وقتی وارد خانه میشوید تلفیقی از دو رنگ خنثی و آرامشبخش نظرتان را جلب میکند. خانهای در مهرشهر کرج که کارهای بازسازی و دکوراسیون آن را نوهای برای مادربزرگ خود انجام داده است. از آنجایی که در این منطقه، خانهها به هم نچسبیدهاند، امکان استفاده از نور در چند سوی ساختمان فراهم شده است. واحد مسکونی دوخوابه بوده و خانم طاهره بروجردی بهتنهایی در آن سکونت دارد، ولی بیشتر روزها نوه و نتیجههایش هم به دیدنش میآیند. باید بگویم دکوراسیون خانه چند ویژگی مهم دارد که هم نشان از علاقه ساکن آن به نور و هم حکایت از سبک، سیاق و خوشسلیقگی طراح دکوراسیون خود دارد. ترکیب رنگها و استفاده حداکثری از فضا شاید مهمترین شاخصههایی باشند که در بدو ورود توجه را به خود جلب میکنند.
خانه چندان قدیمی نیست و حدود هفت سالی از ساخت آن میگذرد، اما بازسازی شده و مسئولیت این کار، خرید وسایل و همچنین چیدمان آن را علی گرجی؛ نوه خانواده برعهده داشته است. بازسازی این واحد 126 متری که پاییز سال قبل خریداری شد 50 روز زمان برده و حدود 95 میلیون تومان هم برای صاحبخانه هزینه داشته است. پلان کار هم بهصورت دستی طراحی و اجرا شده است. گرجی برای ما میگوید که از همان ابتدا اعتقاد داشته است که این واحد، پتانسیل کار کردن را دارد و میتوان آن را بهخوبی بازسازی و چیدمان نمود.
نکته جالب در دکوراسیون خانه، بهرهگیری از تلفیق سبکهای سنتی، مدرن، کلاسیک و… است. این تلفیق توانسته امکان بیشترین استفاده از فضا را فراهم آورد، ضمن اینکه به دلیل محدودیتهای حرکتی که ساکن 84 ساله خانه دارد در برخی مواقع کمی سبک و سیاق کار دستکاری شده تا امکان استفاده بهتر از محیط خانه برای وی فراهم شود. با این تلفیق میتوان از مزایای چند سبک نیز بهره برد؛ بهطور نمونه باید گفت گذر زمان، سبک سنتی را تکراری و کسلکننده نکرده و همواره در نظر افراد، شیک و رسمی به نظر خواهد رسید. در سبک مدرن هم میتوان الگوهای رسمی، غیررسمی و حتی اسپرت را بدون اینکه خستهکننده باشد به همراه داشت.
وارد نشیمن که میشویم، نخستین چیزی که جلبتوجه میکند، مبلهای طوسی روشن آن است. باید گفت استفاده از این رنگ روشن باعث میشود تا فضا بازتر به نظر برسد.گرجی هم دلیل خود را برای این انتخاب رنگ اینگونه بیان میکند:« طوسی از رنگهای خنثی با طیف روشن و بهروز است، همچنین دست طراح را برای انتخاب رنگهای دیگر نیز باز میگذارد». در این میان اما رنگ کوسنها و یکی از مبلها متفاوت و دارای یک زمینه آرامشبخشی است. پارچه آنها آبی بوده و گلهای آبی تیره و روشنی دارد که زیبایی بصری مناسبی در فضا ایجاد کرده است. از آنجاییکه زمینه غالب رنگها در خانه، طوسی و کرم بود تصمیم گرفته شد تا رنگ آبی نیز به فضا اضافه گردد، البته از این رنگ در بخش دیگری از خانه هم کمک گرفته شده است تا خنثی بودن رنگ طوسی را تا حدی در خود حل نماید؛ بهطور مثال در کنار میز تلویزیون چند حجم شیشهای قرار دارد که رنگ آبی در آنها نیز تکرار شده است. گلدان شیشهای کنار میز تلویزیون روی قسمت کاور رادیاتور هم آبی است؛ ترفندی که سعی شده با کمک آن رنگ دیگری به دو رنگ طوسی و کرم غالب در فضا اضافه گردد.
این فضا به دو بخش تقسیم شده است: بخشی برای نشیمن و قسمتی که میز ناهارخوری در آن قرار دارد. شاخصترین نکتهایدر این قسمت، فاصله کافی میان مبلمان است تا هم از نظر بصری و حرکتی چندان شلوغ نباشد و هم ساکن 84 ساله خانه بتواند بهراحتی در اتاق جابهجا شود. شرایط جسمی صاحبخانه حتی در خرید وسایل هم نقش داشته است؛ اینکه فاصله نشیمن مبل تا سطح زمین، کم و به اندازهای باشد که او بتواند بهراحتی و بدون کمترین اصطکاکی نشستوبرخاست کند و به زبانی دیگر حالت ارگونومی، مناسب با ویژگیهای فیزیکی وی داشته باشد.
علاقمندی صاحبخانه به نور و روشنایی فضا در تمامی خانه و بهویژه در کنار میز ناهارخوری موج میزند. آینه بزرگی که در اینجا نصب شده است، هم نور را بیشتر میکند و هم بهنوعی امضای آقای گرجی محسوب میشود. ابعاد این آینه 160 در 80 سانتیمتر بوده و از هشت مربع به ابعاد 40 در 40 تشکیل شده است که فضای خالی روی دیوار را پر و فضا را هم بزرگتر و زندهتر کرده است. میز ناهارخوری هم ابعاد استانداردی دارد و از رنگ کرم نیز برای آن بهره گرفته شده است. به اعتقاد گرجی از آنجایی که طراحی و دکوراسیون این خانه همزمان صورت گرفته است، آزادی عمل در چیدمان و انتخاب وسایل بیشتر بوده است.
جانمایی ساعت روی دیوار اتاق نشیمن از همه بخشهای خانه قابلمشاهده بوده و در هر قسمتی از خانه میتوان به راحتی آن را نگاه کرد. این را هم بگویم که رنگ ساعت همخوان با کاغذدیواری است که هارمونی زیبایی را ایجاد کرده است.
رنگ و بافت، مهمترین ویژگی است که در نخستین نگاه به کاغذدیواری توجه را به خود جلب مینماید؛ چیزی که فضا را بازتر و عاری از طرح میکند، البته برای افزایش جذابیت بصری در فضای پشت تلویزیون و اتاق مهمان از سبک و سیاق دیگری بهره گرفته شده و از کاغذهای طرحدار استفاده شده است. طرحهایی که عنصر سادگی در آنها بهوضوح مشخص است تا بعد از مدتی چشم را خسته نکرده و آزار ندهد.
مهمترین ویژگی این خانه، بیشترین استفاده از فضا است؛ آنچه که تعدد قفسهبندیها نیز آن را تأیید میکند. در سمت چپ این فضا فر و ماکروفر قرار دارد و محلی نیز برای جالباسی در نزدیکترین مکان به ورودی و در مجاورت آشپزخانه تعبیه شده است. به اعتقاد من بخشبندی و کاربردی کردن فضا، ویژگی مهم دکوراسیون این خانه بهحساب میآید که به محوطه ورودی در داخل واحد مسکونی هم سرایت کرده است. همانطور که پیشتر اشاره کردم، تعبیه محلی بهعنوان جالباسی، فضایی برای قرار دادن وسایلی مانند کلید، تلفن همراه و همچنین کفشها نخستین صحنهای است که توجه شما را به خود جلب میکند؛ چیزی که بسیاری از افراد آن را میپسندند.
دکوراسیون اتاقخواب یا اتاق مهمان تا حد زیادی با سایر فضاها متفاوت بوده و به عبارتی، دارای هیجان بیشتری است. رنگ آن هم با دیگر بخشهای خانه تفاوت قابلتوجهی دارد: بنفشی که ترکیبی از قرمز و آبی و به عبارتی رنگی گرم و سرد است. زمینه اینجا خنثی نبوده و دیگر از رنگ طوسی یا کرم خبری نیست. میز جلوی کاناپه که البته قرار است با پافی بنفشرنگ عوض شود هم کشوهایی دارد که میتواند وسایل پذیرایی از مهمانان را در خود جای دهد.
با اینکه سرویسهای بهداشتی بهطور کامل بازسازی شده است، اما سادگی خاص خود را نیز بههمراه دارند. کاشی و لولهکشیها کاملاً تغییر یافته و شیرآلات هم نو شدهاند. نکته مهمی که در این قسمت هم مدنظر بوده، این است که رنگهای تیره، کاربرد زیادی در سرویسهای بهداشتی ندارد؛ به این دلیل که هم فضای موردنظر را تاریک میکند و هم موجب کوچکتر به نظر رسیدن آن میشود؛ بنابراین سرویس بهداشتی نزدیک در ورودی، زمینه سفید و نقرهای داشته و دستشویی حمام که بیشتر مورداستفاده صاحبخانه است هم کرمرنگ است.
گلدانهای کنار پذیرایی هم بهنوعی موجب شده تا احساس زندگی و آرامش در فضای خانه موج بزند. دو گلدان شامادورا و زامیفولیا در دو سوی نورگیر نشیمن قرار گرفتهاند. آنها بهگونهای هستند که به نور زیاد و رسیدگی چندانی نیاز ندارند و بهترین گزینه برای این بخش از خانه محسوب میشوند، البته ردپای علاقمندی خانم بروجردی را در فضای بالکن هم میتوان مشاهده کرد. بالکن حدود دو مترمربع مساحت دارد و تقریباً تمام قسمتهای آن حتی روی نردهها با گلدانها پوشانده شده است.
بیشترین استفاده از فضا در همه قسمتها موج میزند. بهویژه در نزدیکی ورودی خانه و بوفهای که با دقت در آنجا جانمایی شده است تا هم جایی برای نگهداری از ظرف و ظروف ویژه پذیرایی از مهمانان باشد و هم بتوان از سطح آن بهعنوان محلی برای قرار دادن وسایل تزئینی که البته قدیمی هم هستند کمک گرفت: شمعدان، بشقابهایی مربوط به حدود نیم قرن پیش و قاب عکسهایی که تصویر خندان نتیجههای خانم بروجردی را در خود جای داده است.
علاقه زیاد صاحبخانه به نور در همه خانه نمایان است. بهویژه اتاق نشیمن که هم مهمترین بخش خانه بوده و هم خانم بروجردی طراحی و دکوراسیون این فضا و البته آشپزخانه را بیشتر از سایر اتاقها دوست دارد. نورپردازی نشیمن در چند سطح و لایه صورت گرفته است. بخشی مربوط به نورهای مخفی با این نگاه که نور کافی داشته و برای شب کافی است و همچنین تعدادی آباژور که نور ملایم شب را تأمین میکند، البته هالوژنهای سقفی و لوسترها هم سهم زیادی در نورپردازی دارند و در مواقعی که به نور بیشتر نیاز است از آنها استفاده میشود. گرجی برای ما توضیح میدهد که نورپردازى خانه بهجز لوستر کلاسیک ناهارخورى 3.8میلیون تومان برای مادربزرگ وی هزینه داشته است، البته یکی از لوسترها که بالای میز ناهارخوری کرمرنگ جای گرفته، حدود 50 سال قدمت دارد.
وارد اتاقخواب خانم گرجی که میشویم به دنیایی متفاوت برمیخوریم. برخلاف وسایل سایر بخشهای خانه، میتوان در اینجا رد گذر زمان در زندگی خانم گرجی را دید؛ زیرا وسایل مربوط به اتاقخواب خریداری نشده، بلکه وسایلی هستند که از سالها پیش از آنها استفاده میکند؛ بهطور مثال سرویس خواب و کنسول چوبی و دستساز متعلق به سالها قبل است که تلفیقی جالب از وسایل قدیمی ارزشمند با سبک مدرن امروزی در چیدمان خانه جدید ایجاد کرده است.
برای دیدن تورهای خانه گردی چیدانه می توانید به این بخش مراجعه کنید و از دیدن و خواندن درباره خانه های ایرانی لذت ببرید.
منبع: مجله منزل | نویسنده: الهام صادقی | عکاس: امیر صادقی