خانه خورشیدی“Heliodome" یک خانه شگفتانگیز زيست محيطي است كه در زاویهای بسیار مناسب نسبت به خورشيد قرار گرفته است. این خانه به صورت سهبعدي و طوری طراحي شده كه در تابستان و اوج تابش نور خورشيد، از بيشترين میزان سايه بهره میبرد تا خنک باشد. و در زمستان به سمت تابش نور خورشيد قرار دارد تا حداكثر گرما را دريافت كند.
برای آشنایی بیشتر با معمار و طراح، داستان طراحی و معماری و تکنولوژیهای بهکار رفته در خانه خورشیدی با ادامه این مطلب از چیدانه همراه باشید.
خانه خورشیدی در شرق فرانسه، Cosswiller، حومه شهر آلزاسیا در نزدیکی شهر استراسبورگ در سال 2011 ساخته شد.
طراح خانه خورشیدی، اريك واسر “Éric Wasser"، طراح فرانسوی درواقع مفهوم معماري خورشيدي را پدیدآورد. او که معتقد به بازانديشي در طبيعت با بهكارگيري صنعت و تكنيكهاي مدرن است، در سن 25 سالگي جايزه بهترين صنعتگر فرانسه را دريافت كرده بود.
خانه خورشیدی پس از ده سال تحقيق در مورد روند تابشي خورشيد در تمام طول سال و الهام از اصول ساعتهاي آفتابي، طراحی شد. پس از ساخت مدلهاي مختلف، در نهايت طرح مورد نظر در مارس سال 2005، تصويب و مجوزهاي ساخت صادر شد و از سپتامبر سال 2008 ساخت و ساز آن شروع شد.
خانه خورشیدی که براساس جهت و شدت تابش خورشید، طراحي و ساخته شده، پاسخي به محدوديت منابع انرژي به خصوص انرژي گاز است. ساختار خانه، چرخشي نيست بلكه محاسبات دقيق جهت و شدت تابش خورشيد در ساعات مختلف روز و فصول مختلف سال براي طراحي و استقرار ابعاد مختلف خانه در نظر گرفته شده. و در واقع سير چرخشي خورشيد در طول روز و سال مبناي ساخت اين خانه بوده. به اين نوع طراحي و معماري آشتي صنعت با طبيعت ميگويند.
اين خانه زيست محيطي زيبا در سه طبقه با پنجرههاي بزرگ از چوب، بتن و شيشه و هماهنگ با عرض جغرافيايي ساخته شده است. ساختار خاص این خانه باعث 80 تا 90 درصد صرفهجويي در مصرف انرژي نسبتبه خانههاي معمولي شده است. همچنین براي عايقبندي از پشم چوب و چوب پنبه استفاده شده است. با توجه به ساختار بسيار انعطافپذير خانه، ميتوان مساحت داخلي اتاقها و تعداد فضاها را به دلخواه تغيير داد.
سقف شيبدار قسمت شمالي خانه بيشترين نقش را در جذب و نگهداري انرژي خورشيد را به خصوص در زمستان برعهده دارد. در زمستان تابش خورشيد از جنوب شرق به جنوب غرب بوده و طراحي ساختمان طوری است که در این فصل بيشترين نور و گرما را دریافت ميكند. در تابستان که جهت تابش از شمال شرق به جنوب شرق است، طراحي ساختمان باعث شده در اين فصل كمترين بهره را از انرژي خورشيد ببرد و عدم تابش خورشيد به قسمتهاي زيادي از خانه باعث خنك ماندن فضاي داخلی ميشود.
خانه خورشیدی برنده جايزه اول مسابقه چالش ملي Lepine فرانسه، جايزه نوآوري و جايزه مهندسي خورشيدي سوئيس شد. برای آشنایی با معماری خانههای خاص و شگفتانگیز دنیا مطلب معماری خلاقانه خانه زیرزمینی مالاتور را از دست ندهید.