سواد معماری، حلقه مفقوده معماری و شهرسازی امروز ایران!

سواد معماری، حلقه مفقوده معماری و شهرسازی امروز ایران!

سواد معماری، حلقه مفقوده معماری و شهرسازی امروز!

در ۱۷ اردیبهشت ماه سال جاری نخستین همایش کشوری معماری و شهرسازی در شهر شاهرود از توابع استان سمنان برگزار شد. دکتر اکبر نصراللهی، رئیس دانشکدگان هنر و رسانه که در این همایش حضور داشت. معتقد است: معماری نوعی رسانه است. ما شاهد تهاجم فرهنگی از نوع مرکز- پیرامون در معماری ایران هستیم. همچنین سواد معماری حلقه مفقوده معماری و شهرسازی به حساب می‌آید.

سرویس خواب بالسا

در ادامه این مطلب از چیدانه به بررسی تهاجم فرهنگی در معماری و چگونگی ترویج سواد معماری و بازگشت به معماری اصیل ایرانی از نظر دکتر نصراللهی، پرداخته خواهد شد. پس در ادامه با ما همراه باشید.

سواد معماری حلقه مفقوده

معماری، نوعی رسانه است!

رئیس دانشکدگان هنر و رسانه گفت: معماری، رسانه است، چون هم پیام است، هم ابزار انتقال پیام و هم مخاطبان زیادی دارد. چیزی که رسانه معماری را از دیگر رسانه‌ها متمایز می‌کند، استفاده از هنر هم در ابزار، یعنی نوع معماری و هم در شکل طراحی و انتقال پیام است.

اکبر نصراللهی در تشریح تحولات معماری و اثرگذاری و اثرپذیری آن از رشته‌های دیگر، بیان کرد: استفاده از تکنولوژی‌های ارتباطی در معماری تا جایی پیش رفته که مفهوم جدیدی به نام مدیاتکچر را پدید آورده. به‌گونه‌ای که در برج‌ها و ساختمان‌های جدید، اخبار و اطلاعات برای مردم به نمایش گذاشته می‌شود.

معماری تبلور فرهنگ، تمدن، هنر و روانشناسی در جامعه

نصراللهی اظهار کرد: معماری تبلور فرهنگ، تمدن، هنر و روانشناسی در جامعه است. و در طراحی فضای شهری و برنامه‌ریزی نباید از جایگاه مهم آن غلفت شد. اما امروز وضع خوبی ندارد و خود به نوعی به یکی از ابزارهای تهاجم فرهنگی تیدیل شده است. در معماری، تهاجم فرهنگی از نوع مرکز – پیرامون، به‌صورت ترویج الگوی معماری از غرب به ایران و از تهران به شهرستان‌ها، معماری اسلامی و ایرانی را تهدید می‌کند.

وی گفت: تقلید کورکورانه و ناشیانه و افراطی از معماری غربی، اختلال در توازن ارتباطی و بصری، شبیخون به محیط زیست، حریم‌ها، آرامش، امنیت، زیبایی، توازن، تعادل و معنویت بناها را موجب شده است. همچنین باعث غلبه بی‌نظمی، ناهماهنگی، فشار روانی، سیطره مادیات و کمیت به زندگی انسان شده است. ساختمان‌های نازیبا و مغایر با فرهنگ مردم ایران، ناهماهنگی بین ابعاد و ارتفاع ساختمان‌ها، الگوهای طراحی، رنگ‌ها، مصالح و فرم‌های متفاوت و ناهمگون در عناصر دخیل در سیمای شهر، حقوق اجتماعی شهروندان را نقض کرده است.

مطلب پیشنهادی: ویدیویی از یک عبادتگاه با معماری بی‌نظیر در قلب کویر ایران!

بالا بردن سواد معماری در همایش در شهر شاهرود

سواد معماری، حلقه مفقوده معماری و شهرسازی

رئیس دانشکدگان هنر و رسانه با تشریح نقش‌های دوگانه رسانه در معماری، ادامه داد: سواد معماری حلقه مفقوده معماری و شهرسازی است. این سواد به مردم محدود نمی‌شود. بلکه معماران، گروه‌های دانشی، استادان و متخصصان این رشته، بیش از مردم و مسؤولان به آن نیاز دارند. آن‌ها باید مهارت و توانایی ساخت و عرضه متناسب با زیست‌بوم، فرهنگ و اعتقادات مردم در عین زیبایی و صرفه اقتصادی را داشته باشند.

نقش رسانه‌ها در ترویج معماری منطبق با فرهنگ ایرانی

دکتر اکبر نصراللهی گفت: رسانه‌ها می‌توانند مروج معماری غرب و عامل اصلی مصرف‌گرایی و مدگرایی در معماری و در عین حال راهنما و وسیله برون‌رفت از این وضعیت باشند. آن‌ها می‌توانند مردم را به انتخاب و خرید بناهای متاثر از فرهنگ غرب ترغیب کنند. یا آن‌ها را به مطالبه‌کننده‌های بناهایی منطبق با فرهنگ ایرانی، اسلامی یا ناظر قدرتمند برای مقابله با آشفتگی و آزادی بی‌ حد و حصر در این زمینه تبدیل کنند.

او از استادان خواست تا از رسانه‌های کلاسیک چون رادیو و تلویزیون، شبکه‌های اجتماعی و رسانه معماری برای تصویرسازی صحیح از رشته‌های معماری و شهرسازی استفاده کنند. تا از بالا بردن سواد معماری مردم در جهت تحقق راهبردهای بازسازی و بازآرایی، توسعه، تمایز، اقبال اجتماعی و سودمندی آن استفاده کنند.

مطلب پیشنهادی: برگزاری چهارمین همایش بین المللی معماری دستکند در لرستان

نقش رسانه‌ها در ترویج سواد معماری منطبق با فرهنگ ایرانی

و در آخر

در این مطلب به بررسی اظهارات دکتر اکبر نصراللهی، رئیس دانشکدگان هنر و رسانه در نخستین همایش کشوری معماری و شهرسازی در شاهرود پرداخته شد. به عقیده او معماری نوعی رسانه است و امروز ما شاهد تهاجم فرهنگی در زمینه معماری هستیم. همچنین سواد معماری حلقه گمشده معماری و شهرسازی است. از طریق رسانه‌ها باید سواد معماری گسترش یابد تا با تهاجم فرهنگی مقابله شود و شاهد بازگشت به معماری ایرانی، اسلامی باشیم.

برای مطالعه دیگر اخبار روز در زمینه معماری، مطلب کلبه سوئیسی در مازندران، تیشه‌ای بر ریشه معماری بومی! را از دست ندهید.

منبع خبر: ایسنا/سمنان


دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه