در ایران انواع مختلفی از فرشهای سنتی وجود دارد که در مناطق مختلفی از کشور بافته میشود. گبه نیز یکی از این فرشهای سنتی و اصیل ایرانی است که توسط عشایر بافته میشود و در تمام دنیا به عنوان یک اثر هنری ارزشمند، نقش مکمل را در نظم بخشدن به دکوراسیون دارد. در واقع طراحان از این نوع فرش برای زیباتر کردن طرحهای خود و اصالت بخشیدن به دکوراسیونهای داخلی استفادۀ زیادی کرده و موجب شدهاند تا فرش گبه به عنوان سنتیترین فرش مدرن شناخته شود. در این میان شرکت فرش دستباف ذوالانواری، تولیدکننده دستبافتههای عشایری در دو سبک کلاسیک و مدرن نیز، در احیای بافت این فرش اصیل ایرانی نقش بسزایی داشته است.
برای آشنایی بیشتر با ویژگیهای فرش گبه و کاربرد آن در دکوراسیون، این مطلب از چیدانه را دنبال کنید.
فرش گبه با زیبایی منحصربهفردی که دارد، تا حدودی با سایر فرشها متفاوت است. مهمترین وجه تمایز فرش های گبه با سایر نمونهها، در ابعاد، طرح و وزن آنها است. این فرشها با ابعاد کوچک و پرزهای بلند، نسبتا سنگین هستند و ضخامت بالایی دارند. جالب است بدانید که ارتفاع پرزهای این فرش بیش از 1 سانتیمتر است. از همین رو به خرسک هم شهرت دارند که برای پوشش کف در مناطق سردسیری بسیار مناسب هستند.
عوامل جغرافیایی در پیدایش نقوش مختلف گبه همواره نقش بسزایی داشته است. در دوران قدیم بافندگان فرش گبه اغلب از محیط و طبیعت اطراف الهام میگرفتند و خیالپردازیهای خود را روی این فرشها پیادهسازی میکردند. زنان و مردان هر منطقه با توجه به گستره دید خود دست به هنرنمایی میزدند و بدون هیچ نقشۀ از قبل طراحی شده، این هنر را خلق میکردند. در واقع اشکال انتزاعی ریشه اصلی طرحهای فرش های گبه دستبافت را تشکیل دادهاند.
گبهها معمولاً در رنگهای شاد و در طرحهای متنوعی بافته میشوند. اما معمولا طرحهای شلوغی ندارند و همین ویژگی تاثیر فراوانی در محبوب شدن آنها داشته است. از رایجترین و محبوبترین طرحهای فرش گبه نیز میتوان به طرحهای درخت، شیر، ایلات، راهراه و طرح خشتی اشاره کرد. البته لازم به ذکر است که شرکت فرش ذولانواری این طرحها را در کالکشنهای عمله، کشکولی، لری، گلیم و جاجیم به بازار عرضه میکند.
بهطور کلی فرش گبه یک پوشش برای کف است که ماهیتی سنتی دارد. اما یکی از ویژگیهای خارقالعادۀ فرش های گبه، همخوانی آنها با سبکهای دکوراسیون مدرن و سنتی است. استفاده از فرش گبه در دکوراسیون سنتی کار بسیار سادهای است. چراکه به دلیل ماهیت اصیل و قدیمی آن، به خوبی با فضاهای سنتی ترکیب میشود. اما با کمی جسارت میتوان برای آراستگی بیشتر خانههای مدرن نیز، باز هم به سراغ فرش های گبه رفت.
این نوع فرشها به دلیل طرحهای متفاوت و خلوت، به راحتی با فضاهای مدرن ترکیب میشوند و به چنین فضاهایی روح و اصالت میبخشند. بنابراین ایجاد هماهنگی بین فرش گبه و دیگر بخشهای خانه کار سختی نیست؛ یک مبلمان با رنگ خنثی مانند سفید، کرم یا طوسی به خوبی با رنگهای شاد درون گبه هماهنگ میشود و دکوراسیونی منحصربهفرد را به وجود میآورد. همچنین گبه با رنگهای زنده و شاد، با پارکت رنگ چوب نیز ست میشود و جلوۀ زیبایی به فضا میدهد.
فرش های گبه در بخشهای مختلفی از خانه کاربرد دارند؛ از زیر میز ناهارخوری و یا جلوی مبل نشیمن تا هر جا که احساس میکنید به حس راحتی و آسایش احتیاج دارید یا میخواهید از رنگهای پر جلوۀ قرمز و زرد و نارنجی و سبز در دکوراسیون داخلی استفاده کنید، میتوانید از گبهها کمک بگیرید.
برای ایجاد هماهنگی بین فرش های گبه و مبلمان و همچنین نزدیکتر کردن دکوراسیون به سبک ایرانی نیز، میتوان از کوسنهایی با رنگهای نزدیک به رنگ گبه استفاده کرد و یا مبلمان تک را همرنگ گبهها خریداری کرد. حتی اگر سبک خانه، ایرانی و سنتی نیست هم میتوان گبههای کوچک را به عنوان تابلو فرش استفاده کرد و سبکی تلفیقی به وجود آورد.
پافهای طرح گبه نیز برای گوشهها و فضای جلوی شومینه نیز بسیار مناسب هستند و میتوانند هنر و فرهنگ ایرانی را وارد خانه کنند. همچنین با استفاده از کوسنهایی به جنس گبه میتوان فضای دکوراسیون را به سبک ایرانی تغییر داد. همیشه نیاز نیست عناصر به همان شکل اصلی که وجود دارند استفاده شوند. بلکه با یک سری تغییرات ساده میتوان یک دکوراسیون عالی و مقرونبهصرفه داشت.
شرکت فرش دستباف ذوالانواری، تجسم روح فرش عشایری ایران و گنجینهای بزرگ از هنر بافت و نقوش بدیع مردمان منطقه باستانی فارس است. این مجموعه با خلاقیت و نگاهی متفاوت، پیشگام این عرصه شناخته شده و توانسته چهرهای متفاوت از هنر این مرز و بوم را پیش چشم جهانیان به نمایش بگذارد. پس اگر قصد خرید فرش گبه را دارید، با کارشناسان مجرب این مجموعه در شعب مختلف در ارتباط باشید.