معماری رویایی کتابخانه کالج ترینیتی شما را به دنیای قصه ها می‌برد

معماری رویایی کتابخانه کالج ترینیتی شما را به دنیای قصه ها می‌برد

کتابخانه کالج ترینیتی در دوبلین ایرلند

کالج ترینیتی دوبلین که در سال ۱۵۹۲ تاسیس شده بود، جزو ۷ دانشگاه تاریخی بریتانیا و جمهوری ایرلند و قدیمی‌ترین و معتبرترین دانشگاه ایرلند به‌شمار می‌رود. کالج ترینیتی ایرلند در سال ۲۰۱۱ از نظر رتبه‌بندی دانشگاهی تایمز  به‌عنوان 170امین دانشگاه برتر جهان و توسط مؤسسه QS به‌عنوان 65امین دانشگاه برتر جهان معرفی شد. کتابخانه کالج ترینیتی با معماری چشم‌نواز و زیبایش بیش از ۴٫۵ میلیون کتب چاپی، خطی، نقشه و موسیقی را در خود جای داده است.

سرویس خواب بالسا

برای آشنایی با تاریخچه، داستان طراحی، معماری و طراحی داخلی چشم‌نواز کتابخانه کالج ترینیتی در دوبلین ایرلند با ادامه این مطلب از چیدانه همراه باشید.

طراحی چشم‌نواز کتابخانه کالج ترینیتی

تاریخچه ساخت کالج ترینیتی ایرلند

کالج ترینیتی در میانه‌­ سده­‌ شانزدهم میلادی توسط هنری هشتم با ادغام دو کالج قدیمی‌­تر کینگزهال و مایکل­هاوس تاسیس شد. در آن زمان، ترینیتی مانند دانشگاه کیمبریج از ساختمان‌­های ناموزونی تشکیل می‌­شد. با ارتفاع­‌های ناهمگون، سبک­‌های کم­ و بیش اصیل، خطوطی که لزوما مستقیم نبودند و اتصالات مخاطره­‌آمیز! اگر بنا در بیرون با وجود سنگ‌­های قدیمی جاذبه‌­ داشت، اما در فضاهای داخلی دارای مشکلات فراوانی بود. که این در یادداشت‌­های به‌­جامانده از استادان و کارکنان ثبت شده است. نور کل ساختمان مشکل داشت، بیشتر اتاق‌­ها تهویه‌­ مناسب نداشتند و مرطوب بودند. رطوبت مشکل همیشگی دره­‌ رود کَم بود.

تاریخچه کتابخانه کالج ترینیتی ایرلند

کتابخانه‌­ موجود که در سال 1600 ساخته شده بود، مثال بارز تمام­‌ این کاستی‌­ها بود. کتابخانه در فضای دوری در طبقه‌­ سوم و آنقدر بد ساخته شد که در دهه‌­ 1670 خطر فروریختن دیوارها بر اثر وزن کتاب‌­ها آن را تهدید می‌کرد. سقف کتابخانه در همان سال‌­ها آتش گرفت. کالج ترینیتی در مقابل کالج­‌های دیگر که کتابخانه‌­های خود را نوسازی کرده بودند، در خطر بود. سرانجام در سال 1673 ایساک بارو که به ریاست کالج ترینیتی انتخاب شد، با وجود مشکلات مالی فراوان، اقدام به نوسازی کتابخانه کالج کرد.

مطلب پیشنهادی: شاهکار معماری آسمان‌خراش SOM با سطوح دست‌ساز در مکزیک

تاریخچه ساخت کتابخانه کالج ترینیتی ایرلند

داستان طراحی کتابخانه کالج ترینیتی

بارو از کریستوفر رِن، معمار مخصوص شاه، خواست تا نقشه­‌های کتابخانه­‌ جدید را طراحی کند. رِن برخلاف بسیاری از معماران آن دوره به ایتالیا نرفته بود و تنها سفرش به خارج از کشور، سفر به پاریس بود. که در آن به‌­شدت تحت تاثیر کاخ مازارین و طرح‌­های لاوو برای “کالج چهار ملت" که بعدها به کتابخانه‌­ مازارین تبدیل شد، قرار گرفت. از طرف دیگر بارو به‌­تازگی از ایتالیا بازگشته بود و از کتابخانه‌­ سانسووینو ونیز، کاخ­‌ها و ساختمان‌­های عمومی پالادیو در ویچنزا و کتابخانه‌­ لائورنتسیانای میکلانجلو فلورانس دیدن کرده بود. طرح‌­هایی که بارو با خود آورده بود بر رِن تاثیر گذاشت و او را با پروژه‌­ای کاملا جدید رو‌به­رو کرد.

داستان طراحی کتابخانه کالج ترینیتی

قطعه زمینی که برای کتابخانه در نظر گرفته شد در ضلع چهارم حیاط نِویل قرار داشت. این حیاط توسط ساختمان‌هایی که در اواخر سده­‌ 16 و اوایل سده­‌ 17 میلادی ساخته شده و مشرف به طبیعت رودخانه‌­ کَم بودند، احاطه می‌­شد. رِن نخست طرح کتابخانه‌­ مدوری در نظر داشت که باید زیر گنبد وسیعی در مرکز حیاط واقع می‌­شد. اما در نهایت یک سازه‌­ طولی چهارگوش که فرم رایج کالج‌­های بریتانیا بود طراحی کرد که محوطه­‌ نویل را به‌طور کامل می‌­بست. ساخت بنا در سال 1676 آغاز شد و در 1686 به پایان رسید، اما کتاب‌­ها در سال 1695، در ساختمان جدید چیده شدند. چراکه تهیه‌­ تجهیزات داخلی هزینه بالایی نیاز داشت که از برآورد اولیه هم بالاتر بود.

طراحی کتابخانه کالج ترینیتی

معماری کالج ترینیتی در دوبلین ایرلند

ساختمان کتابخانه کالج ترینیتی به شکل مستطیل ساخته شد، نماهای شرقی و غربی کاملا با هم تفاوت دارند اما هر دو سبک کلاسیک و شکوه‌مندی دارند. اتاق مطالعه‌­ بزرگ که در تمام طول بنا امتداد دارد، بر یک ردیف قوس‌­ باز در طبقه­‌ همکف استوار است. بنا در زمینه‌ حاشیه­‌ رودخانه واقع شده و ثبات چندانی ندارد، به‌همین دلیل قوس‌­ها وارونه شدند. قوس واقعی در زیر طبقه قرار دارد، ستون‌­ها رو به بالا امتداد یافته و روی هرکدام یک قوس دیگر زده شده. با این روش، استحکام ساختمان تضمین شده و اثر رطوبت بر کتاب‌­ها از طریق بالا آوردن اتاق به اندازه چند متر بالاتر از طبقه­‌ همکف، به حداقل رسیده است. سینه‌­ قوس‌­های نما پر شده و کف اتاق، برخلاف انتظار، بر آن‌ها تکیه ندارد.

طراحی فضای کتابخانه کالج ترینیتی

کف قدری پایین آورده شده و به قاعده‌­ سینه‌­ قوس­‌ها رسیده است. قوس‌­ها نگه­دارنده‌­ دیوارها و سقف هستند. یک رشته ستون سنگی که در میان دو ردیف قوس بیرونی پنهان شده‌­، کف اتاق را نگه می‌­دارد. این شاهکار پوشیده­‌کاری به 24 پنجره‌­ بزرگ پیش‌­آمده در بالای قفسه‌­های کتاب، امکان باز شدن می‌­دهد. 11 پنجره رو به حیاط و 13 پنجره رو به باغ باز می‌­شوند. حتی در بارانی‌­ترین روزها نیز این پنجره‌­ها نور بسیار خوبی برای مطالعه فراهم می‌­کنند. شکل کلاسیک قرنیزهای پایین ستون‌­های قوس، یادآور ستون‌­های دوریکی هستند. در حالی‌که پنجره‌­های پیش­‌آمده، معماری یونانی را در ذهن تداعی می‌­کنند.

مطلب پیشنهادی: رونمایی از جنگل شناور برای دیزاین رویایی اکسپو ۲۰۲۷

معماری کتابخانه کالج ترینیتی در دوبلین ایرلند

طراحی فضای داخلی کتابخانه کالج ترینیتی

فضای داخلی کتابخانه ترینیتی براساس دیدگاه عملکردگرای معمار طراحی شده که با سلیقه معماران معاصر آلمانی، اتریشی و ایتالیایی آن‌روزگار که به زیبایی‌­های پیچیده­‌ سبک باروک علاقه داشتند، تفاوت زیادی داشت. فضای وسیع و پیوسته‌­ تالار، 58 متر طول، 12 متر عرض و 4/11 متر ارتفاع دارد. این فضا توسط‌­ قفسه­‌های بزرگ عمود بر دیوار، به بخش­‌های یک­‌شکلی تقسیم شده و در هرطرف 11 فضای تو رفته به شکل شاه­‌نشین به‌وجود آورده. این شاه‌­نشین‌­ها از 3 طرف با گنجه و قفسه­‌های کتاب احاطه شده­‌ و در مرکز آن‌ها میز سنگینی با یک صفحه­‌ چرخان مرکزی قرار دارد. رِن میز و چهارپایه­‌های محکم کتابخانه را زمانی‌که به قول خودش، مبهوت اثاث مردانه کتابخانه‌­ی مازارین شده بود، طراحی کرد.

طراحی فضای داخلی کتابخانه کالج ترینیتی

کف تالار با نقش شطرنجی و از مرمر سفید و سیاه ساخته شد تا صدای گام‌­ها را کاهش دهد، اما شاه­‌نشین­‌ها برای راحتی بیشتر، کف چوبی دارند. سقف قاب­‌بندی‌­شده­‌ای که امروز در کتابخانه به چشم می‌­خورد، در نقشه­‌های اولیه‌­ نیز وجود داشت، اما در اواسط سده­‌ نوزدهم اجرا شد. رِن برای تزئین فضا پیشنهاد کرد پیکره­ای باشکوه بالای هر قفسه نصب شود که برای کاهش هزینه توسط هنرمندان فلاندری و از گچ ساخته می‌شد. اما حتی این طرح نیز گران بود و عملی نشد. اما در سده‌­ هجدهم، به‌جای آن‌ها مجسمه‌­های مرمری از حامیان مالی کتابخانه، استادان، اندیشمندان و پژوهشگران کار گذاشته شد.

کتابخانه کالج ترینیتی در دوبلین ایرلند

و در آخر

کالج ترینیتی در دوبلین ایرلند، بزرگ­ترین کالج کیمبریج و کتابخانه‌­ آن مهم­ترین کتابخانه‌­ دانشگاه است. این کتابخانه که رِن آن را برای نگهداری 30,000 جلد کتاب در نظر گرفته بود، رقمی بزرگ برای سده­‌ هفدهم میلادی! امروز بیش از 300,000 کتاب دارد. ساختمان آن از نظر معماری یکی از بهترین نمونه‌­های معماری کلاسیک انگلیسی و شاهکاری از زیبایی مردانه، انسجام و عملکردگرایی است.

برای آشنایی با معماری‌های شگفت‌انگیز جهان مطلب معماری یا مجسمه‌سازی، آثاری از استاد توهمات معماری! را از دست ندهید.

متخصصان چیدانه

مشاهده بیشتر

دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه