شاید این روزها به فکر تغییر دکوراسیون داخلی خانه خود افتادهاید و میخواهید تنها با جابهجاییهای کوچک و یا اضافه وکم کردن اجزای کوچک، این کار انجام شود. فرض کنید وظیفه چیدمان یک فضا مانند اتاق نشیمن بر عهده شما قرار گرفته است و شما میخواهید شروع به کار کنید. برای این منظور قواعد، قوانین و اصولی وجود دارد که اگر آنها را در نظر نگیرید، در نهایت به طرح مطلوبی نخواهید رسید و برای طراحی دچار سردرگمی خواهید شد. با این مطلب همراه شوید تا اصول دکوراسیون منزل را بهتر بشناسید.
مطلب پیشنهادی: چگونه طراحی دکوراسیون داخلی را شروع کنیم؟
تناسب از کلمه نسبت گرفته شده و به این معنا است که ما دو موضوع را نسبت به هم مقایسه میکنیم. این مقایسه میتواند به لحاظ اندازه، رنگ، مواد به کار رفته در ساخت، سبک طراحی و غیره باشد. مقیاس؛ ارتباط بین چندین وسیله با همدیگر مربوط میشود که در آن اندازهها مدنظر هستند. موضوع مقیاس یکی از اصول دکوراسیون منزل است که باید رعایت کنید. چرا که با اندازهها و استانداردهای مختلفی مانند ارتفاع نیمکت، عرض راهرو و اندازه صندلی و… در ارتباط هستند. در دکوراسیون داخلی باید هماهنگی بین وسایل مختلف دکوراسیون از نظر اندازه، ابعاد، شکل یا رنگ اجسام برقرار شود و تناسب بین اندازه آنها حفظ شود. به طور مثال برای خانهای که ارتفاع سقف آن بلند است باید مبلمانی با ارتفاع بلند استفاده شود تا تناسب دکوراسیون حفظ شود.
نکتهای که باید به آن اشاره کرد این است که در نظر گرفتن تناسب، میتواند به صورت “جزئی" یعنی مقایسه جزء نسبت به جزء یا “کلی" یعنی نسبت جزء به کل فضا باشد. برای مثال اگر بخواهیم فضایی را مبله کنیم باید ببینیم آیا به لحاظ موارد ذکر شده (رنگ، اندازه، مواد، سبک طراحی ) مبلمان با یکدیگر و با کل فضا دارای تناسب است یا خیر؟
مطلب پیشنهادی: اندازههای استاندارد در طراحی دکوراسیون داخلی منزل!
اگر به مجموعه مبلمان و دکوراسیون یک فضا نگاه کنید در صورتی که احساس کردید نظم و موازنه بین اشیای آن موجود است، نشان دهنده وجود تعادل در آن فضا خواهد بود. این تعادل و نظم می تواند به دو صورت " تعادل متقارن " و " تعادل نامتقارن " باشد که در ادامه به توضح مختصر آن ها می پردازیم:
این نوع تعادل خود میتواند یا تعادل متقارن محوری باشد یا شعایی. اگر در زمان طراحی اشیا و اجزای طرح را طوری در نظر بگیریم که نسبت به یک محور یا خط دارای تقارن باشند به آن " تعادل، تقارن محوری " میگوییم و اگر نسبت به یک نقطه میانی دارای تعادل باشد، " تعادل، متقارن شعایی " خواهد بود.
گاهی اوقات بعضی از اشیا و تزئینات با همه بی نظمی، دارای نظم و تعادلی ملموس اند. برای مثال اگر بعضی از درختان را ببینید با این که ممکن است نظم خاصی در آنها نباشد اما زیبایی و تعادل خاصی را به مخاطب القا میکنند. این بی نظمی در طراحی میتواند به صورت استفاده از اجزاء، رنگ و مواد متفاوت ظاهر شود. در این حالت طراح سعی میکند با تکیه بر تعادل و ترکیب کلی طرح، بینظمی موجود در طرح را به صورت یک الگو در طراحی مورد استفاده قرار دهد. اکثر مصنوعان ساخته شده توسط انسان از اجزای کوچکتر که پس از جمع شدن در کنار یکدیگر یک سازه را تشکیل میدهند.
مطلب پیشنهادی: نقاط طلایی در طراحی، چطوری نامتقارن بچینیم؟
گاهی اوقات طراح ریتم و آهنگی موزون را برای طراحی خود در نظر میگیرد. برای مثال موضوعی واحد را به صورت یکنواخت تکرار میکند یا به صورت نزولی یا صعودی تغییراتی را در اندازه اجزا در نظر میگیرد یا رنگی را تدریجا از تیره به روشن تغییر میدهد.
یکی دیگر از الگوهایی که ممکن است در طرح در نظر گرفته شود موضوع تاکید است، به طوری که طراح سعی نماید یک قسمت از طرح خود را نسبت به بقیه اجزای طرح برجسته سازد.
مطالب بیشتر: اصول دکوراسیون منزل، 5 اصل که ابزار کار طراحان است!
تکرار عناصری مانند رنگ، شکل یا بافت میتواند به یکپارچهسازی یک فضا و ایجاد یک تجربه بصری سازگار کمک کند. فرشهای ناهماهنگ، طرحها و الگوهای رنگی مختلف و یا پنجرههایی با فرم متفاوت که هماهنگی باهم نداشته باشند باعث ایجاد سردرگمی در یک فضا میشوند. رنگ، کاشی، فرش و کاغذ دیواری همه روشهای سادهای برای ایجاد تکرار هستند. باید این نکته را توجه داشته باشید که تکرار زیاد در دکوراسیون خانه باعث کاهش جذابیت دکوراسیون منزل و خستهکننده شدن آن میشود در نتیجه تعادل را در تکرار عناصر فراموش نکنید.
مطالب بیشتر: طراحی و دکوراسیون داخلی، نکاتی که باید بدانید
کنتراست یکی از اصول دکوراسیون منزل است که به تفاوت رنگ و درخشندگی اشیاء اشاره دارد که باعث تمایز آنها از همدیگر میشود. در طراحی و دکوراسیون کنتراست توسط سه عنصر یعنی رنگ، فرم و فضا حاصل میشود. برای ایجاد کنتراست میتوانید از رنگهای متضادی مانند سیاه و سفید استفاده کنید. کنتراست را میتوان با ترکیب دو یا چند شکل هم ایجاد کرد. به طور مثال میتوانید با یک آینهی دایرهای شکل همراه با مبلمان مستطیلی کنتراست ایجاد کنید تا تعادل و توجه به همهی قسمتهای دکوراسیون ایجاد شود. یکی دیگر از راههای ایجاد کنتراست در دکوراسیون استفاده از فضاهای مثبت و منفی در کنار هم است.
مطالب بیشتر: طراحی و دکوراسیون داخلی، کلیشهها را حذف کنید!
از دیگر اصول دکوراسیون منزل می توان به هارمونی در دکوراسیون اشاره نمود. هارمونی به این معناست که در طراحی ویژگیهایی نظیر رنگ، بافت، جنس و شکل را مشابه و هماهنگ با یکدیگر در نظر بگیریم. برای مثال در مبله کردن یک فضا میتوان رنگی مثل قهوهای را در نظر گرفت و سعی کرد ظاهر دکوراسیون را با آن طراحی نمود. رنگ قهوهای و ماده چوب و رنگ سفید و مصالح ساختمانی بر دیگر رنگها غلبه دارند و سعی شده است، کلیه اجزا با هم هماهنگ باشند.
مطالب بیشتر: کمپوزیسیون در معماری، طراحی و دکوراسیون
الگوی دیگری که در طراحی لازم است مد نظر گیرد یکی شدن اجزای مختلف به کار برده شده در یک طرح است، به طوری که مخاطب در مورد آنها به صورت جداگانه قضاوت نکند. از این دست مواد در طبیعت وجود دارد. برای مثال اگر صورت انسان را در نظر بگیرید با این که از اجزای متفاوت تشکیل شده است اما در نهایت یکی شدهاند و معمولا افراد هر کدام از آنها را به صورت جداگانه قضاوت نمیکنند. بلکه کل اجزا به صورت به صورت یک ترکیب طراحی مدنظر قرار میگیرد و اگر به لحاظ تعداد تغییری در این اجزا ایجاد شود از نظر ما طرح ناقص خواهد بود و نظر خوبی در خصوص آن نخواهیم داشت. پس در این مورد طراح باید بتواند با در نظر گرفتن سبک مشخص، رنگهای هماهنگ، مواد و جنس های مشابه و تعادل، اجزای متفاوت به کار رفته در طرح را یکی کند.
مطالب بیشتر: طراحی دکوراسیون داخلی منزل، اصلی ها را تغییر دهید!
برای داشتن یک دکوراسیون اصولی باید مقاومت، ایستایی و ایمنی را در همه حال مد نظر قرار دهید. سازه ایجاد شده باید بتواند نسبت به تنشهای دورنی و بیرونی که قرار است به آن وارد شود، مقاومت نماید و شکل اولیه خود را از دست ندهد. در این مورد طراح لازم است شناخت کافی از مقاومت مکانیکی گونههای مختلف و انواع اتصالات چوبی داشته باشد و تا بتواند به این مهم دست یابد. در غیر این صورت ممکن است سبب وارد شدن خسارت مالی و جسمی به افراد استفاده کننده گردد و نهایت طرح موفق نخواهد بود.
ممکن است فکر کنید که جزئیات در دکوراسیون اهمیت زیادی ندارند، در صورتی که یکی از اصول دکوراسیون منزل توجه به جزئیات است. هر یک از جزئیات در وسایل و تزیینات تاثیر خود را در دکوراسیون میگذارند. مثل گلدوزیهای ظریف روی بالشها که با ویژگی خاص خود باعث تغییر تمایز یک دکوراسیون میشوند. بعد از اینکه همهی قواعد قبلی را رعایت کردید به جزئیات دکوراسیون خود بپردازید تا منزلی زیبا و کامل داشته باشید.
سخن آخر:
برای اینکه بتوانید خانهای با دکوراسیون زیبا داشته باشید و در آن راحتی و آرامش را حس کنید بهتر است اصول دکوراسیون منزل را رعایت کنید. در این مقاله به 9 اصل اساسی در خصوص طراحی و دکوراسیون منزل پرداختیم که توجه به آن ها خانهی زیباتری را برایتان به ارمغان میآورد.
مطالب پیشنهادی: