اگر اهل هنر و ذوق هستید و میخواهید در دکوراسیون داخلی منزل ردپایی از هنر نقاشی و یا گچکاری دیده شود، هنر پتینه کاری انتخاب بسیار خوبی است. پتینه کاری روی دیوار را میتوانید در فضاهای مختلف مانند دکوراسیون فضای پذیرایی منزل، نشیمن، اتاق خواب و یا لابی ساختمان و هتلها اجرا کرد. در این مطلب نمونههایی از انواع طرح پتینه کاری روی دیوار را ببینید.
اگر بخواهید در مورد هنر پتینهکاری بدانید، اولین سوالی که برایتان ایجاد میشود این است که پتینه کاری چیست؟ این هنر جذاب که چندین سال است ترند شده است و بسیاری از افراد برای طراحی دکوراسیون منزل خود به سراغ آن میروند، به نوعی نمایش هنر کهنه کردن بر روی اشیا و یا سطوح مختلف است. پتینه کاری در سبکها و طرحهای مختلفی اجرا میشود که در ادامه انواع متنوعی از اجرای این هنر را در دکوراسیون منزل میبینیم.
سبک وینتیج به دهههای 30 تا 60 میلادی بر میگردد. ترکیب عناصر مدرن و کلاسیک، کهنه کاری در پتینه را به ترند این روزها تبدیل کرده است. البته آغاز سبک وینتیج به بعد از جنگ جهانی دوم میرسد. در آن زمان رکود اقتصادی ناشی از جنگ جهانی باعث شده بود، مردم به استفاده از لوازم قدیمی و حتی آسیب دیده روی بیاورند. سپس هنرمندان دست به کار شدند و در دهه ی 90 میلادی جنبشهای هنری جدید، به وجود آوردند. به همین دلیل دیزاینرها و طراحان داخلی کم کم از این سبک استفاده کردند. به تدریج استفاده از مبلمان ظریف اروپایی در کنار دیوارهای پتینه مد شد. اشیای عتیقه نیز به دکوراسیون داخلی وارد شدند. اگر از سالهای طلایی هالی وود در سال های 1960تا 1990 فیلم به خصوصی نظر شما را جلب کرده، میتوانید حال و هوای آن را به منزل خود بیاورید.
پتینهکاری مزایایی دارد که باعث شده است افراد زیادی آن را برای طراحی دکوراسیون داخلی خانه استفاده کنند. برخی از این مزیتها عبارتند از:
پتینه کاری بر اساس متریال به کار رفته در آن و یا طرحهای اجرا شده، انواع مختلفی دارد. انتخاب مدل پتینه کاری به شرایط فضا، مساحت، سلیقه افراد، سبک دکوراسیون داخلی و میزان بودجه کارفرما بستگی دارد.
اگر میخواهید در بخشی از دیوار طرح سنگی داشته باشید ولی نمیتوانید خود سنگ را به کار ببرید، اجرای پتینه طرح سنگ فکر خوبی است. طرح انواع سنگ مرمر و یا بوک مچ نمونهای از طرح سنگهای پرکاربرد در این نوع اجراست.
در اجرای پتینه کاری گچبری، هنر نقاشی پتینه و هنر گچبری ترکیب میشود. بخشهایی از طرح گچبری دارای طرحهای کهنه کاری هستند و یا ممکن است طرحی کلاسیک و متقارن برای آنها به کار رود.
یکی از انواع پتینههای روی دیوار، پتینه گل برجسته است. در این مدل، گلها و یا طرحهای به کار رفته به با استفاده از خمیر پتینه و به صورت برجسته اجرا میشوند و دیوار را مجللتر میکنند. پتینه گل برجسته را میتوان با مدلهای پتینه کاری با ورق طلا و یا طرح پتینه میکروسمنت و… اجرا کرد.
برای یک خانه مدرن و شیک، بهتر است از پتینه کاری مدرن استفاده کنید. پتینه کاری مدرن را میتوان با اسفنج، رنگ روغن، رنگ اکریلیک اجرا کرد. پتینه میکروسمنت و طرح سنگ انواعی از پتینه کاری مدرن به شمار میروند. برای تعیین رنگ پتینه کاری مدرن میتوانید از کاتالوگ رنگ دیوار پذیرایی ایده بگیرید و بهترین رنگ را انتخاب کنید.
یکی از سادهترین و زیباترین روشهای اجرای پتینه کاری است که با استفاده از اسفنج اجرا میشود.
این نوع پتینه را اغلب روی اشیا اجرا میکنند ولی روی سطح دیوار و سقف هم قابل اجرا است. در این نوع پتینه، هنر کهنه کاری را به شکل واضحی خواهید دید.
یکی از معروفترین انواع پتینه کاری با استفاده از ورق طلاست. در این نوع پتینه بخشهایی از سطح، رنگ طلایی میگیرد. این مدل از پتینه برای دکوراسیون کلاسیک و مجلل بسیار کاربرد دارد و انتخاب مناسبی است. رنگ طلایی به کار رفته در این طرح پتینه، میتواند طیفهای مختلفی داشته باشد که در بازار با اسمهای طلایی اشرفی، طلایی خاکی، طلایی آنتیک و … معروفاند.
در این نوع پتینه، طرحی مانند بتن و یا سیمان روی دیوار ایجاد میشود. پتینه میکروسمنت را میتوان با پتینه گل برجسته و یا پتینه با ابزار ترکیب کرد. این نوع پتینه روی هر نوع سطح سرامیکی، سیمان و یا سنگ قابل اجراست. پتینه میکروسمنت در فضاهای مرطوب میتوان اجرا کرد.
منظور از پتینه روغنی، استفاده از رنگ روغن در پتینه کاری است. در این مدل پتینه از رنگ روغن برای رنگ کردن مجسمه، نمای داخلی و خارجی، سقف و یا ابزارها استفاده میشود. اجرای این نوع پتینه بسیار ساده و سریع است.
اگر در ایجاد طرح روی دیوار از ابزارهای مختلف استفاده شود، پتینه با ابزار گفته میشود. در این مدل ابزارهایی مانند اسفنج، قلمو، پارچه، شانه و… به کار میروند. ابجاد خطوط و نقشهای محتلف با این ابزارها نیاز به خلاقیت هنرمند دارد.
در پتینه کاری روی دیوار، بر اساس مدل پتینه از ابزارهای مختلف استفاده میشود. زمانی که کارفرما و هنرمند در مورد مدل پتینه به توافق میرسند، هنرمند بر اساس نوع طرح و مدل، متریال و ابزارهای مورد نیاز را تهیه و به محل اجرا میبرد. برخی از ابزارها و متریال کاربردی در پتینه کاری عبارتند از: پارچه تمیز، اسفنج، چسب مخصوص پتینه، برس کوچک، غلطک ساده و طرحدار، گچ، رنگ مخصوص پتینه، ماسک، دستکش و لباس مخصوص کار. شاید مهمترین متریال در پتینه کاری مخصوصا برای پتینه گل برجسته، استفاده از خمیر تکسچر و رنگهای مخصوص است.
مانند اجرای هر کار و هنر دیگری در دکوراسیون، برای پتینه کاری هم لازم است به سبک دکوراسیون داخلی توجه شود. پتینه کاری در انواع سبکهای مدرن، کلاسیک و نئوکلاسیک اجرا میشود. طرح و رنگهای انتخابی برای پتینه کاری بسیار متنوع است، اگر قرار است پتینه را در پذیرایی خانه اجرا کنید، حتما به رنگ دیوار پذیرایی توجه کنید.
انواع طرحهای پتینهای که معرفی شدند، بر روی دیوار فضاهای مختلف کاربرد دارند. سقف یا دیوارهای خانه و یا محل کارتان را با پتینه، خاص و جذاب کنید. برخی از ایدهها، برای کاربرد پتینه در خانه و فضای کار عبارتند از:
فضای مورد نظر برای اجرای پتینه روی دیوار و سقف، در نوع مدل طرح انتخابی تاثیر زیادی دارد. لازم است در این زمینه با طراح دکوراسیون مشورت کنید و بهترین طرح پتینه را برای دکور خانه انتخاب کنید.
به طور پتینه کاری روی دیوار یکی از کارهای نسبتا گران است. قیمت پتینه کاری بر اساس مترمربع سطح دیوار محاسبه میشود. نوع مدل و طرح پتینه هم بر روی قیمت آن تاثیر دارد زیرا بعضی از پتینه کاریها متریال گرانتر و یا اجرای سختتری دارد. در نتیجه نمیتوان قیمت ثابتی را برای پتینه کاری بیان کرد. همچنین نیاز به زیرسازی در سطوح مختلف ممکن است قیمت پتینه کاری را افزایش دهد.
در پایان
پتینه کاری یکی از هنرهای جذاب برای طراحی دکوراسیون داخلی مدرن و کلاسیک است. در این مطلب نمونههایی از طرح پتینه روی دیوار را دیدیم. با توجه به نوع فضا، میزان بودجه و سلیقه، میتوانید بهترین مدلهای پتینه را انتخاب کنید و دکوراسیونی جذاب بسازید.