیشرفته ساختمانی نیست و اقشار مختلف جامعه، حتی با بودجههای اندک، میتوانند از مزایای معماری فکرشده بهرهمند شوند.
این ساختمان که طرحی پیچیده دارد، با روشهای اجرایی مختص خود، با هزینه کم و مقرون به صرفه و نیروی کار ساده به اجرا درآمده است و به موازات طراحی ساختمان، روشهای اجرایی خاص نیز طرح تدوین شدهاند. نکته حائز اهمیت در این پروژه همین روش متفاوت در اجرای آن است که موفق شده توجه متخصصان و طراحان را به خود جلب کند. چیدانه نیز در گذشته با شما اندر مزایای پاره آجرهای ارزان و دیوار آجری ارزان ، تحولی در دکوراسیون داخلی صحبت کرده است.
طراحان ساختمان بر این باورند که در کشوری مانند ایران، با تکنولوژی متوسط اجرایی و نیروی کار غیرمتخصص، میبایست روشهای اجرایی ابداعی مختص پروژه ایجاد شوند تا پروژه بتواند خود را با شرایط اجرایی بومی تطبیق دهد و نتیجه مورد نظر طراحی، بدون کمترین آسیب به طرح حاصل شود.
نمونه های موفق استفاده از آجر در نمای خارجی در تهران: خانه آجربافت در خیابان جیحون تهران طبیعت و زیبایی ایرانی در خانه حقیقی در خیابان دولت تهران
در این پروژه، طراحی حجم و پوسته خارجی با خلق شیوه اجرایی آن همراه بوده است؛ روشی که اجرای بافته آجری پیچیده را، با تکیه بر امکانات موجود میسر کرده است.
نمونه های موفق استفاده از آجر در نمای خارجی در ایران: اقامتگاه دختران بی سرپرست در خوانسار کافه اسپریس ، طراحی داخلی مدرن با مصالح سنتی
این روش اجرایی در نمای ساختمان چهل گره شباهتهایی به روش بافت فرش دارد؛ در فرشبافی، یک یا چند نفر پشت دار قالی مینشینند و فرش را میبافند و شخصی نقشه را برای آنها میخواند، این نقشهخوانی با ریتم و آهنگ خاصی صورت میگیرد و شخصی که نقشه را میخواند، لزوما فرشبافی نمیداند و نیازی نیست از کلیت طرح مطلع باشد.
در خانه چهلگره نیز، یک کارگر ساده پشت میلگردهایی که به عنوان استراکچر آجرها تعبیه شدهاند، مینشیند و آجرهایی را که از قبل سوراخ شدهاند، درون میلگردها قرار میدهد. ترتیب و چگونگی قرارگیری آجرها در دستورالعملی قید شده که توسط شخص دیگری خوانده میشود.
مطلب پیشنهادی: ویدئو: دیوارهایی که خاطراتتان را زنده می کنند!
حبیبه مجدآبادی و علیرضا مشهدیمیرزا برای کارگران اجرایی این پروژه دستورالعملی را تدوین کردند. در این دستورالعمل، ردیفهای مختلف آجرها شمارهگذاری شدهاند و به عنوان مثال، مشخص است در ردیف هفتم از سمت راست، یک آجر برجسته، سه آجر مجوف یا توخالی و یک آجر برجسته کار میشود و به همین ترتیب، آجرها بر اساس دستورالعملی که قبلا توسط تیم طراحی، بر اساس طرح نما تهیه شده است، ردیف به ردیف، داخل میلگردها قرار میگیرند.
با این روش، بافت پیچیده آجری توسط دو کارگر ساده قابل اجرا است، بدون نیاز به اینکه مجری بر پیچیدگیهای طرح واقف و از نتیجه نهایی مطلع باشد.
این پروژه موفق به کسب رتبه سوم گروه مسکونی آپارتمانی جایزه معمار ۱۳۹۳ شده است، دیگر برنده های جایزه معمار در بخش مسکونی را در چیدانه ببینید: خانه شماره ۴۷، کاخی در اصفهان تنها در ۱۲۰ متر زمین ایل خانه همنشینی مدرن خانواده ایرانی خانه افشاریان ، شاه نشین کرمانشاه خانه ای به یاد رستم، ویلایی مدرن در کردان کرج
اگر مشغول ساخت آپارتمان یا ویلا، بازسازی یا تغییر دکوراسیون خانه خود هستید یا به دنبال افراد حرفه ای برای انجام این کار می گردید به اهالی فن چیدانه مراجعه کنید. در آنجا می توانید تصاویر مربوط به افراد یا شرکت های مختلف را ببینید و نمونه کارهای قبلی آنها را بررسی کنید. مناسب ترین افراد را با توجه به بودجه و نیاز هایتان در اهالی فن چیدانه بیابید.
منبع: مجله معمار | گردآوری شده در تحریریه چیدانه