طراحی فضاهای شهری آن هم در مکانی که با محدودیتهای مختلفی روبرو است، به جز در نظر گرفتن امکانات و بودجه لازم، نیاز به خلاقیت بیشتری دارد. هر فضایی که محدودیت داشته باشد، خلاقیت طراحان را به چالش میکشد تا بیشترین استفاده از امکانات و منابع را ببرند و فضایی مناسب با فرهنگ و نیاز منطقه ایجاد کنند.
محدودیت منابع مانند محدودیت اقتصادی، فضایی، فرهنگی و… باعث ایجاد چالشهایی برای طراحی فضاهای مختلف در شهر میشود. با یک طراحی خلاقانه میتوان فضای بی استفاده و خلوت را تبدیل به یک فضایی امن و کاربردی کرد. در ادامه چند پروژه که طراح در آنها از پتانسیلهای هر منطقه برای بهترین طراحی استفاده کرده است، معرفی کردهایم. اغلب این پروژهها در شهرها و کشورهایی که امکانات کمتری دارند اجرا شدهاند.
مطلب پیشنهادی: خلاقیت در معماری، معماران خلاق چه ویژگی دارند؟
فضای طراحی شده، پروژهای در یک جامعه ساحلی که فعالیت مردم آن ماهیگیری است. این منطقه به دلیل وجود جاذبههای طبیعی و باستانی، پتانسیل جذب گردشگران زیادی را دارد. این پروژه طرحی آزمایشی است که از معماری برای جذب گردشگر و مردم استفاده کرده است و یک فضای تفریحی و آموزشی متناسب با فرهنگ منطقه طراحی شده است.
این پروژه، بازسازی کانال فاضلابی در شهر فرنیلو مکزیک است. طراحی خلاقانه آن، باعث بهبود شرایط اجتماعی شده است. با ایجاد یک فضای بازی و گردشگاهی در فضای بدون استفاده، باعث کاهش فضاهای مستعد رفتارهای ضداجتماعی شده است.
مطلب پیشنهادی: پارکهای جیبی، فضاهای سبز کوچک در شهر
تاپیس رژ نام پروژهای از طراحی فضای جمعی در هائیتی (کشوری در کارائیب) است. این پروژه طبق برنامه lamika که به صلیب سرخ آمریکا وابسته است اجرا شده و هدف آن ایجاد فضای عمومی و چند منظوره است. این پروژه در یکی از محلههای هائیتی که در زلزله 2010 آسیب دیده بود اجرا شد و وجود این فضا، احساس مالکیت و هویت را بین مردم افزایش داد و با ایجاد محیطی امنتر، باعث کاهش جرم و جنایت در آن منطقه شده است.
حتی تغییر در یک فضای شهری کوچک هم میتواند تاثیر مثبت خود را بگذارد. خیابان مجدالخولی در مصر یکی از این مثالهاست. در این پروژه از مواد بومی و نیروی کار محلی برای بازسازی خیابان استفاده شد. پروژهای پایدار که در آن بازسازی ساختمان، ایجاد سنگفرش، محوطه سازی، روشنایی و فضایی چند منظوره برای کودکان انجام شد.
قبه محلهای کم درآمد در طرابلس لبنان است. طراحی خلاقانه در این محل، پلههای عمومی است که در محله میگذرد. بازسازی این پلهها با بودجه سازمان ملل متحد انجام شده است. فضاهای مختلف مسیر این پلهها طراحی و بازسازی شدهاند و در آنها از نیمکتهای عمومی و گیاهان و همینطور رنگآمیزی پلهها انجام شده است.
پل هوایی بتنی با استفاده از فضای سبز و امکانات رفاهی طراحی شده است. در این طراحی، فضایی عمومی برای افزایش پویایی و حرکت افراد ایجاد شده است. علاوه بر آن زیبایی بصری این پل افزایش یافته است.
فضای عمومی خلاقانه در روستای بولشو کوزمکینو یک زمین بازی طبیعی است که با هدف ایجاد فضاهای تفریحی سالم و فضای دورهمی افراد جامعه طراحی شده است. در اجرای این پروژه از افراد محلی استفاده شده است.
شهر در قد کودک نام پروژهای است که در منطقه آرسو در مونپلیه فرانسه است. این منطقه کیفیت زندگی بالایی دارد و در آن امکانات کافی مانند بازار، مغازه، کافه و مدرسه وجود دارد. ولی نیاز به جایی وجود داشت که حرکت خودروها را محدودتر کند و فضایی برای بازی کودمان ایجاد شود. این پروؤه یک فضای عمومی با اولویت قرار دادن کودکان است.
فضای شهری عمومی در سئول است که با استفاده از مصالح دوستدار محیطزیست و یا مواد بازیافتی ساخته شده است. مقابله با بحران آب و هوایی رویکردی در طراحی این فضای شهری عمومی است.