معماری خانه ادیان ابراهیمی مجموعهای از سه فضای مذهبی است: یک مسجد، یک کلیسا و یک کنیسه که همه آنها بر روی بستری متشکل از یک تالار و باغ بلند قرار دارند. این خانه به عنوان جامعهای برای گفتگو و تبادل ادیان عمل خواهد کرد و ارزشهای همزیستی مسالمتآمیز و پذیرش در میان باورها، ملیتها و فرهنگهای مختلف را تقویت میکند. در هر یک از عبادتگاهها، بازدیدکنندگان میتوانند مراسم مذهبی را مشاهده کنند، به کتاب مقدس گوش دهند و مراسم مقدس را تجربه کنند. در این مطلب تصاویری از معماری خانه ادیان ابراهیمی را ببینید.
این پروژه (6500 مترمربع) در سال 2023 توسط گروه Adjaye Associate در شهر ابوظبی، پایتخت امارات ساخته شده است. فرم به کار رفته در طراحی این فضا، سه دین مختلف را در عین حال که تفاوتهایی وجود دارد ولی در یک فرم مشابه قرار داده است. سه مکعب که روی یک پایه قرار دارند هریک یک دین را از طریق عناصر خلقت، آب و نور روایت میکنند. هر عبادتگاه در یک حیاط قرار دارد. هنگام ورود به عبادتگاه، نور به بازدیدکنندگان میتابد. با اینکه این فضا بیانگر وحدت بین ادیان است ولی به نشانههایی از هر مذهب اشاره دارد.
یکی از این سه مکعب در خانه ادیان ابراهیمی، مسجد امام الطیب است. جهت گیری مسجد امام الطیب به سمت مکه است. ساختار این مسجد طوری طراحی شده است که نظم و ثبات را نشان میدهد. چهارستون، نظر افراد را به سمت محراب جلب میکند. محراب فضایی طراحی شده با سنگ ساده است که از دو طرف آن دیوارهایی مشبک که نور را به داخل فضای مسجد میآورند پوشیده شده است.
مطلب پیشنهادی: طراحی فضای مذهبی خاص؛ اینجا مسجد است؟
کلیسای سنت فرانسیس به سمت طلوع خورشید در شرق، همراه با جنگلی از ستونها قرار دارد که فرمی را تشکیل میدهند تا نور از بیرون وارد شود. محراب کلیسا با الهام از کلیسای سنت پیتر سایبانی چوبی دارد. عبادتگاه به صورت صلیبی شکل طراحی شده است. یک فضای غسل تعمید در کنار کلیسا قرار دارد که فرمی مخروطی دارد و در قسمت بالای آن پنجرههای پراکندهای قرار دارد که نور را به فضای داخلی ساطع میکند.
مطلب پیشنهادی: هشت ساختمانی که زیباترین کلیساهای ایران هستند
کنیسه موسی بن میمون به سمت اورشلیم است. مجموعهای از سه ستون V شکل برای ایجاد صفحهای بین فضای داخلی و بیرونی جمع میشوند که به لایههای روی هم افتاده شاخههای خرما روی سوکا اشاره میکند.
فضای چهارم در معماری خانه ادیان ابراهیمی که به هیچ دین خاصی وابسته نیست، به عنوان یک مجمع برای همه مردم عمل خواهد کرد تا با جاه طلبی جمعی برای گردهمایی فضایی، از طریق حیاط، ورودی مرکزی، کتابخانه، فضای نمایشگاهی، و به صورت بین فردی، از طریق آموزش اجتماعی گرد هم آیند. باغ برافراشته به خودی خود مقصدی است که سکویی برای تماشای هر سه ساختار مذهبی ایجاد میکند و حس هماهنگی و ارتباط متقابل را ترویج میکند و در عین حال فردگرایی آنها را تأیید میکند.
کلام آخر:
خانه ادیان ابراهیمی، مجموعه ای که در آن مسجد و کلیسا و کنیسه در کنار هم قرار گرفته اند. طراحی این مجموعه وحدت و ارتباط بین ادیان را در عین منحصر به فرد بودن هریک از ادیان نشان میدهد. تصاویر کاملتر این پروژه را میتوانید در archdaily ببینید. در بخش پروژه های برجسته چیدانه، مطلب دیگری از پروژههای معماری مهم را بخوانید.