7 تاثیر دکوراسیون بر رفتار و تصمیمات ما

7 تاثیر دکوراسیون بر رفتار و تصمیمات ما

دکوراسیون و طراحی داخلی بر روحیات، خلق و خو و عادت‌های ما تاثیرگذارند. این مساله نه تنها مورد تایید روانشناسان قرار دارد، بلکه به قدری مهم و تعیین‌کننده است که اغلب دیزاینرها و طراحان حرفه‌ای اصول چیدمان را به شدت رعایت می‌کنند. شاید تصور کنید که چیدن وسایل دکوراسیون آنقدرها هم که به نظر می‌رسد کار سختی نیست، اما در حقیقت طراحی داخلی خانه مانند یک پازل است و تکه‌های زیادی باید به درستی در کنار هم قرار بگیرند تا یک دکوراسیون زیبا، چشم‌نواز و روح‌بخش را تشکیل بدهند. در این مطلب با همراهی گروه معماری و طراحی داخلی روبینا حسینی درباره 7 تاثیر دکوراسیون بر روی تصمیمات، روحیات و رفتارهای افراد را بررسی می‌کنیم. با ما باشید تا از میزان اهمیت فضای اطراف بر روی سلامت روان و عملکرد خود بیشتر آگاه شوید.

دکوراسیون را چگونه طراحی کنیم؟ روانشناسان پاسخ می‌دهند:

پیش از آن که به بررسی چگونگی طراحی داخلی یک فضا بپردازیم باید بدانیم که قرار است از این فضا چه استفاده‌ای بکنیم؟ یک ساختمان بدون ساکنین خود تنها یک فضای خالی و بی‌روح است و پس از آن که آدم‌ها وارد آن می‌شوند ساختمان نیز دارای هدف و عملکرد خواهد شد. نکته بسیار اساسی در دیزاین داخلی آن است که یک دکوراسیون هم باید موجب برانگیخته شدن عواطف، احساسات و هیجانات ما شود و هم به آرامش و تمرکز ما کمک کند. به این ترتیب است که حس برون‌گرایی و درون‌گرایی با یکدیگر ادغام شده و فضایی متعادل و هارمونیک ایجاد می‌شود. گنجاندن هر دو قطب این احساسات در یک فضا کار ساده‌ای نیست، مگر آن که به تاثیر جزئیات فضا بر روی افکار و احساسات افراد به خوبی واقف باشیم.

فیلم نت

1- تاثیر مبلمان و اثاثیه بر سلامت و آرامش

نقش اثاثیه منزل و مبلمانی که انتخاب می‌کنیم بر روی عادات ذهنی و رفتارهای ما بسیار مهم است. شیوه طراحی، جنس، مدل چیدمان و ابعاد و اندازه المان‌های دکوراسیون تاثیر قابل توجهی بر روی حالت‌های رفتاری و احساسات ما دارد.

شرایطی را تصور کنید که پس از خرید یک دست مبلمان گرانقیمت متوجه شده‌اید که این مبلمان از لحاظ ارگونومی با فیزیک و بدن شما هماهنگ نیست و ظاهر پیچیده و تزئینات اضافه و غیرضروری آن چشم را درگیر و ذهنتان را آشفته می‌کند. این شرایط آزاردهنده زمانی که پس از یک روز پرکار و خسته‌کننده به خانه برگشته‌اید و به آرامش و استراحت نیاز دارید تشدید می‌شود و بیش از پیش بر روی کیفیت زندگی شما تاثیر می‌گذارد. همینطور اگر مبلمان و میز و صندلی‌های اداری شما دارای یک طراحی نامناسب باشند بر روی راندمان و بهره‌وری شغلی شما تاثیر منفی قابل ملاحظه‌ای خواهد گذاشت.

به طور کلی یک مبلمان راحت و مناسب به ما این امکان را می‌دهد که بهترین استفاده جسمی و روانی را از فضای منزل و محل کار خود داشته باشیم. علاوه بر راحتی و نشیمن مناسب، طرح‌ها و الگوهای مطلوب و ملایم، متریال باکیفیت و طرح‌های زیبا و چشم‌نواز محیط زندگی را زیبا و دلنشین کرده و و به ساکنین یک خانه احساس نشاط و آرامش می‌دهد.

2- اهمیت انتخاب رنگ مناسب در دکوراسیون

رنگ یکی از موثرترین عناصر دکوراسیون بر روی خلق و خوی ساکنین یک ساختمان است. یک طراح داخلی حرفه‌ای برای داشتن یک دیزاین دلنشین و آرامش‌بخش نیاز دارد تا با مبحث روانشناسی رنگ‌ها آشنایی داشته باشد. برای مثال بسیاری از صاحبان رستوران‌ها از معجزه رنگ‌ها برای جذب مشتری و برانگیختن اشتها و هیجانات او استفاده می‌کنند. آن‌ها به خوبی می‌دانند که استفاده از چه رنگ‌هایی در محیط داخلی رستوران باعث ایجاد احساس رضایت مشتری نسبت به فضا می‌شود.

برای انتخاب رنگ دکوراسیون باید به مزاج، سلیقه و شخصیت فرد توجه کرد. مثلا برخی افراد به رنگ‌های شاد و پرانرژی علاقه دارند و عده‌ای دیگر به رنگ‌های آرام و ملایم گرایش دارند. همچنین برخی ترفندهای دکوراسیونی به شما این امکان را می‌دهند که به فضایی که در آن قرار دارید حس بهتری داشته باشید. به عنوان مثال استفاده از کفپوش و کاغذ دیواری رنگ روشن محیط خانه یا محل کار شما را بزرگتر و دلبازتر از آن چه هست نشان می‌دهند و این موضوع احساس کلافگی ناشی از تنگی فضا را از شما دور خواهد کرد.

3- از نورپردازی صحیح غافل نشوید

بدن انسان طی سالیان دراز یاد گرفته است که در طول روز نور بیشتر و شب‌ها نور کمتری را دریافت کند. مطالعات بسیاری در زمینه تاثیر نور بر بدن انسان وجود دارد که تاثیرات مثبت دریافت نور کافی بر سطح انرژی و خلق و خوی افراد را به اثبات رسانده‌اند. در مقابل نور کم و ناکافی می‌تواند علاوه بر ضعیف کردن چشم، احساس افسردگی و دلمردگی را به ساکنین یک فضا القا کند.

معماران داخلی در زمینه تنظیم نورپردازی محیط داخلی بسیار با دقت عمل می‌کنند. زیرا به خوبی می‌دانند که بینایی مهم‌ترین حس انتقالی در میان حواس دیگر انسان است و در انتقال ادراک گوناگون به مغز نقش مهمی را ایفا می‌کند. برای مثال اتاق‌های آفتابگیر فضایی خوشایند، گرم و شاد دارند که باعث ایجاد احساسات دلپذیر در انسان می‌شود. در مقابل اتاق‌های تاریک سرد و بی‌روح به نظر می‌رسد و حس دلتنگی را در افراد تشدید می‌کنند. بنابراین تاثیر نور بر خلق و خو و حالات انسان مساله‌ای انکارناپذیر است و باید درمورد آن دقیق و حساب شده عمل کرد.

4- چیدمان مناسب را در نظر بگیرید

در کنار هم قرار دادن تمامی عناصر دکوراسیون باید به درستی شکل بگیرد. در غیر این صورت تصویری که از دکوراسیون خانه به دست می‌آید مانند پازلی به هم ریخته و آشفته است و منجر به نازیبایی محیط می‌شود. استفاده از ترفندهای بصری در دلپذیر بودن فضای خانه و احساسات مطلوبی که به خانواده منتقل می‌کند بسیار موثر است. مثلا افراد ترجیح می‌دهند در فضایی بزرگ و وسیع زندگی کنند، در عین حال به دلیل محدودیت‌های موجود خریداری خانه بزرگ برای همه مقدور نیست. در چنین موقعیت‌هایی تکنیک‌های معماری به شما کمک می‌کنند که حس بهتری به فضا داشته باشید.

به عنوان مثال استفاده از آینه در دکوراسیون باعث انعکاس نور و تصویر و عمق بخشیدن به فضا می‌شود. همچنین بازتاب نور محیط را بزرگ جلوه داده و یک حس رضایت نسبی را در ساکنین ایجاد می‌کند. قرار دادن مبلمان با سایز مناسب، نورپردازی اصولی، استفاده از رنگ‌های روشن یا خنثی و … همگی در ایجاد توهم بصری موثر هستند. همچنان که حضور در یک محیط دلباز امنیت و آرامش را به همراه دارد، اینگونه ترفندهای دکوراسیونی نیز یک امنیت خاطر نسبی را به اعضای خانه القا می‌کند.

5- وجود یک طبیعت خانگی در دکوراسیون

فضای داخلی یک ساختمان نقش مهمی در احساسات افراد دارد. به‌خصوص اگر در مناطق شهری، کلافه‌کننده و پر از سر و صدای مزاحم زندگی می‌کنید باید بخشی از انرژی خود را صرف زیباسازی فضای داخلی کنید و برای این کار استفاده از المان‌های طبیعی مانند گل و گیاه جزو بهترین گزینه‌ها به شمار می‌رود. روانشناسان محیط زیست عقیده دارند که وجود یک طبیعت کوچک خانگی نه تنها تمرکز و آرامش را تقویت می‌کند، بلکه بهره‌وری و کارایی را نیز بالا می‌برد.

حضور گیاهان خانگی و آپارتمانی برای بهبود روحیه کودکان که دچار ADD یا اختلال بی‌توجهی و حواس پرتی هستند بسیار مفید است. بنابراین قرار دادن گیاهان زیبا و روح‌بخش در پنجره، طاقچه، گوشه سالن و … کمبود فضای سبز شهری را جبران کرده و تاثیرات منفی ظاهر منفی و خشن زندگی شهری را خنثی می‌کند.

6- جریان داشتن هوای تازه

دانش معماری طرفدار نور، هوای تازه و طبیعت است. به همین دلیل است که همه افراد آفتابگیر بودن خانه و داشتن پنجره‌ها و بازشوهای بزرگ و قدی را ترجیح می‌دهند. به جریان انداختن هوای پاک و تازه در فضای خانه برای تسکین اعصاب همچون دارویی معجزه‌بخش است.

7- نقش اکسسوری و تزئینات را دست کم نگیرید

در طراحی دکوراسیون سبک‌های تزئینی مختلفی وجود دارد که هرکدام هدفی خاص را دنبال می‌کنند. هریک از این سبک‌ها می‌تواند از یک معنا، مفهوم، سلیقه یا فرهنگی خاص حمایت کند. در نتیجه می‌توان با قرار دادن عناصر تزئینی زیبا و الهام‌بخش به بهبود حس و انرژی کمک کرد، تنها کافی است پیش از هرچیز از خودتان بپرسید که دوست دارید چه احساسی را به فضا اضافه کنید؟ سپس اکسسوری مناسب با آن معنا را برگزینید.

از تغییر نترسید!

همه مواردی که در پاراگراف‌های بالا اشاره کردیم یه طور مستقیم بر روی خلق و خوی ساکنین یک خانه موثر هستند. اما با گذشت یک دوره ممکن است برخی از این عناصر اثر معکوس و منفی بر روی روحیات افراد بگذارند و یکنواختی جاری شده در فضا جو نامطلوبی را ایجاد کنند. مثلا تصور کنید که اعضای یک خانواده سالیان طولانی در یک فضا با یک دکوراسیون تکراری زندگی کرده‌اند، الگوها و رنگ‌های محیط اطراف تمام انرژی افراد را گرفته است و حالا زمان تغییر است.

مهمترین اصلی که در طراحی دکوراسیون باید مد نظر داشته باشید اصل تغییر و دگرگونی است. همانقدر که انتخاب چیدمان، رنگ، پترن، اکسسوری و عناصر جذاب و … بر روحیه افراد موثر است، ایجاد تنوع بصری در دوره‌های مختلف زمانی نیز به همان اندازه مهم خواهد بود. بنابراین از تغییر نترسید، به ایده‌های و خلاقیت‌های خود عینیت ببخشید، محیط زندگی یا محل کار خود را در دوره‌های زمانی مختلف تغییر بدهید و از تمامی امکانات برای از بین بردن تنش‌های محیطی و ایجاد یک فضای چشم‌نواز و لذت‌بخش استفاده کنید.

در پایان …

دکوراسیون فضایی که در آن زندگی می‌کنیم تاثیر مستقیمی بر روی افکار، تصمیمات و خلق و خوی ما دارد. بنابراین طراحی و دیزاین درست آن بزرگترین کمکی است که هریک از ما می‌توانیم برای بهبود حس و انرژی روزمره خودمان انجام بدهیم. گروه معماری و طراحی داخلی روبینا حسینی با استفاده از کادری مجرب و کارآزموده به خلق فضاهایی می‌پردازند که بیانگر نیاز و خواسته‌های مخاطبان است. برای اطلاعات بیشتر درباره دکوراسیون و طراحی داخلی می‌توانید به صفحه گروه معماری روبینا حسینی مراجعه کرده و با کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشید.

متخصصان چیدانه

مشاهده بیشتر

دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه