معماری اصیل و زیبای تنها میدان متقارن تهران

معماری اصیل و زیبای تنها میدان متقارن تهران

به قلم: سمانه زارعی

نوژا دیزاین

گفته می‌شود شهر تهران بیش از 700 میدان دارد یکی از آنها همان تنها میدان متقارن تهران یا میدان حسن آباد است. در این مطلب در مورد معماری میدان حسن آباد بیشتر بدانید.

فرش ذوالانواری

میدان حسن آباد کجاست؟

میدان حسن آباد که نام‌های دیگری مانند میدان ملک‌المتکلمین، میدان هشت گنبد، میدان پهلوی و میدان 31 شهریور هم داشته است در تقاطع خیابان امام خمینی، و حافظ و خیابان شاهپور قرار دارد. این محدوده بخشی از بافت تاریخی تهران است که در گذشته باغ‌های زیادی در آن وجود داشته است.

مطلب پیشنهادی: زیباترین باغ‌های تاریخی تهران برای گشت و گذار در تعطیلات

 

میدان حسن آباد چگونه شکل گرفت؟

پیش از ساخته شدن میدان حسن آباد، میرزا یوسف آشتیانی، باغ بزرگی در آن داشت که در زمان گسترش تهران، آن را به نام پسرش که حس نام داشت، حسن آباد نام گذاری کرد. از دوران قاجار که زمان ساخت میدان حسن آباد است، چندین بار نام‌های مختلف برای آن انتخاب شد ولی در نهایت چون همه مردم آن را به نام حسن آباد می‌شناختند، در سال 1377 به همین نام به ثبت ملی رسید.

مطلب پیشنهادی: اولین آپارتمان‌های تهران؛ هنر دست مهندسان آلمانی

معماری متقارن میدان حسن آباد

در چهارگوشه میدان حسن آباد، چهار ساختمان منحنی به سبک معماری اروپایی قرار دارد که بالای آنها هشت گنبد وجود دارد و نام میدان هشت گنبدی از آن گرفته شده است. پنجره‌های نیم قوس، ستون‌ها، نیم ستون‌ها و نرده‌های صراحی از ویژگی‌های این ساختمان‌هاست. در دهه 50، ساختمان بانک ملی با نمای شیشه‌ای در ضلع جنوب شرقی آن ساخته شد و قرینگی میدان حسن آباد از بین رفت. در سال 1380 نمای بیرونی شبیه به ساختمان قبلی همان قسمت، جلوی بانک ملی ساخته شد، تا قرینگی میدان، دوباره بازسازی شود. هرچند که ساختمان دیگر گنبدهای قبلی را نداشت و جای آن را ساختمان شیشه‌ای بانک ملی گرفته بود.

 

معماران میدان حسن آباد

معماری و ساخت ساختمان‌های دور میدان که به سبک‌های رنسانس و نئوکلاسیک ساخته شده است؛ قلیچ باقلیان بود که با نظارت لئون تادوسیان این ساختمان‌ها را ساخت. هشت گنبدی که در بالای ساختمان‌ها قرار دارد اثر استاد اکبر نکو وقت است. هر سمت از میدان حسن آباد، بورس فروش وسایل مختلفی است، محور شرق به غرب آن مغازه‌های ابزار فروشی، قفل و یراق و وسایل آتش نشانی قرار دارند. در قسمت جنوب غربی آن بورس فروش کاموا و وسایل بافتنی دیده می‌شود. بخش جنوبی میدان فروشگاه‌های سیسمونی وجود دارند. پیش از انقلاب مجسمه‌ای از ملک‌المتکلمین از مبارزان شهید مشروطه خواه در میدان قرار داشت که امروزه اثری از آن وجود ندارد.

واتس‌اپ تلگرام

دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه