بسیاری از ما بر اساس آنچه که از انرژی رنگها درک میکنیم یا احساسی که به آنها داریم از رنگها در طراحی داخلی منزل یا محل کارمان استفاده میکنیم. به همین علت شاید آنچه که بعنوان نتیجه نهایی دکوراسیون داخلی میبینیم آنقدرها هم برایمان رضایتبخش نباشد، هرچند دیزاین آن با استفاده از رنگهای موردعلاقه ما انجام پذیرفته باشد. اما آیا میدانید موضوع تئوری رنگها در معماری بحث بسیار گستردهای است و میتوان به اندازه چندین کتاب درمورد آن حرف زد؟ انتخاب رنگها در طراحی دکوراسیون اصول و قواعد بخصوصی دارد که در این مقاله قصد داریم شما را با گوشهای از آن آشنا کنیم. با ما باشید تا با همراهی کارشناسان مجموعه کیپلاس درباره تاثیر رنگ در معماری بیشتر بدانیم.
اگر هنوز در مراحل ابتدایی چیدمان هستید و نمیدانید که دقیقا از چه رنگهایی در دکوراسیون استفاده کنید به طوری که یک ترکیب زیبا و چشمنواز ایجاد شود و نمای کلی دکوراسیون به دل بنشیند در ابتدا باید مطالعه کوتاهی بر روی قوانین رنگها در معماری داشته باشید. شناخت رنگها، فلسفه استفاده از آنها و احساسات روانشناختی که در پشت هر رنگ وجود دارد به شما کمک میکند تا با دید بازتری درمورد انتخاب رنگها تصمیم بگیرید.
اولین مفهومی که باید درمورد دنیای رنگها بدانید قاعده چرخه رنگ است. تابحال درمورد رنگهای مکمل چیزی شنیدهاید؟ چرخه رنگ دایرهای متشکل از رنگهای اصلی (قرمز، زرد و آبی)، رنگهای درجه دوم (نارنجی، سبز و بنفش) و رنگهای درجه سوم (ترکیبی از رنگهای اصلی و درجه دوم) است. میتوانید همین حالا جستجوی کوتاهی در اینترنت داشته باشید و چرخه رنگ را مشاهده کنید. در این دایره رنگهای روبروی هم رنگهای مکمل یکدیگر هستند. بکار بردن رنگهای مکمل در کنار هم در دکوراسیون باعث میشود تا خاصیت رنگین بودن آنها بیشتر به چشم بیاید و هارمونی جالبی از رنگها را در فضای خانه داشته باشیم.
پس از آن که رنگهای اصلی و فرعی را شناختید و با رنگهای مکمل و متضاد آشنا شدید نوبت آن است که بدانید که هرکدام از رنگها باید چه مقداری از دکوراسیون را به خود اختصاص بدهند؟ اساسا این درصدبندی برای این انجام میشود که محیط خانه یا محل کار شما از حالت یکنواخت و افسرده خارج شده و به محیطی پویا و متعادل نزدیک شود. دکوراسیونی را تصور کنید که در آن از یک رنگ به صورت افراطی استفاده شده است. مطمئنا چشم شما پس از مدت کوتاهی از تماشای آن رنگ خسته میشود و فضای پیرامونی برایتان آزاردهنده خواهد شد. شاید بتوانیم قانون 60-30-10 را به نوعی هنر بازی با رنگها بنامیم.
اما قانون 60-30-10 چیست؟ این قانون به این معناست که رنگ غالب خانه شما باید 60 درصد فضا را اشغال کند، یک رنگ فرعی 30 درصد دکوراسیون را در بر بگیرد و 10 درصد باقیمانده که متعلق به اکسسوریها، دکوریجات و لوازم تزئینی است با رنگی دیگر آراسته شود. این قانون اگر به درستی اجرا شود باعث میشود تا طراحی داخلی به هنرمندانهترین شکل ممکن صورت بگیرد. البته یک نکته را فراموش نکنید! هیچ قانونی مطلق نیست و قدرت خلاقیت میتواند قوانین و چارچوبهای همیشگی را کنار بگذارد و به خروجی خوبی نیز دست پیدا کند. بعنوان مثال قانون 110 درصد بیان میکند که 60 درصد لوازم خانه میتوانند با رنگ اصلی، 30 درصد با رنگ درجه دوم و 20 درصد باقیمانده با یک رنگ درجه 3 تزئین شوند.
همه ما درباره رنگهای گرم و سرد چیزهایی شنیدهایم. حسی که دکوراسیون به شما منتقل میکند وابستگی زیادی به دمای رنگها دارد. استفاده از رنگهای گرم و سرد در چیدمان فضا بایستی متعادل باشد، زیرا به کار بردن افراطی رنگهای سرد باعث بیحالی و پایین آمدن انرژی افراد میشود و رنگهای گرم نیز اگر بیش از حد استفاده شوند بخصوص در مناطقی با اقلیم گرم برای ساکنین خانه آزاردهنده خواهند بود. بنابراین بهتر است هنگام انتخاب ترکیب رنگ دکوراسیون به درجه حرارت رنگها نیز دقت داشته باشید.
تاثیر رنگ در معماری چیزی فراتر از یکسری مقررات ساده است. شاید تعجب کنید اما استفاده از هر رنگ در هر فضایی از دکوراسیون معنایی متفاوت دارد. بعنوان مثال رنگ سفید در پذیرایی یادآور سادگی و مدرن بودن است و در سرویس بهداشتی پاکیزگی و خلوص را نشان میدهد. رنگ آبی تداعیکننده امنیت، آرامش و خونسردی است. رنگ سبز طراوت و شادابی را به محیط القا میکند و رنگ صورتی عشق و لطافت را به ارمغان میآورد. استفاده از رنگهایی که با روحیه شما سازگارتر است با کمی چاشنی خلاقیت محیطی زیبا و الهامبخش را برای شما و اعضای خانواده ایجاد خواهد کرد.
اکنون که با تاثیر رنگ در معماری آشنا شدید بهتر است این نکات را به خاطر بسپارید:
شاید با خواندن این مطلب تصور کنید که قوانین رنگها بسیار پیچیده هستند اما ما به شما اطمینان خاطر میدهیم که اصلا اینطور نیست. تنها کافی است در قدم اول رنگ دلخواهتان را که با کاربری فضا هماهنگ است انتخاب کنید و سپس با استفاده از قوانین گفتهشده رنگهای متناسب با آن را بردارید.
اگر میخواهید یک طراحی حرفهای داشته باشید رنگآمیزی دکوراسیون را ابتدا از بخشهای بزرگتر شروع کنید. یعنی اول برای وسایل و بخشهای بزرگ و حجیم دکوراسیون رنگ انتخاب کنید و سپس با اکسسوریها، دکوریجات و وسایل تزئینی آن را تکمیل کنید.
رنگهای خنثی پرطرفدارترین رنگهای مورداستفاده در دکوراسیون به شمار میروند. زیرا این رنگها بسیار انعطافپذیرند و با هر سبکی از دکوراسیون مانند مدرن، کلاسیک، اسکاندیناوی، بوهمین، ویکتوریایی و … انطباق مییابند. همچنین رنگهای خنثی با انواع رنگهای مکمل، متضاد و آنالوگ قابل ترکیب شدن هستند.
رنگها در طراحی داخلی باید بر اساس یک مفهوم انتخاب شوند و مفهوم بستگی زیادی به ماهیت فضا دارد. مفاهیم در فضای رسمی و غیررسمی متفاوتند و آگاهی از کاربرد رنگ در هر فضا باعث میشود بتوانید یک نظم و انضباط بصری به وجود بیاورید و از هرج و مرج جلوگیری کنید. برای طراحی رنگ در معماری داخلی بایستی سه جزء اصلی را در نظر بگیرید:
تجربه نشان داده است که مردم در اتاقهایی با سقف روشن، کف تیره و دیوارهای متوسط احساس راحتی و آرامش بیشتری دارند، زیرا این تقسیمبندی با رنگ آسمان، طبیعت و زمین مطابقت دارد.
اگر ابعاد یک اتاق بزرگ باشد میتوانیم با استناد به قوانین رنگشناسی در معماری از رنگهای تیره استفاده کنیم و این بزرگی را از لحاظ بصری کاهش دهیم. همچنین در اتاقهای کوچک رنگهای روشن و الگوهای ساده و تکرنگ کاربردیتر هستند و به بیننده توهم بزرگ بودن فضا را القا میکنند.
یک دکوراسیون باید از لحاظ جامدات و فضاهای خالی در تعادل باشد. در یک اتاق شلوغ و پروسیله برای از بین بردن درهمریختگی ظاهری باید از پالتهای رنگی روشن استفاده کنیم. همچنین در خانهای که نورگیری زیادی دارد و نور بیش از حد به فضای داخلی وارد میشود با رنگهای تیره میتوانیم این عدم تعادل را پوشش بدهیم و جلوه را کم کنیم.
تا به اینجای مطلب درمورد تاثیر رنگ در معماری صحبت کردیم و ترفندهای مختلفی را عنوان کردیم که میتوانند خانه نقلی شما را بزرگ و دلباز جلوه بدهند. اما آیا میدانید راهکارهای معماری در طراحی داخلی خانههای کوچک تنها به بازی با رنگها محدود نمیشود؟ این روزها صنعت ساختمانسازی با سرعت چشمگیری در حال توسعه است و برای هر سبکی از طراحی ایدههای راهگشا و متنوعی را به معماران عرضه میکند. یکی از این ساختارهای محبوب و کاربردی در معماری داخلی درایوال است.
درایوالها نسل جدیدی از دیوار است که به تدریج جای دیوارهای قطور و سنتی را گرفته است. این نوع دیوارها میتوانند جایگزین خوبی برای ترفندهای دکوراسیونی خانههای کوچک باشند، زیرا فضای زیادی را از مساحت خانه اشغال نمیکنند و به نوبه خود به بزرگی فضا کمک خواهند کرد.
استفاده از درایوالها تنها به دیوارهای خانه محدود نمیشود. شما میتوانید با تغییر دیزاین داخلی در طراحی سقف خانه از پنلهای درایوال استفاده کنید و با تعبیه سیستمهای نوری پیشرفته و لاینهای نورپردازی حرفهای در آن به روشنایی منزل و ایجاد منظرهای شکیل و متفاوت کمک کنید. اگر دوست دارید با کاربردهای متنوع درایوال در دکوراسیون داخلی بیشتر آشنا شوید میتوانید به سایت شرکت کیپلاس مراجعه کرده و از خدمات مشاورهای این مجموعه بهرهمند شوید.
در این مقاله سعی کردیم درباره تاثیر رنگ در معماری بعنوان یک ترفند دکوراسیونی علیالخصوص برای طراحی داخلی خانههای کوچک به طور مفصل صحبت کنیم. در انتها پیشنهاد چیدانه به صاحبان خانههای نقلی و آپارتمانی و افرادی که قصد بازسازی منزل را دارند معرفی متریال درایوال است. درایوالها پنلهایی هستند که هریک از صفحات آن میتواند برای اجرای دیوار، سقف و … مورد استفاده قرار بگیرد. این تخته متریال به دلیل مزایای بیشمار نسبت به سیستمهای سنتی ساخت و ساز مورد استقبال گستردهای قرار گرفته است. برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد این محصول میتوانید با کارشناسان مجموعه کی پلاس در ارتباط باشید و سفارشات خود را نیز از طریق همین سایت ثبت کنید.