قشنگ‌ترین خاطرات ارامنه ایران در این کوچه رقم خورده است

قشنگ‌ترین خاطرات ارامنه ایران در این کوچه رقم خورده است

پس از جنگ شاه عباس اول با سپاه عثمانی که در نهایت منجر به کوچ اجباری ارامنه به اصفهان شد زمین هایی از طرف شاه عباس به آنها اهدا گردید به مرور زمان ارامنه تصمیم به ساخت وساز در این منطقه و ایجاد تاسیسات مختلف از جمله بنای مذهبی برای اجرای مناسبات دینی خود گرفتند. با تلاش ارمنی های مقیم اصفهان در محله جلفا، تا پایان قرن هفده میلادی بیست و چهار کلیسا تاسیس شد. سیصد و هفتاد سال پیش یکی از زیباترین و پر تزئینات ترین کلیساها که ساخت آن ده سال بطول انجامید در اصفهان احداث شد.

کلیسای وانک، کلیسای آمنا پرکیچ و کلیسای نجات دهنده مقدس این سه عنوان اختصاص به این مکان دارد.

فیلم نت

کلیسای وانک

کلیسای آمنا پرکیج بر خلاف کلیساهای کهن ارمنی که بیشتر با سنگ ساخته شده‌اند، با خشت خام بنا گردیده‌است. گنبد کلیساهای کهن ارمنی مخروطی شکل است، ولی گنبد کلیسای وانک شبیه گنبد مساجد ایرانی عصر صفوی ساخته شده‌است. تمامی دیوارها، طاق نماها، طوق گنبد، داخل گنبد و تمامی زوایای کلیسا با رنگ روغن نقاشی و تزئین شده‌است. بیشتر دیوارنگارهای کلیسا مضامینی از انجیل مقدس دارد و تصاویری از بدو تولد تا عروج عیسی مسیح بر آن‌ها نقش بسته‌است. بر روی بخشی از دیوارهای کلیسا، روز رستاخیز، داوری روز رستاخیز و بهشت و دوزخ دیده می‌شود. هزینه کلیه تزئینات و نقاشی‌ها و تذهیب‌های کلیسا را شخصی به نام خواجه «آودیک استپانوس» تقبل و تأمین کرده‌است. نقاشان این تصاویر همگی استادان ارمنی بودند از آن جمله خلیفه «هوانس مرکوز» و «کشیش استپانوس» و «استاد میناس» را می‌توان نام برد.

این کلیسا از حیث طلاکاری و تذهیب در میان کلیساهای ارمنیان منحصر به فرد است. در تزیین و نقاشی دیوارهای کلیسا «خواجه اودیک» سهم بسزایی داشته‌است.

در این ویدئو نمایی متفاوت از این کلیسا را مشاهده کنید:


دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه