یکی از تفریحاتی که طرفداران زیادی دارد شنا کردن و آب تنی است. به همین دلیل افرادی که خانه های ویلایی بزرگ، ویلا و یا خانه باغ دارند به فکر ساختن یک استخر برای روزهای گرم تابستان می افتند. همچنین وجود استخر در مجتمع های مسکونی جزو امکاناتی است که در خرید و فروش آنها تاثیرگذار است. در این مطلب با گروه ویلاسازی و دکوراسیون داخلی دکویار همراه هستیم تا راجع به طراحی و ساخت استخر صحبت کنیم. با این مطلب از چیدانه همراه باشید.
یکی از مهم ترین طبقه بندی در انواع استخر؛ روباز یا سرپوشیده بودن آن است. و اولین سوالی است که برای داشتن استخر باید جوابش را بدهید. آیا می خواهید یک استخر روباز در محوطه داشته باشید؟ یا به فکر ساخت استخر داخل ساختمان هستید؟ یا شاید هم یک استخر سرپوشیده در حیاط ویلا؟
استخرهای روبازی که در حیاط و محوطه ساخته می شوند لذت آبتنی زیر آفتاب را برای شما مهیا می کنند و همچنین وجود استخر در محوطه باعث ایجاد حس سرزندگی و نشاط می شود. ولی ممکن است بحث مشرف بودن ساختمان ها و مشکلات نگهداری و نظافت باعث شود که استخر داخل ساختمان را ترجیح دهید.
استخرها از نظر فرم و شکل در انواع مختلفی ساخته می شوند. شکل و فرم استخر با توجه به مساحت فضا، میزان بودجه، اقلیم منطقه، هم خوانی با بستر محیط و ساختمان انتخاب می شود. مطمئنا در این انتخاب یک طراح و مجری با سابقه در ساخت استخر می تواند مشاوره خوبی به شما بدهد.
استخرها در شکل های مستطیل، دایره، بیضی، زاویه دار و نامنظم و یا منحنی ساخته شوند. استخرهای مستطیلی رایج ترین نوع استخر هستند که طراحی و ساخت آنها مقرون به صرفه است.
در این بخش مراحل طراحی و ساخت استخر بتنی را توضیح می دهیم:
اولین قدم مشخص کردن مکان ساخت استخر است و این کار به اندازه ساخت استخر اهمیت دارد. در جانمایی استخر باید عواملی مانند جهت و میزان وزش باد، اقلیم منطقه، سایه و آفتاب بودن فضا، جای قرارگیری ساختمان، وجود تاسیسات و زیرساخت های ساختمانی مورد توجه قرار بگیرد.
در مرحله بعد باید شکل و فرم و اندازه استخر مشخص شود. شکل و فرم استخر می تواند طبق سلیقه انتخاب شود ولی باید شرایط محیطی برای فرم مد نظر وجود داشته باشد. ابعاد و اندازه استخر با توجه به میزان استفاده از استخر، مساحت فضا، کاربری استخر (ورزشی، درمانی، تفریحی و..) تعیین می شود. حداقل ابعاد و اندازه استخرهای خانگی 6 در 4 متر است.
با توجه به فرم در نظر گفته شده گودبرداری به اندازه مشخصی انجام می شود. عمق استخرها با توجه به درخواست کارفرما ممکن است یکدست باشد و یا بخش کم عمق و عمیق داشته باشد، که برای این مسئله اندازه استخر نباید خیلی کوچک باشد. در محاسبه عمق استخر عمق بتن ریزی و زیرسازی های سطح استخر را هم در نظر بگیرید. در این مرحله فضای لازم برای موتورخانه و تجهیزات لازم استخر و همچنین لوله کشی ها و تاسیسات باید در نظر گرفته شود.
پس از زیرسازی و بتن ریزی کف با استفاده از آرماتوربندی و یا دیوار بلوک بتنی ساختار استخر اجرا می شود. هر دو روش اجرای دیواره و کف استخر نکته های اجرایی زیادی دارد که باید به خوبی انجام شود تا هیچ گونه حفره ای در دیواره و کف وجود نداشته باشد. همچنین به صاف و تراز بودن سطح دقت کنید.
پس از اجرای دیوار و کف استخر نوبت آب بندی است. این کار پس از خشک شدن دیواره ها و کف استخر انجام می شود. یکی از ترکیباتی که برای عایق بندی استخر مورد استفاده قرار می گیرد ملاتی متشکل از سیمان سفید، چسب بتن و پودر سنگ است. پس از این کار باید استخر تست شود؛ به این صورت که داخل استخر آب پر می کنند اگر مقدار قابل ملاحظه ای از سطح آب کم نشود یعنی آب بندی به خوبی انجام شده است. حالا می توانید کاشی کاری داخل استخر را انجام دهید.
ساخت استخر با توجه به نوع استخری که انتخاب کرده اید متغیر است ولی به طور کلی هزینه ها برای مراحل مختلف کار مانند: دریافت مجوز، خاک برداری، هزینه های مهندسی، آرماتوربندی، بتن ریزی، لوله کشی، محوطه سازی و کاشی کاری و… است. مطمئنا هرچقدر مساحت استخر بیشتر باشد هزینه ی بالاتری خواهد داشت. به طور کلی حداقل هزینه برای ساخت استخر از 100 میلیون تومان شروع می شود و با افزایش مساحت و امکانات هزینه ها بیشتر خواهد شد.
کلام آخر
طراحی و ساخت استخر کاری تخصصی است و بدون تخصص کافی نمی توانید این کار را به تنهایی انجام دهید ولی اطلاعات کلی در این زمینه به آگاهی شما برای روند انجام کار کمک می کند. شما هم می توانید با توجه به مطالبی که در این متن آمده است کار طراحی و ساخت استخر را به شرکت ها و پیمانکاران متخصص در این زمینه بسپارید.
مجموعه دکویار یکی از متخصصان در زمینه ویلاسازی و دکوراسیون داخلی است. برای دیدن نمونه کارهای بیشتر به پروفایل شرکت دکویار سر بزنید و برای کارهای طراحی ویلا، استخر و دکوراسیون داخلی با کارشناسان در ارتباط باشید.
مطلب پیشنهادی: